Fake News, Vintergatan och en massa evenemang på gång, missa inte detta! Webbversion
100 linkedin 32 101 facebook 32 102 twitter 32 99 instagram 32 103 youtube 32 180 gbflag
97 Lunds universitet C2r RGB
Lundensaren
Nyhetsbrev för alumner | 12 oktober 2018
1638 fakenews600
Fake News - Dessa fyra frågor bör du ställa till dig själv
De flesta vet att det existerar oseriösa nyhetskällor, eller att budskap i sociala media vinklas åt ett eller ett annat håll, åsikter uttrycks som fakta och ibland sprids falska nyheter till och med via etablerade mediehus. Men varför låter vi oss luras? Mia-Marie Hammarlin, Docent i etnologi och lektor i journalistik och medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet svarar. Läs mer.

1778 svartah%c3%a5l 1x1
1x1
Forskare löser gåta i Vintergatans mitt

Astronomer från Lunds universitet har hittat förklaringen på ett halvårsgammalt mysterium i centrum av vår galax Vintergatan. De märkliga skandiumlinjerna som upptäcktes i våras nära galaxens gigantiska svarta hål är inte äkta.
I våras publicerade några forskare en studie om att det verkade finnas förbryllande och dramatiskt höga halter av tre olika grundämnen i röda jättestjärnor i mitten av vår egen galax. De aktuella jättestjärnorna ligger mindre än tre ljusår från det stora svarta hålet i Vintergatans mitt. Olika förslag på förklaring lades fram angående de tre grundämnenas märkligt höga halter... Läs mer
Fler Nyheter
Ny funktion upptäckt hos viktig ”spelare” i immunförsvaret
Algoritmer ökar flyktingars chanser till jobb
Bakterier gör elektrisk ström av socker i din tarm
Kriget om talangerna: Vem krigar och om vem?
Forskningsmagasinet Mission is possible: Kroppens åldrande
Tusentals svenskar skaffar mikrochip-implantat – detta är förklaringen varför
Läs mer
1680 Lundensaren october kate 1x1
1x1
Alumnporträtt:
Kate Plaskonis, marknadschef på Mine


Kate Plaskonis skickade runt 300 CV till olika företag och organisationer men fick inte ett enda svar. Då började hon att ifrågasätta sin egen kompetens och om det ens var värt att stanna i Sverige. Men efter ett tips från en vän om att kontakta Mine vände lyckan.
Läs mer
1705 lundensaren october matchit 1x1
1x1
MatchIT-studenter behöver praktikplats. Kanske på din arbetsplats?

Enligt beräkningar kommer Sverige att sakna 70 000 programmerare år 2022, därför har Lunds universitet nu startat MatchIT, en kompletterande programmeringsutbildning för nyanlända personer med teknisk bakgrund. Nu ska de utvalda 28 utbildas inte bara i programmering utan även i svenska och kommunikation på arbetsplatsen.
Läs mer
1682 loveatlund 1x1
1x1
På gång vid universitetet

Just nu letar alumnverksamheten efter nya kärlekspar till Love@Lund-utställningen. Kanske är det dig vi söker? Dessutom är det många spännande alumnevenemang på gång, både lokalt och internationellt. Vattenhallen håller i roliga familjeaktiviteter under höstlovet och Forskarturnén är ute på vägarna igen, kanske på en plats nära dig!
I år handlar Forskningens dag om Sepsis och går av stapeln både i Malmö och Lund. Dessutom är det aldrig för sent att komma tillbaka och plugga, så missa inte årets Graduate Fair. Läs mer
1708 djurpark 1x1
1x1
Hänt vid universitetet

En LU studie har belönats med IgNobelpriset och forskarna mottog priset under en ceremoni vid Harvard universitetet i Boston den 13 september. Fyra LU-forskare har erhållit startbidrag från Europeiska forskningsrådet och flera lyckade alumnevenemang har ägt rum. Den 21 augusti överlämnade Lunds universitet kvarlevan efter en aboriginsk man till företrädare för den australiska regeringen. Läs mer
1763 Bild 1%3b Ernberg karikerad av Jensen Carl%c3%a9n 1918 300 1x1
1x1
"Akademituppen” som övervakade novischernas skodon

Få saker kan framstå som mer öde än ett universitet under sommarlovet. Föreläsningssalar och laboratorier gapar tomma, institutionernas caféterior och bibliotek är nedstängda, och de annars så hett eftertraktade läsplatserna står lediga i mängder – förutsatt att man alls lyckas ta sig in i de i oftast låsta lokalerna. Man skall dock inte vara alltför säker på att alla universitetslokaler är avfolkade under sommaren. Det blev den dåvarande städerskan i Universitetshuset, fru Pettersson, varse en varm julidag i början av 1900-talet. Då hon skulle kliva in i förvaltningens – kansliets – kontorslokaler för att städa fann hon nämligen en spritt naken karl sittande i ett av kontoren, klappande sig på magen. Läs mer.
Avsluta prenumeration