BizWizard Web page

Fler forskningsnyheter

Partiklar av plast påverkar hjärnan och beteendet
En ny studie från Lunds universitet visar att plastpartiklar i vattnet kan hamna i fiskars hjärnor. Plasten orsakar hjärnskador som sannolikt leder till fiskarnas rubbade beteenden.
Läs mer
Pilot på distans
Drönare håller på att bli en angelägenhet för fler än militären och leksaksindustrin. På Trafikflyghög­skolan i Ljungbyhed startar nu Sveriges – och kanske världens – första utbildning för drönaroperatörer.
Läs mer
Trädplantering i Afrika tveksam miljöstrategi
– Strategin beskrivs ofta som en win-win situation för alla inblandade, både företag och småbrukare. Men det är långt ifrån självklart att småbrukare kan dra positiva fördelar av att delta, säger forskarna bakom forskningsprojektet, Elina Andersson och Wim Carton, båda verksamma vid Lund University Centre for Sustainability Studies.
Läs mer  
Den besvärliga yrseln
Lyssna på ett poddavsnitt från Vetenskap & Hälsa om den besvärliga yrseln. Den som får en yrselattack känner det som om världen plötsligt börjat snurra och blivit omöjlig att kontrollera. Upplevelsen är mycket obehaglig och ångestskapande. Men är det farligt? Vad beror det på? Och kan man göra något åt det?
Lyssna här
Tjockkänslor och ätstörningar
Lyssna på ett poddavsnitt från Vetenskap & Hälsa om ätstörningar. Hur kommer det sig att vårt förhållande till mat ibland blir så komplicerat? Ska man bli orolig om ens barn bara vill äta potatis? Och hur kan man hjälpa närstående som lider av en ätstörning?
Lyssna här
Jayne Svenungsson ny ledamot i Svenska Akademien
Svenungsson är den första kvinnliga professorn i systematisk teologi i Sverige. Hon efterträder författaren Torgny Lindgren på stol nummer nio i Svenska Akademien. Hon inträder vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december.
Läs mer
Ravensbrückarkivet tillgängligt för alla
Den 20 oktober öppnade webbportalen som gör Ravensbrückarkivet fritt tillgängligt för allmänhet och forskare. Här finns upplevelser och lidanden från de som överlevde nazisternas koncentrationsläger dokumenterade för eftervärlden i ett världsunikt arkiv vid Universitetsbiblioteket i Lund.
Läs mer
LU har fått sin egen litteraturhistoria
– Vi har en tendens att glömma bort universitetets roll i vår kultur, säger Katarina Bernhardsson, en av fyra redaktörer till ”En lundensisk littera­turhistoria”. Det är ett praktverk om tiden från 1666 och framåt, där hundra skribenter skriver om 200 författare med anknytning till Lunds universitet.
Läs mer
Motståndet mot Trump växer på flera fronter
På många håll i USA protesteras det mot Donald Trump och hans politik. Det sker bland annat i sociala medier, genom demonstrationer och som nu senast när många av de amerikanska fotbollsspelarna i NFL valt att stå på knä när nationalsången spelas. Dana R. Fisher, amerikansk sociolog och gästforskare vid Lunds universitet, skriver nu en bok om "the Resistance".
Läs mer
Studenternas framtida arbetsgivare och alumnernas arbetsplats
Ekonomihögskolan samarbetar sedan många år tätt med näringslivet och har runt 50 välkända företag som så kallade partnerföretag. Idén är att studenter och företagen drar nytta av varandra. Förutom att stärka sitt arbetsgivarvarumärke hos ekonomer och systemvetare får partnerföretagen dessutom möjlighet att samarbeta med forskare vid Ekonomihögskolan och kan därmed ta del av de senaste rönen inom relevanta områden.
Läs intervjuer med partnerföretag
Forskare söker svar på glutengåtan
Att äta glutenfritt har blivit en ny trend i det hälso­intresserade Sverige. Men det är inte en trend som är enbart av godo, menar forskare vid LU, eftersom den kan göra att gränsen mellan sjukdom och hälsa suddas ut.
Läs mer