|
Var kommer ditt intresse för bakning ifrån? - Jag skulle inte säga att mitt bakintresse har ett tydligt ursprung. Jag har väl alltid haft med mig ett visst matintresse hemifrån, men jag hade egentligen inte någon tydlig dragning till just bakning, och det var mest på nivån att det var kul att förbereda middagar eller kalas.
- Just bakpassionen vaknade nog först när jag flyttat till Lund, och in i en studentkorridor. Vi hade gemensam fika i korridoren varje söndag, så varje gång det var min tur att fixa fikat så bakade jag något lite mer avancerat än sist, och snart började jag känna att jag nog ändå hade lite fallenhet för det. Därifrån var steget inte långt till att använda bakning som en slags tentaflykt, vilket mina korridorare och klasskamrater naturligtvis uppskattade, och till slut tog jag steget ut i studentlivet, där jag träffade andra som också brann för matlagning och bakning, vilket inspirerade mig att pusha mig själv ytterligare. Ju mer jag övade, desto bättre blev jag, och desto roligare blev det, och en passion var född.
Vilka lärdomar har du tagit med dig från studietiden i Lund som du har haft nytta av som kakkreatör, kanske i synnerhet under inspelningen av Hela Sverige bakar? - Det kanske låter lite som en klyscha, men bakning är väldigt mycket kemi och kräver väldigt mycket precision. Det krävs också att man arbetar lugnt och metodiskt och planerar alla steg, så att allt blir rätt. Det krävs ett ingenjörsmässigt tankesätt. Jag har stor nytta av mina år på LTH varje gång jag ska baka, då jag fått öva mycket på just dessa egenskaper under min utbildning. Jag ser bakning lite som att lösa en uppgift på en mattetenta. Verktygen är naturligtvis helt andra, men jag angriper bakning på samma sätt som jag fått lära mig att angripa matematiska problem.
Har du något bra mat- eller ”kakminne” från tiden som lundastudent? - Jag har många fina matminnen från studietiden, från långa kvällar i Gasquesalens kök i Kårhuset med förberedelser inför sittningar. Jag minns särskilt en gång när jag spenderade säkert två dagar med att göra hundratals petit choux med olika fyllningar till en stor sittning. Sexmästaren och de som jobbade med mig i köket tyckte att jag var fullständigt galen, men resultatet blev mycket uppskattat.
Hur kombinerar du idag jobbet som bankanalytiker med ditt intresse för kakor och bakning? - Jag bakar på min fritid. Bakningen är ett kreativt utlopp och ett välkommet ombyte efter en lång arbetsdag framför en datorskärm. Jag bjuder ju naturligtvis också gärna mina kollegor på diverse bakverk, och de äter med glädje.
Vad ser du för trender inom kakor och bakverk för 2021? - Jag tycker att det är svårt att prata om trender inom bakning då det finns så många olika strömningar. Just nu ser jag mycket nytolkningar av klassiska bakverk. Man behöver inte ändra jättemycket, men klassiska smaker i uppdaterad förpackning, eller omvänt, nya smaksättningar i klassiska format är populärt.
- En annan trend som inte ser ut att mattas av är att den visuella aspekten har blivit viktigare och viktigare de senaste åren, i och med Instagrams framväxt. Exakt hur detta tar sig uttryck kan vara mycket varierat, från att spritsa lite frosting på en kladdkaka till att skapa rikt dekorerade bakelser med många komponenter, till nästan fotorealistiska avbildningar av t.ex. frukter eller saker. Men ett kreativt utseende är viktigt.
|
|