Lunds Universitet
3952 bokklubben nyhetsbrev final
Fem böcker - fem författarsamtal - en bokklubb!

Alumnnätverket och Författarskolan har valt ut fem böcker i olika genrer.
Böckerna är skrivna av välkända författare och tillika alumner. Du väljer själv vilka av böckerna och när i tiden du vill läsa – och till hösten är du välkommen att delta i våra digitala författarsamtal på Zoom som leds av Författarskolans Anna Clara Törnqvist. 


Du kommer att kunna ställa alla dina frågor live via chatten och därmed diskutera böckerna direkt med författarna och andra alumner.


Anmäl dig till bokklubben här 

Är du inte med i Alumnnätverket måste du bli det först. Anmäl dig här.
3812 Fjarilsvagen 1200
Patrik Lundberg - Fjärilsvägen
Bild: Copyright/fotograf: Stefan Tell

Utkom: augusti 2020
Författarsamtal: 28 september 2021, 18:30


Handling:
När Birgitta Lundberg föddes fanns det hopp, även om hennes liv. I rekordårens och folkhemmets Sverige kunde en arbetarflicka på landsbygden gå åtta år i skolan, ett år i husmoderskola och få ett kontorsjobb måndagen efter examen. Hon kunde spara till körkort och bil, åka på dans och hitta kärleken.
Snart levde Birgitta Lundberg den svenska drömmen: Make, två barn. Volvo och villa. En välfärd som fanns där när hon behövde den. Sedan kom 1990-talets finanskris. Skilsmässan och stressen. Fattigdomen. Barnens liv till varje pris. Patrik Lundberg växte upp på Fjärilsvägen i Sölvesborg. Nu är Fjärilsvägen en kärleksförklaring till hans mor, och en berättelse om det svenska klassamhället.

Om Patrik:
Patrik Lundberg, född 1983, är författare och journalist. Han är 2020 års mottagare av Publicistklubbens pris Guldpennan. Han har skrivit flera böcker, bland annat; Gul utanpå och Berättelsen om Sverige, texter om vår demokrati. Fjärilsvägen är hans första roman.
Vill du läsa mer av Patrik Lundberg?
3971 gulutanp%c3%a5
3972 ber%c3%a4ttelsenomsverige
3815 sockerormen portr%c3%a4tt
Karin Smirnoff – Sockerormen
Bild: Copyright/fotograf: Thron Ullberg

Utkom: april 2021
Författarsamtal: 28 oktober 2021, 18:30


Handling:
Agnes, Kristian och Miika växer upp i Södertälje på 80-talet. De har inget gemensamt, men när deras särbegåvning för dem samman uppstår en stark vänskap. Tillsammans med den före detta världsartisten och musikläraren Frank Leide bildar de Bretzel-ensemblen. Från början spelar de i kyrkor och på mindre konserter. Snart ska de även få se världen. Frågan är vem Frank Leide egentligen är: En trygghet när föräldravärlden sviker eller det största sveket av dem alla.

Sockerormen är en berättelse om orimlig kärlek, utanförskap och musik. Om en vänskap som kanske överlever allt.

Om Karin:
Karin Smirnoff (f 1964) är bosatt i Piteå och jobbade som journalist innan hon tröttnade och köpte en träfabrik. Efter några år längtade hon tillbaka till skrivandet och sökte till Lunds universitets författarskola med det som skulle komma att bli hennes debut: Jag for ner till bror. Den fick ett jublande mottagande och nominerades till Augustpriset 2018 i den skönlitterära klassen. Bok två, Vi for upp med mor, utkom våren 2019 och 2020 avslutades trilogin med Sen for jag hemSviten om jana kippo har i december 2020 sålts i mer än 500 000 exemplar. Nu är hon aktuell med nya boken Sockerormen.
Vill du läsa mer av Karin Smirnoff?
3975 9789177953340 640x640transp
640x640transp
3814 familjetragedi portr%c3%a4tt
Mattias Edvardsson – En familjetragedi
Bild: Copyright/fotograf: Gabriel Liljevall

Utkommer: 30 juni, 2021
Författarsamtal: 12 oktober 2021, 18:30


Handling:
Tre unga människor. Två mord. Men finns det mer än en sanning?
Bill Olssons ekonomi är körd i botten. Han kämpar för att försörja sin dotter och hyr ut ett rum till studenten Karla, som äntligen gjort sig fri från sin missbrukande mamma.
För att finansiera sina juridikstudier börjar Karla städa hos barnläkaren Steven Rytter och hans fru Regina. Men snart förstår hon att allt inte står rätt till i huset. Varför tillbringar Regina dagarna instängd i ett mörkt sovrum?
Samtidigt är Jennica mitt uppe i en trettioårskris. Via Tinder möter hon Steven och blir stormförälskad.
När Steven och Regina hittas döda i sitt hem blir Bill snart misstänkt. Fram växer en berättelse om en förtvivlad pappa som blivit desperat, och om ett läkarpar som förhåller sig fritt till alla regler.

Om Mattias:
Mattias Edvardsson är författare och gymnasielärare i svenska och psykologi. 2016 debuterade han på Forum med boken En nästan sann historia och 2018 fick han ett stort internationellt genombrott med spänningsromanen En helt vanlig familj. Den är översatt till trettiotre språk och har älskats av både kritiker och läsare. 2020 utkom boken Goda grannar. Nu är han aktuell med den nya boken En familjetragedi.
Vill du läsa mer av Mattias Edvardsson?
3976 9789137154862
3977 9789137152462
3821 thorfinn portr%c3%a4tt
Helena Thorfinn - I munkens skugga
Bild: Fotograf: Anna Widoff

Utkommer: 30 september 2021
Författarsamtal: 11 november 2021, 18:30


Handling:
Året är 2016 och det har nyligen varit val i Myanmar/Burma. Den ikoniska Aung San Suu Kyi har blivit statsöverhuvud och omvärldens förväntningar är höga på att landet ska ta klivet in i nutiden efter 50 år av grym militärdiktatur.
Till Yangon (tidigare Rangoon) anländer svenska Katja som har fått sparken från jobbet som kommunikationschef och därför behöver vila upp sig. Hon tänker hälsa på sin systerson Simon, som är trainee på Unicef, och vill med honom som guide lära känna landet, kanske också åka på retreat och lära sig att meditera för att på så sätt komma i balans.

Simon vill å sin sida att hans moster ska få träffa kvinnan i hans liv, amerikanska Trish som är en av förgrundsfigurerna i den techboom som uppstått i Myanmar när mobilnäten rullas ut för första gången i landets historia. Men burmesiska politiska krafter har tagit kontakt med en av Trishs anställda och vill använda hans kunnande om sociala medier till att styra utvecklingen i landet via Facebook. Genom en skickligt iscensatt men ondskefull hatkampanj blir folkgruppen rohingyer måltavla för förföljelse i en konflikt som alltmer hotar att slita sönder Myanmar.
Liksom i hennes debut Innan floden tar oss och uppföljaren Den som går på tigerstigar skriver Helena Thorfinn om världar hon känner väl och berättar på flödande prosa i sin nya roman om ett land som är okänt för de flesta av oss.

Om Helena:
Helena Thorfinn jobbade under många år som journalist på bland annat SvD, TV4 och SVT innan hon började jobba internationellt med mänskliga rättigheter för bland annat Sida och Rädda Barnen. Mellan åren 2005-2008 var hon stationerad på Svenska Ambassaden i Bangladesh, där hon hämtade intryck och inspiration till sina två romaner
Innan floden tar oss (2012) och Den som går på tigerstigar (2017)

Mellan 2014 och 2017 var Helena Thorfinn bosatt i Myanmar/Burma och den vistelsen har givit upphov till romanen I munkens skugga som utspelar sig under den korta period då det gåtfulla landet öppnade upp för omvärlden. Helena Thorfinn berättar fritt, men med närvaron och kunnande hos den som var med.
Vill du läsa mer av Helena Thorfinn?
3970 thorfinn innanfloden
3969 thorfinn tigerstigar
3816 derotl%c3%b6sa portr%c3%a4tt
Frida Skybäck - De rotlösa 
Utkommer: 22 september 2021
Författarsamtal: 24 november 2021, 18:30


Handling:
Lydias bror Dani bär på ett mörkt förflutet. Som trettonåring värvades han av ett kriminellt gäng och dömdes för misshandel och narkotikabrott innan han lyckades bryta sig fri. De senaste åren har han skaffat både jobb och lägenhet och lovat sin familj att aldrig mer begå brott, så när Lydia kontaktas av polisen och får veta att Dani är misstänkt för att ha fört bort en ung kvinna rasar hela hennes tillvaro.              
Men det är något som inte stämmer med anklagelserna mot Dani och eftersom polisen är övertygad om att han är skyldig börjar Lydia själv gräva i fallet. Den försvunna kvinnan, Linnea Arvidsson, är bosatt i det välbärgade området Västra hamnen och studerar vid Malmö universitet. Hennes skola ligger bara ett stenkast från det kafé där Dani arbetar. Men varför skulle han föra bort en kvinna som han inte har någon som helst koppling till? Och är Linnea verkligen den polisen och media verkar tro att hon är? I en desperat jakt på svar försöker Lydia hitta sin försvunne bror.              
De rotlösa är en drabbande spänningsroman i vilken vi får följa historien genom tre perspektiv. Den första delen berättas av Lydia, den andra av Dani och den tredje av Linnea. Av dem får vi lära oss hur tufft det kan vara att växa upp i ett av Malmös fattigaste områden, men också hur kärlek kan få oss att göra saker vi aldrig trodde var möjliga.

Om Frida:
Frida Skybäck är bosatt i Lund och firar i höst 10 år som författare. Hon har studerat engelska, historia och socialantropologi vid Lunds universitet. Hennes tre första böcker på LB Förlag, Bokhandeln på Riverside Drive, Bokcirkeln vid världens ändeoch Bokskåpets hemlighet har hyllats av både läsare och kritiker och har sålt i över 220 000 exemplar. Hösten 2021 debuterar Frida som spänningsförfattare med De rotlösa.
Vill du läsa mer av Frida Skybäck?
3978 skyback bokhandeln pa riverside drive omslag inb
3979 skybck bokcirkeln vid vrldens nde omslag inb
3903 anna clara T%c3%b6rnkvist 1x1
1x1
Moderator: Anna Clara Törnqvist

Anna Clara Törnqvist är konstnärlig lektor i litterär gestaltning på Författarskolan vid Språk- och litteraturcentrum. Hon disputerade i mars 2010 med avhandlingen Likt ett brustet halleluja. Trons och tvivlets tematik i Christine Falkenlands författarskap och har sedan dess undervisat i kreativt skivande, litteraturvetenskap och på lärarutbildningen.
152 Lunds universitet L RGB