Lunds Universitet
1813 Lunds universitet C2r RGB
Miljövetaren och alumnen Christofer Ahlgren gick från praktik till jobb på EU
4198 AHLGREN Anders Christofer PhotoNY
Alumnen och miljövetaren Christofer Ahlgren började sin karriär som EU-praktikant för några år sedan. Nu är han fastanställd vid generaldirektoratet för klimatfrågor på EU-kommissionen. Där befinner han sig i centrum för viktiga samhällsstrategiska beslut när det gäller klimatpolitik på både lokal och internationell nivå.

Christofer pluggade det naturvetenskapliga kandidatprogrammet i miljövetenskap i Lund och passade på att åka på utbytesstudier till University of California, Berkeley under sitt sista år.
– Efter det året hade jag fått smak för att plugga utomlands och sökte flera olika masters- och magisterprogram och kom in på ett i Oxford i England. Där läste jag en magister som heter Nature, Society and Environmental policy.

Hur hamnade du på EU-kommissionen?
– Först jobbade jag som miljökonsult i Storbritannien, med kommuner och vad de gör i sitt hållbarhetsarbete, men också med olika brittiska departement och EU-institutioner. Jag hade ett par kompisar som hade gjort EU-praktik och bestämde mig för att söka till EU-kommissionens praktikprogram Blue Book traineeship. Det är en fem månaders betald praktik och du väljer själv vilka departement som du vill söka till. Jag sökte till generaldirektoraten för miljö och klimat i Bryssel samt europeiska naturvårdsverket (EEA) i Köpenhamn. Efter min praktik fick jag möjlighet att jobba som kontraktsanställd, så kan man jobba i sex år. För många svenskar är det en jättebra introduktion till EU:s institutioner.

”Du får in en fot i dörren. Det är lite som att läsa en fem månaders master i hur EU funkar.”

Varför är det så bra att börja med en praktik?
– Du får in en fot i dörren. Det är lite som att läsa en fem månaders master i hur EU funkar. Praktiken är betald och du träffar unga personer från hela Europa och jobbar med massor av olika saker. Om man är Lundastudent och snart är färdig eller precis tagit examen, kanske haft sin första praktik eller jobb, då är den här praktiken den bästa ingången till EU.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– Nu har vi äntligen börjat gå tillbaka mer till det ordinarie arbetslivet efter pandemin. Jag jobbar vid generaldirektoratet för klimatfrågor och vi brukar börja vid 08:30 på morgonen och sluta vid 18:00. För oss handlar mycket om att kommunicera och koordinera med andra departement. I februari antog EU en ny klimatanpassningsstrategi och det jobbade vi med under två år. Bland annat gjorde vi tekniska utvärderingar av den gamla strategin, utlyste konsultationer och samråd med medborgare, pratade med branschorganisationer och intresseföreningar och tog fram konkreta exempel på riktlinjer. Vi ser också till att klimatanpassningar inkluderas i nya EU-initiativ och lagstiftning. Man jobbar med så många olika saker. Jag har aldrig haft en arbetsdag som är den andra lik.

Hur är det att jobba för en organisation som EU?
– Jag har kollegor från hela Europa. Min enhet består av 24 anställda med 13 olika nationaliteter. Man delar idéer och lösningar med kollegor som har olika bakgrund för att hitta nya sätt att förbättra Europas miljöarbete. Kommissionen har ungefär 32 000 anställda och alla arbetsbeskrivningar du kan komma på finns. Expert på fiskefrågor, miljövetare, jurister, språkvetare och ingenjörer. Alla kan hitta sin roll inom EU- kommissionen oavsett bakgrund. En annan fördel att jobba inom EU är att du uppmanas att jobba på olika departement under din karriär.

Hur ser framtiden ut för dig?
– Jag är numera fast anställd här. Även om jag har varit här i snart fyra år nu så känns det som att jag bara har börjat utforska vad EU-kommissionen gör. Det är en väldigt spännande arbetsplats.
Christofers tips till dig som vill söka EU-praktik:
Öka dina chanser med avancerad utbildningsnivå
– Du kan absolut söka in om du har en kandidat, men du får ganska många extrapoäng och större chans att bli antagen om du har läst en magister eller master.

Lägg ner tid på din ansökan
– Vad är din motivation? Vad kan du bidra med? Varför just en praktik inom EU? Beskriv vad du är bra på och vad du kan bidra med, men var ödmjuk. Man behöver inte vara en EU-expert när man söker, men om du ska skriva ett motivationsbrev så behöver du ha grundläggande kunskaper om hur EU funkar.

Ge inte upp, sök igen!
– Även om du inte skulle bli antagen första gången – sök igen! Jag känner flera som sökte många gånger innan de blev antagna. Och du... glöm inte att det även finns praktikplatser att söka inom rådet och parlamentet.
152 Lunds universitet L RGB