BizWizard Web page
178 LU SE stand 100

Vad gör köttbullen på julbordet?

988 Lundensaren carllarsson

Lundensaren har frågat Håkan Jönsson, etnolog vid Lunds universitet, vad köttbullen egentligen gör på julbordet. Varför finns den där och är så viktig för oss?


Vad gör köttbullen på julbordet? 
Kort svar: För att den är omtyckt. Lite längre svar: För att julbordet smält samman med två tidigare måltidskoncept – Smörgåsbordet som i sin tur utvecklades ur brännvinsbordet, och en fransk hors d’oeuvre tradition med smårätter.

När hamnade den där? 
Svårt att säga exakt, men efter andra världskriget. Det är alltså en senkommen gäst på julbordet.

När började vi kalla julbordet för just ”julbord”? 
Julbordet blev ett begrepp när det serverades på restaurang, som en julig variant av smörgåsbordet. Detta skedde efter första världskriget.

Vad fanns ursprungligen på julbordet? 
Om vi talar om ursprunglig julmat var det framför allt en möjlighet att frossa på färskt kött, vilket man annars åt mycket sällan. Mat med blod i har också kort hållbarhet, och behövde därför ätas kort tid efter slakten, medan hela stycken som skinkorna saltades ner och åts senare. Revbensspjäll och blodkorv är de rätter som mest påminner om den medeltida julmaten. Och så brödet, att baka särskilt julbröd som såg bra ut var en viktig del av julen. Varje medlem i hushållet fick en egen julhög med bröd, ett av mycket få tillfällen då den enskilde individen i hushållet kunde bestämma själv när den skulle äta.

Och varför återkommer köttbullen till påskbordet? 
För att den är ett populärt inslag i smörgåsbordet och har fått en aura av att verka både traditionell och vardaglig på samma gång.

Sillen, som numera är en viktig del av både jul- och påskmaten har visserligen ätits länge. Men eftersom det var en billig vardagsföda var sillen under jul- och påskmåltider snarare mindre viktig än vid en vardaglig måltid, medan det nu har blivit tvärtom.
152 Lunds universitet L RGB