BizWizard Web page
178 LU SE stand 100
Alumnporträtt
1112 Lundensaren Anna1 1x1
1x1
Anna Frick jobbar på Världsbanken i Washington, D.C.
De flesta morgnar på väg till jobbet, går hon förbi Vita huset drickandes en hälsosam smoothie. Väl på jobbet rekryterar hon de personer som ska hjälpa till att utplåna världens fattigdom. Anna fick efter mycket om och men sitt drömjobb, men vägen dit var allt annat än spikrak.
 
Vad arbetar du med idag?
Jag arbetar sedan 2013 som rekryterare på World Bank Group i Washington, D.C. Mina arbetsuppgifter är blandade och jag gör allt ifrån headhunting, ansvarar för sociala medier i rekryteringssyfte, löneförhandlar för nyanställda och s.k. Rekryteringsuppdrag.
Jag ska t.ex. resa till Norden 5–9 mars för att rekrytera fler nordiska medborgare eftersom t.ex. svenskar är en underrepresenterad grupp, liksom kvinnor. Håll utkik på var karriärsida. Den 7 mars kommer jag till Lunds universitet.

(Här hittar du information om evenemanget vid Lunds universitet den 7 mars. Studenter och alumner är välkomna. Se till att anmäla dig)
 
Hur ser en normal arbetsdag ut för dig?
Jag svarar på en stor mängd e-post och gör allt från löneförhandlingar till innehåll för våra olika sociala medier. Jag träffar också vara klienter, dvs. kollegor som rekryterar till sina avdelningar för att förstå vad för profiler de söker och hur vi kan hjälpa dem hitta dessa kandidater. Det kan vara väldigt tufft och vi brukar säga att vi rekryterare är detektiver som måste hitta en nål i en höstack. Ofta arbetar jag med headhunting med hjälp av LinkedIn och försöker där hitta rätt profiler till dessa tjänster som våra klienter har svårigheter att fylla. En annan arbetsuppgift jag har är att utbilda mina kollegor att använda just LinkedIn eftersom det är en viktig rekryteringskanal för oss. Nyligen har jag även börjat studera franska på lunchtid tre gånger i veckan genom Världsbanken.
 
Visste du vad du ville göra när du sökte till Lunds universitet?

Nej, jag hade ingen aning men det utkristalliserade sig efter ett tag och jag tror det finns en massa olika arbeten som jag skulle trivas med. Jag gillar uttrycket ”alla vägar bär till Rom” vilket jag tolkar som att du kan ta dig till ett bestämt mål på så många olika sätt.
Även om vi på min avdelning arbetar med rekrytering/HR (Human Resources) är det få som har studerat just HR.

I dagens samhälle tror jag att vi kommer arbeta länge, vilket betyder att vi har tid att testa flera olika typer av arbeten. Det kan också handla om att vissa typer av arbeten ”försvinner”, kanske AI (Artificial Intelligence) tar över vissa arbetsuppgifter eller jobb. Då är det viktigt att vara flexibel och även för att man kanske vill prova något nytt och utveckla sig själv och sina kunskaper.
 
Vad gjorde du efter avslutade studier?
Jag arbetade på ett kryssningsfartyg som seglade runt hela världen. Det hade egentligen passat bättre att göra före mina universitetsstudier. Det var inte det mest glamorösa jobbet, men jag fick se fantastiska delar av världen som jag aldrig annars hade fått uppleva, t/ex Påskön och Antarktis.

När jag kom tillbaka till Sverige så var det en tuff arbetsmarknad här, så jag åkte till London och bodde på soffan hos generösa kompisar medan jag sökte jobb. Jag fick jobb på ett rekryteringsföretag och nio år senare, efter diverse olika arbetsgivare, huvudsakligen PWC, fick jag jobbet på Världsbanken.
 
Hur trivs du nu?
Det var verkligen ingen spikrak väg och stundtals ganska tufft, men såhär i efterhand var det verkligen värt det. Nu känns det som att jag har hamnat på mitt drömjobb. Jag älskar det jag gör och det som min arbetsgivare gör för världen. Det är en internationell arbetsplats vilket innebar att jag träffar olika personer från hela världen, vilket både är roligt och väldigt utvecklande. Vi är cirka 30 personer på min avdelning och vi har minst 20 olika nationaliteter. Jag trivs även väldigt bra i Washington, D.C. som är en vacker, grön och trygg stad med ett bra kulturutbud och restaurangscen. (Coolaste staden i USA enligt Forbes 2014)

Har du några tips till unga alumner (och äldre också för all del)?
Tänk på att det kan vara svårt att få det där drömjobbet direkt. Sätt upp ett tydligt mål dit du vill komma och ha det där målet i bakhuvudet hela tiden när du väljer riktning. För mig t.ex. så har internationell erfarenhet och språkkunskaper varit en viktig del.
Det kan också vara viktigt att berätta för din omgivning/nätverk vad du vill åstadkomma och vad du vill göra, för annars kan de ju inte hjälpa dig.  Var inte rädd att be om hjälp och råd! Sedan ska du inte ge upp, jag sökte flertalet jobb på Världsbanken innan jag fick det jobb jag har idag och hur många tjänster jag sökte på FN ska vi inte ens tala om.

Ge aldrig upp! Och glöm inte att alla vägar bär till Rom (oftast)!



Kommer från: Ystad
Bor nu: Washington, D.C.
Utbildning: Magisterexamen, Internationella Ekonomprogrammet med tysk inriktning, vid Lunds universitet (1996-2002)



Text: Petter Edström
152 Lunds universitet L RGB