Annons

Osäker jordgubbsprognos för midsommar

Det varma försommarvädret säkrar inte våra midsommarjordgubbar. Tvärtom är odlare oroliga för om skörden ska hålla.
Ystad • Publicerad 19 juni 2018
Besökarna Agneta och Christer Holmberg har redan besökt odlingen fyra gånger i år. De är inte bekymrade över en eventuell jordgubbsbrist på midsommar. ”Om det är så har vi nog fått vår beskärda del redan”.
Besökarna Agneta och Christer Holmberg har redan besökt odlingen fyra gånger i år. De är inte bekymrade över en eventuell jordgubbsbrist på midsommar. ”Om det är så har vi nog fått vår beskärda del redan”.Foto: Andrea Huberyc

Den tidiga sommaren har gynnat de som har suktat efter jordgubbar i försommarvärmen. Men den kan komma att påverka skörden till midsommar. Värmen har gjort att plantorna ligger före i tidsschemat och odlaren Ingemar Olsson på jordgubbsodlingen Mossby är orolig för om bären ska räcka till.

– Det är sömnlösa nätter här ska jag säga, spänningen är på topp. Jag hoppas att det ska räcka till alla på midsommar men jag inte säker på det. För oss var peaken förra veckan.

Sorten Rumbas säsong är snart slut på grund av den varma försommaren.
Sorten Rumbas säsong är snart slut på grund av den varma försommaren.Foto: Andrea Huberyc
Annons

De jordgubbssorter vi är vana vid att ha på midsommar, Honey eye och Rumba, är båda två redan på väg ut ur säsongen enligt Ingemar Olsson. Han lägger istället sitt hopp på de sorter som egentligen brukar mogna i juli.

– Det är lite skillnad i smak men jag tror inte midsommarfirarna kommer att känna någon skillnad mellan sorterna.

Han förväntar sig en prisskillnad från förra veckan.

– Jag tror att priset kommer att stiga men inte till fantasipriser. Men några kronors höjning kommer det att bli, säger han.

På odlingen Eriksgården vid Sjöbo har Rickard Bergkvist en liknande uppfattning.

– Vi kommer att kunna leverera det som butikerna vill ha. Men däremot kommer vi inte att kunna leverera till grossister eller ha självplockningen igång.

Trots att han bedömer att de kommer att göra butikerna nöjda är Rickard Bergkvist inte lugn.

– Man slappnar inte av förrän på midsommaraftons kväll. Vi har gjort vår prognos men det är mycket som fortfarande kan påverka skörden. Kommer det ett störtregn eller hagel kan det förstöra för oss.

Dong Lu äger Kåsebergaodlingen tillsammans med sin man Martin Backlund.
Dong Lu äger Kåsebergaodlingen tillsammans med sin man Martin Backlund.Foto: Andrea Huberyc

På Kåsebergaodlingen berättar ägaren Dong Lu för de nyanlända besökarna att det tyvärr knappt finns några jordgubbar för dem att plocka.

– Lite måste det väl finnas att plocka, lirkar besökaren Agneta Holmberg.

Annons

Efter en stund får besökarna trots allt pröva lyckan ute på fältet. De är de enda jordgubbsplockarna på Kåsebergaodlingen. Den oväntat snabba säsongen har nästan nått sitt slut och Dong Lu och hennes man väntar nu liksom andra bärodlare istället på att nästa sort ska mogna. Det kommer att påverka mängden skörd de kommer att kunna producera till midsommar. Men Dong Lu är inte bekymrad.

– För oss är det okej, jordgubbar står inte för den största delen av vår försäljning. Men det kommer inte finns jordgubbar till alla på midsommar, det vet vi.

Exakt hur det kommer se ut för helgen vet de inte än. Midsommarbären plockar de tidigaste på onsdag.

– Det kan bli en jättestor skillnad på två dagar, det är väldigt svårt att förutspå, säger hon.

Mängden bär är inte lika stor som förra veckan då det peakade.
Mängden bär är inte lika stor som förra veckan då det peakade.

På jordgubbsodlingen Orelund är odlarna inte heller oroliga.

– Vi prioriterar främst semesterveckorna i juli och augusti. Under midsommar odlar vi för att täcka vår gårdsbutik och det kommer vi nog att lyckas med, säger en av ägarna John Orelind.

Prisprognosen är svår att förutspå enligt honom.

– Det är för tidigt på veckan för att säga det, säger han.

En studie från Lunds universitet visar på att det inte är enbart sol, vatten och värme som är viktiga faktorer för en lyckad skörd.

Studien visar att mängden och variationen i pollinerande insekter som besöker plantan är en viktig faktor. Ju fler olika bin, fjärilar eller blomsterflugor som pollinerar plantan desto större, jämnare, tyngre och mer livskraftigt bär, enligt Lina Herbertsson forskare vid Centrum för miljö- och klimatforskning på Lunds Universitet.

Annons

Är det här något ni har med i beräkningen på Orelund?

– Ja vi tänker alltid på pollinering. Vi har mycket andra frukt– och bärodlingar som parerar bra med jordgubbsblommorna, säger odlaren John Orelind.

På Mossbyodlingen är det dock inget man lägger större vikt vid.

– Nej det har jag inte funderat på. Jag gör inget konstigt här utan tycker att det har fungerat bra som det gör. Men det är klart, det varma vädret har väl gjort att fler insekter har kommit, säger Ingemar Olsson.

Andrea Huberyc
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons