Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Så fixar du surr i vårträdgården

Lina Herbertsson
Lina Herbertsson forskar om pollinering vid Centrum för miljö- och klimatforskning. Här framför en biholk.

Ungefär en tredjedel av de svenska vildbiarterna är hotade eller har minskat kraftigt. ”Ha lite stökigt”, är pollineringsexperten Lina Herbertssons bästa tips för hur du kan underlätta för bina i din egen trädgård.

TV: LINA HERBERTSSON TRÄDGÅRDSTIPSAR – SE INTERVJUN PÅ UNIVERSITETETS FACEBOOKSIDA

I Lina Herbertssons trädgård i Höör håller hasseln på att slå ut.

– Hassel är tidig på att blomma och det är jättebra för humledrottningar som vaknar tidigt Andra tidiga växter är krokus, blåstjärnor, gullviva och snödroppar. Oregano blommar sent på säsongen och brukar vara fulla med bin och fjärilar av olika slag, säger hon medan hon visar runt i den nyvakna trädgården.

I ett dött träd har hon satt upp en speciell holk full med träbitar med små hål i.

– Gamla träd kan vara jättebra boplatser för många insekter. Om man inte vill vänta på att det blir naturliga hål i ett träd så kan man ge bina sådana här färdiggjorda.

I takt med att jordbruket brett ut sig har de blommande växterna som de vilda pollinerarna är beroende av, trängts undan och populationerna av pollinerande insekter har blivit allt mindre. Utan dem riskerar vi att gå miste om jordgubbar, blåbär, äpplen och andra insektspollinerade grödor.

– Ungefär en tredjedel av de svenska vildbiarterna är utrotningshotade eller har minskat kraftigt. Det är alarmerande, säger Lina Herbertsson som just nu håller på med en studie om humlor.

– Eftersom humlor är fantastiska på att pollinera så föder man upp dem för försäljning. Utan köpehumlor hade det varit svårt att odla tomater i Sverige. Samtidigt har man sett att de inneburit ökad smittspridning till vilda humlor i vissa delar av världen, så nu undersöker vi om det är så även i Sverige.

Det bästa för att gynna många olika typer av pollinerare i den egna trädgården är att inte vara för pedant, menar hon. Kompost- och rishögar är till exempel bra som boplatser för vissa humlor.

– Översköt inte trädgården, ha många olika växtarter, gärna inhemska, eftersom många av bina är specialiserade på arter som har funnits här under lång tid såsom rödklöver och gullviva. Vill man gynna bina och inte göra så mycket så kan man plantera vitklöver i gräsmattan och inte klippa som ofta. Låt det vara lite stökigt.

 

Text och filmad intervju: Jessica Bloem och Jenny Loftrup

 

 

Tips för fler pollinerare:

• Ha lite stökigt i trädgården
• Kompost-, rishögar och gamla träd är bra boplatser.
• Ha många inhemska växtarter.
• Långtungade humlor gillar rödklöver. Vitklöver är bra även för insekter med lite kortare tunga, som solitärbin, honungsbin och vissa humlor. Klöver har mycket pollen och nektar vilket bin gillar.
• Behåll maskrosorna – de gillas av både vildbin och tambin
 

För mer information kontakta:

Lina Herbertsson, forskare
Centrum för miljö- och klimatforskning, CEC, vid Lunds universitet
Tel: 0702-96 42 55
E-post: lina [dot] herbertsson [at] cec [dot] lu [dot] se

Läs mer om Lina Herbertssons forskning här.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.