Läs nyhetsbrevet på webben
96 LU SE stand 100

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

Nyhetsbrev: INSIDAN, 10 mars 2022
Newsletter in English
Read the newsletter in English
Ledningsnytt
Med anledning av invasionen av Ukraina
På Lunds universitets webbplatser finns information och stöd till studenter och anställda. Rektor har även skrivit om situationen i sin blogg.
Senaste dekanbrevet
Sven Lidin skriver om invasionen av Ukraina och vikten av att vi hjälper och stöttar varandra.
Läs dekanbrevet på fakultetens interna webbplats
Fyllnadsval till fakultetens valberedning
Naturvetenskapliga fakulteten ska utse en lärarrepresentant till valberedningen för den resterande tiden av mandatperioden (till och med 31 mars 2024). Föreslagen kandidat är Johanna Alkan Olsson, universitetslektor vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap. Alla som är röstberättigade fick sin röstsedel via e-post den 7 mars. Sista dag att rösta är 27 mars.
Läs mer om valet och kandidaten på fakultetens interna webbplats
Sök anslag och stipendier
Bidrag till ukrainska forskare som kommer till Sverige
Stiftelsen för Strategisk Forskning utlyser bidrag så att ukrainska forskare som kommer till Sverige under 2022 ska kunna bedriva sin forskning här. Forskarna måste anställas av svenska universitet eller forskningsinstitut under projekttiden. Bidraget ska i första hand gå till forskarnas löner. Ansökningar tas emot löpande under hela året.
Läs mer och ansök om medel på SSF:s webbplats
Belöning för framstående doktorsavhandling
Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien utlyser en belöning för framstående doktorsavhandlingar som lagts fram under de senaste tre åren och som har relevans för de areella näringarna. Belöningen består av 20 000 kronor och ett diplom. Skicka motivering samt två exemplar av avhandlingen till akademien senast 15 april.
Hitta fler utlysningar i Research Professional
I databasen Research Professional kan du hitta såväl nationella som internationella utlysningar. Du loggar in med ditt universitetskonto (Lucat-ID).
Logga in i Research Professional
På gång
Vill du presentera din forskning på stadsbiblioteket i Lund?
Varje termin arrangerar Hållbarhetsforum med flera en serie populärvetenskapliga föreläsningar på temat miljö och klimat. Föreläsningarna hålls på svenska, är en timme långa och följs av en halvtimmes frågestund. Är du intresserad av att medverka? Anmäl ditt intresse snarast möjligt till jenny.hansson@cec.lu.se.
Se vårterminens program på Hållbarhetsforums webbplats
Kurs: Spoken English for Conference Purposes
Kursen riktar sig till doktorander och forskande personal som vill bli bättre på att presentera sin forskning på konferenser. Kursen består av två workshoppar och en simulerad minikonferens. Kursen ges vid två tillfällen under våren:
  • 23 mars–23 april. Sista anmälningsdag är 16 mars.
  • 26 april–24 maj. Sista anmälningsdag är 18 april.
Läs mer och anmäl dig till kursen via Kompetensportalen
Seminarium om strålningseffekterna från kärnvapen och kärnenergiolyckor, 11 mars
Medicinsk strålningsfysik i Malmö och Lund bjuder in till ett extrainsatt seminarium med titeln ”Jämförelse av strålningseffekter från kärnvapen och kärnenergiolyckor”. Seminariet hålls av Robert Finck som är en internationellt ledande expert på området. Tid och plats: 11 mars klockan 14.00–15.00 via Zoom.
Läs mer om seminariet i universitetets kalendarium
Världsgrundvattendagen, 22 mars
Geologiska institutionen bjuder in till olika aktiviteter för att uppmärksamma Världsgrundvattendagen. Du kan bland annat ta del av föreläsningar, vattenprovning, geofysiska mätningar och en tipsrunda. Tid och plats: 22 mars klockan 14.00–16.30 på geologiska institutionen.
Läs mer om evenemanget på geologiska institutionens webbplats
Docentföreläsning i teoretisk fysik, 30 mars
Carl Troein, forskare vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik, håller en docentföreläsning med titeln ”Från biokemiska reaktioner till stamcellers öde”. Tid och plats: 30 mars klockan 14.00–15.00 i Lundmarksalen, Astronomihuset.
Crafoorddagarna i Lund, 25–27 april
Årets Crafoorddagar bjuder på tre dagar med föreläsningar, symposier samt en prisceremoni. Medverkande pristagare är Eugene Parker (astronomi), Enrico Bombieri (matematik), Daniel L. Kastner (polyartrit) och Andrew Knoll (geovetenskaper). Tid och plats: 25–27 april i Lund. Sista anmälningsdag 10 april.
Läs mer och anmäl dig till Crafoorddagarna på Kungliga Vetenskapsakademiens webbplats
Kurs: Publiceringsmetodik för doktorander, 2–6 maj
Doktorander kan nu anmäla sig till en kurs om publiceringsmetodik. Kursen behandlar vetenskapliga artiklars struktur och språk samt förutsättningarna för vetenskaplig publicering i dagens vetenskapsvärld. Kursen ges 2–6 maj. Sista anmälningsdag är 30 mars.
Läs mer och anmäl dig till kursen via fakultetens interna webbplats
LERU sommarskola för doktorander, 4–8 juli
Årets sommarskola har temat “The University of the Future: Rethinking the role of universities worldwide in the face of the challenges of the twenty-first century”. Sommarskolan hålls 4–8 juli i Utrecht, Nederländerna. Incheckningen sker 2 juli och sociala aktiviteter hålls 3 juli. Sista anmälningsdag är 22 mars.
Medarbetare i svenska medier
Professor i intervju om ny rapport från FN:s klimatpanel
Markku Rummukainen, professor vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap samt institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, har intervjuats i många medier om den senaste delrapporten från FN:s klimatpanel, IPCC. ”Rapporten visar att vi inte är beredda och att ju längre det görs för lite desto värre kommer det att bli. Vissa tåg har vi redan missat med tanke på att uppvärmningen överstiger 1 grad och att utvecklingstrenderna går mot ytterligare uppvärmning och ökad sårbarhet. Men det finns möjlighet att lindra de negativa konsekvenserna. En del görs redan, men det är inte tillräckligt för att hålla jämna steg med klimatförändringen”, säger Rummukainen. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis Expressen, Sveriges Radio, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet (för prenumeranter) och Sydsvenskan (för prenumeranter).
Astronomer släpper en andra säsong av podden The Meridian
Rebecca Forsberg (doktorand), Nicholas Borsato (doktorand) och Anna Arnadottir (forskningsingenjör), samtliga vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik, lanserar säsong två av podden ”The Meridian”. I podden utforskar de universum tillsammans med inbjudna gäster.
Lyssna på podden – astro.lu.se
Geologer har kartlagt och rekonstruerat förhistorisk fisködla 
Mats E. Eriksson, professor vid geologiska institutionen, har intervjuats om en ny studie som går till botten med 300 års samlad forskning om fisködlor. Med utgångspunkt i ett unikt välbevarat fossil har forskarlaget dessutom varit med och skapat en vetenskapligt korrekt rekonstruktion i naturlig storlek. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis Skånska Dagbladet (för prenumeranter). Läs även Lunds universitets pressmeddelande, där universitetslektor Johan Lindgren också intervjuas.
Forskare vill ha hjälp med att hitta vårens första humlor
Anna Persson, forskare vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap, har intervjuats med anledning av att hon önskar få in rapporter från allmänheten om vårens första humlor. Persson vill bland annat ta reda på hur de allt tidigare vårarna påverkar humlorna. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis Sveriges Radio, Göteborgs-Posten och Strömstads Tidning.
Lundaforskare från Ukraina berättar om sin oro
Viktoriia Meklesh, forskare vid kemiska institutionen, har intervjuats om sin stora oro kopplad till invasionen av Ukraina. Meklesh säger bland annat att hon inte kan förstå att det här händer, att det är galet, och att hon inte kan göra annat än att be.
Lyssna på intervjun på Sveriges Radios webbplats
Två biologer är experter när åtta timmars fågelsång direktsänds i radio
Susanne Åkesson och Martin Green, professor respektive forskare vid biologiska institutionen, omnämns med anledning av att de medverkar i Sveriges Radios satsning Fågelsångsnatten som sänds natten till 21 maj. Åkesson kommer att hålla till i Osaby, söder om Växjö, medan Green bevakar Nittälvsdalen i Bergslagen.
Läs nyheten på Sveriges Radios webbplats
Intervju med Green i Nerikes Allehanda (för prenumeranter)
Lundaforskare har kartlagt ämne i rymden 
Med hjälp av avancerade mätinstrument på två olika teleskop i södra USA har ett forskarlag, med Lunds universitet i spetsen, lyckats lägga en viktig pusselbit för att förstå grundämnet ytterbiums tillkomst i Vintergatan. Resultatet ger helt nya möjligheter att studera galaxens utvecklingshistoria. Martin Montelius, som vid tiden för studien var verksam som forskare vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik, har intervjuats i Skånska Dagbladet (för prenumeranter). Läs även Lunds universitets pressmeddelande, där doktoranden Rebecca Forsberg också intervjuas.
Biolog berättar om kloning i radio
Jessica Abbott, universitetslektor vid biologiska institutionen, har intervjuats om klonade djur. Abbott berättar bland annat att kloning ses som ett möjligt alternativ för att försöka rädda utrotningshotade arter.
Lyssna på inslaget på Sveriges Radios webbplats (30:15 minuter in i programmet)
Artiklar i Lunds universitets magasin, LUM
I senaste numret av LUM berättar Sven Lidin, fakultetens dekan, om ett nytt program som ska hindra känsligt material från att hamna i fel händer. Han har även intervjuats om en ändring i universitetets arbetsordning som innebär att rektor, vid synnerliga skäl, kan utse prefekt om dekan föreslår det. Stacey Ristinmaa Sörensen, professor vid fysiska institutionen, har intervjuats med anledning av att hon är ny föreståndare för Pufendorfinstitutet. Johan Nilsson, forskningsingenjör vid biologiska institutionen, har intervjuats om universitetets djurhållning. Bo-Anders Jönsson, professor vid avdelningen för medicinsk strålningsfysik, berättar om ett nytt system som ska säkra forskningskvaliteten.
LUM:s webbsida
Geologer har funnit spår av en extrem solstorm
Chiara Paleari, doktorand vid geologiska institutionen, har intervjuats angående en ny studie om en enorm solstorm som inträffade för cirka 9 200 år sedan. Det som förbryllar forskarna är att stormen ägde rum under en av solens mer passiva faser, då man tidigare trott att jorden var mindre exponerad för sådana händelser. Paleari berättar bland annat att de upptäckte spåren av solstormen när de studerade borrkärnor från Grönland och Antarktis.
Läs intervjun i Lundagård
Himlafenomen som fastnade på bild kan vara en satellit
Anna Arnadottir, forskningsingenjör vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik, har intervjuats om bilder på ett himlafenomen. Arnadottir säger att det kan handla om en satellit. ”Det händer allt oftare att allmänheten lägger märke till satelliter nu när stora mängder har placerats i låg bana runt vår planet. Vid soluppgång och solnedgång syns dessa särskilt bra. Innan soluppgången är vi fortfarande på planetens nattsida, men solens ljus når satelliterna och lyser upp dem”, säger hon.
Läs intervjun i Bjäre Nu
Biolog i intervju om fluginvasionen på LUX
Marcus Stensmyr, universitetslektor vid biologiska institutionen, har intervjuats med anledning av att en toalett på LUX har blivit invaderad av flugor. Stensmyr berättar att just den arten passande nog kallas för avloppsflugor. ”De är vanliga, helt ofarliga, men naturligtvis inte roliga att ha”, säger han. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis Skånska Dagbladet och Lundagård.
Astronom föreläser på stjärnfest i Värmland
Rebecca Forsberg, doktorand vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik, omnämns med anledning av att hon håller ett föredrag om galaktisk arkeologi på Värmland Starparty. Medier som rapporterat om detta är exempelvis Nya Wermlands-Tidningen (för prenumeranter).
Läs låsta prenumerationsartiklar i mediearkivet
En del låsta artiklar i notiserna ovan kan finnas tillgängliga i mediearkivet som alla anställda har tillgång till.
Logga in och sök artiklar i mediearkivet
Sist men inte minst
Uppdaterad powerpointpresentation om fakulteten
Fakultetens powerpointpresentation på svenska och engelska är nu uppdaterad med fakta och siffror från verksamhetsåret 2021.
Ladda ner presentationerna på fakultetens interna webbplats
Håll dig fortsatt uppdaterad angående coronaviruset
Universitetets medarbetare och studenter uppmanas att hålla sig uppdaterade om coronaviruspandemin via webbsidorna nedan:
Om nyhetsbrevet
Skickas till: Personer som är anställda/har en verksamhetsroll vid naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet.
Redaktör: Helena Bergqvist (helena.bergqvist@science.lu.se), kansli N.
Utgivning: Insidan ges ut varannan torsdag. Nästa nummer kommer 24 mars.
Tips på nyheter? Skicka dem till redaktören senast 21 mars klockan 12.00.
Vänligen notera att tips på ett evenemang eller aktivitet endast inkluderas en gång i nyhetsbrevet (inga påminnelser).

Nyhetsbrevet skickas ut med ett verktyg som heter BizWizard. I verktyget kopplas e-postadresser ihop med klick i nyhetsbrevet. Redaktören har tillgång till dessa uppgifter men varken bevakar eller hanterar dem.
$$$open$$