Läs nyhetsbrevet på webben
96 LU SE stand 100

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

Nyhetsbrev: INSIDAN, 13 oktober 2022
Newsletter in English
Read the newsletter in English
Ledningsnytt
Fakultetsstyrelsens senaste möte
På mötet den 28 september beslutade styrelsen bland annat om att inrätta två nya masterprogram inom området beräkningsvetenskap. Beslut togs även om fördelning av anslag till grundutbildning. Vidare informerades styrelsen om fakultetens modell för medfinansiering. Även processen kring utnämning av hedersdoktorer diskuterades. Slutligen togs beslut om att lämna in en formell begäran till universitetets rektor om att få fortsätta utreda en etablering i Science Village.
Styrelseprotokoll på fakultetens interna webbplats
Läs om beslutet som rör Science Village (sciencevillagekontoret.blogg.lu.se)
Seminarium: Framtidens naturvetenskap, 25 oktober och 8 november
Fakultetsledningen bjuder in till det andra och tredje seminariet i seminarieserien om framtidens naturvetenskap.
  • Göran Sandberg, verkställande ledamot i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (KAW), berättar om Wallenbergstiftelsens strategier och satsningar (på engelska). Dessutom berättar dekan Sven Lidin kort om vad som är på gång inom fakulteten. Tid och plats: 25 oktober klockan 16.00–17.00 i Lundmarksalen, Astronomihuset, och via Zoom. Sista anmälningsdag är 21 oktober.
    Anmäl dig till seminariet som hålls 25 oktober via fakultetens interna webbplats

  • Hans Ellegren, ständig sekreterare vid Kungliga Vetenskapsakademien (KVA), berättar om Kungliga Vetenskapsakademien – forskning nu och i framtiden (på svenska). Tid och plats: 8 november klockan 16.00–17.00 i Lundmarksalen, Astronomihuset, och via Zoom. Sista anmälningsdag är 4 november.
    Anmäl dig till seminariet som hålls 8 november via fakultetens interna webbplats
Utmärkelser och beviljade anslag
Kemist får prestigefyllt pris
Peter Schurtenberger, professor vid kemiska institutionen, har tilldelats The Graham Prize av German Colloid Society. Priset, som består av ett certifikat och ett minnesmynt, får han för sina utmärkta insatser inom kolloidvetenskap.
Läs nyheten (physchem.lu.se)
Kemist får forskningsstipendium 
Peter Spégel, universitetslektor vid kemiska institutionen, får 500 000 kronor för ett projekt där huvudmålet är att definiera måltidssammansättningar som motverkar viktuppgång och risk för typ 2-diabetes. Pengarna får han från Dr P Håkanssons stiftelse.
Sök anslag och stipendier
Nominera en kollega till administrativa priset 
Anställda kan nu nominera kandidater till Lunds universitets administrativa pris, som uppmärksammar utmärkta administrativa insatser av innovativ karaktär som bidragit till universitetets utveckling, eller service och effektivitet utöver det vanliga. Sista dag att nominera är 31 oktober.
Läs mer och nominera kandidater till administrativa priset (medarbetarwebben.lu.se)
Sök frömedel för svensk-japanska projekt och kurser
Samarbetsprojektet MIRAI 2.0, som Lunds universitet medverkar i, utlyser frömedel för både forsknings- och innovationsprojekt och kurser för doktorander och postdocs. Syftet med utlysningen är att stärka det akademiska samarbetet mellan Sverige och Japan. Projekten ska genomföras under kalenderåret 2023. Sista ansökningsdag är 1 december.
Läs utlysningen (mirai.nu)
Läs om samarbetsprojektet MIRAI 2.0 (medarbetarwebben.lu.se)
Nominera till Wolf Prize 2023
Fram till den 24 oktober går det att nominera framstående forskare inom olika naturvetenskapliga ämnen till Wolf Prize. Priset består av 100 000 USD.
Läs mer och nominera kandidater till Wolf Prize (wolffund.org)
Hitta fler utlysningar i Pivot-RP (ersätter Research Professional)
I Pivot-RP kan du söka efter utlysningar och forskningsfinansiärer från hela världen och inom alla forskningsområden. Du kan även söka efter finansiering för deltagande i vetenskapliga konferenser och finansiering av post doc.
Läs mer om hur du använder Pivot-RP (medarbetarwebben.lu.se)
Stöd för digital undervisning
Tema: Studio – videoplattform i Canvas
Studio är plattformen för att skapa och hantera video- och ljudfiler direkt i Canvas. Du kan även ladda upp, dela eller bädda in video på andra lärplattformar, webbplatser och bloggar.
Läs mer om Studio på universitetets webbplats om stöd för digital undervisning samt i Canvas:
Utbildningar och workshoppar om digital undervisning
Nedan finns ett urval av kommande utbildningar och workshoppar. Länkarna leder till universitetets webbplats om stöd för digital undervisning.
Se alla kommande utbildningar och workshoppar
På gång
Anmäl dig som föreläsare på NMT-dagarna
Ta chansen att inspirera gymnasieelever från hela Sverige med en populärvetenskaplig föreläsning under NMT-dagarna (Naturvetenskap-, Medicin- och Teknikdagarna), 13–17 mars. Sista anmälningsdag är 18 november.
Anmäl dig som föreläsare via webbformulär i Google Docs
Läs mer om evenemanget på NMT-dagarnas webbplats
Sök till fakultetens högskolepedagogiska kurser
Nu har anmälan öppnat till tre av fakultetens högskolepedagogiska kurser som ges senare i höst samt under våren. Sista anmälningsdag är 28 november. Läs mer och anmäl dig till kurserna på fakultetens interna webbplats:
Föredrag om mikro- och nanoplast, 25 oktober
Mistras program för nanosäkerhet i miljön bjuder in till ett event med olika föredrag om hur mikro- och nanoplast påverkar akvatiska miljöer och organismer. Alla som är intresserade är välkomna. Tid och plats: 25 oktober klockan 13.00–14.30 via Zoom.
Läs mer och anmäl dig till eventet (mistraenvironmentalnanosafety.org)
Docentföreläsning i fysik, 2 november
Erik van Loon håller en docentföreläsning med titeln ”Molecular dynamics and machine learning”. Tid och plats: 2 november klockan 13.30–14.30 i sal MA 6, Matteannexet.
Doktorandkurs om forskningskommunikation, 21–25 november
Anmälan har nu öppnat till doktorandkursen ”Science communication and role in society”, som ges 21–25 november. Sista anmälningsdag är 15 oktober.
Läs mer om kursen (cec.lu.se)
Anmäl dig till kursen via Google docs
Medarbetare i svenska medier
Misstänkt gas från Nord Stream upptäckt på universitetets mätstationer
Flera forskare har intervjuats med anledning av att universitetets mätstationer Hyltemossa och Norunda har uppmätt förhöjda nivåer av metan i luften efter läckorna på naturgasledningen Nord Stream. ”Det är inte farligt för människor men påverkan på klimatet är oroande”, säger Jutta Holst som är forskare vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap. Andra forskare som intervjuats är: Tobias Biermann (forskningsingenjör vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap), Marko Scholze (universitetslektor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap), Irene Lehner (forskningsingenjör vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap), Anders Lindroth (professor emeritus vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap) och Anders Båth (forskningsingenjör vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap). Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis Dagens industri, SVT Nyheter (artikel 1 och artikel 2), Aftonbladet, Aktuell Hållbarhet, Sveriges Radio, Sydsvenskan (för prenumeranter) och Upsala Nya Tidning (för prenumeranter).
Astronom i intervju om försök att ändra en asteroids bana
Rebecca Forsberg, doktorand vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik, har intervjuats om NASA:s försök att ändra en asteroids bana genom att låta en rymdsond krocka med asteroiden. Syftet är att undersöka om det går att avvärja asteroider som är på kollisionskurs mot jorden.
Lyssna på inslaget i Sveriges Radio
Färre fågelarter i städernas skogar oavsett skogens kvalitet
William Sidemo Holm, forskare vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap, har intervjuats i många medier om en ny studie som visar att städer påverkar mångfalden av fåglar negativt – i stadsskogar finns det betydligt färre skogsfågelarter än på landsbygden, även om skogsområdena håller samma kvalitet. ”Vår studie visar att man inte kan omringa natur med stadsbebyggelse och tro att den ska vara kvar som den är, utan den kommer att påverkas negativt”, säger han. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Västerbottens-Kuriren.
Professor gläds åt kemipristagare
Ulf Ellervik, professor vid kemiska institutionen, har intervjuats om årets tre Nobelpristagare i kemi: Morten Meldal, Carolyn R. Bertozzi och K. Barry Sharpless. Ellervik berättar om deras banbrytande insatser inom den så kallade klickkemin.
Läs intervjun i IVA-aktuellt
Skogen går från kolsänka till utsläppskälla
Markku Rummukainen, professor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap samt Centrum för miljö- och klimatvetenskap, har intervjuats om att nettoinlagringen av kol i svenska skogar minskar kraftigt. Detta samtidigt som avverkningen steg till rekordnivåer under 2021.
Läs artikeln i Dagens Nyheter
Naturgeograf föreläste på bibliotek
Margareta Johansson, forskningskoordinator vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, omnämns med anledning av att hon föreläste om klimatförändringarna i Arktis. Föreläsningen hölls på biblioteket i Landskrona.
Läs artikeln i Helsingborgs Dagblad (för prenumeranter)
Astronomiprofessor föreläste om planeter
Dainis Dravins, professor emeritus vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik, har intervjuats om Nordenmarksföreläsningen han höll under Astronomdagarna i Göteborg. Föreläsningen handlade om var i rymden det finns drägliga förhållanden för liv.
Läs intervjun i Populär Astronomi
Antalet igelkottar minskar långsamt
Martin Green, forskare vid biologiska institutionen, har intervjuats om inventeringen av landets igelkottar. ”Det övergripande mönstret under de tolv år som inventeringarna gjorts är svagt negativt för igelkottarna”, säger han.
Läs intervjun i tidningen Djurskyddet
Utsläpp av växthusgaser ska övervakas från rymden
Hans Chen, forskare vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, och Markku Rummukainen, professor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap samt Centrum för miljö- och klimatvetenskap, har intervjuats om de tre satelliter som ska skickas ut i rymden 2025. Satelliterna, som ingår i projektet CoCO2, ska mäta utsläpp av växthusgaser. ”I princip allt utsläpp från mänskliga aktiviteter ska kunna mätas”, säger Hans Chen.
Lyssna på inslaget i Vetenskapsradion Nyheter
Lyssna på inslaget i Vetenskapsradion Klotet
Professor figurerar i bokutdrag
Anders Lindroth, professor emeritus vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, omnämns i journalisten Lisa Röstlunds reportagebok ”Skogslandet”, som Dala-Demokraten publicerar utdrag ur. Bokkapitlet handlar om motsättningen mellan de forskare som hävdar att äldre skogar inte tar upp så mycket kol och därför vill se en ökad avverkning och de forskare som vill att mer skog bevaras för den biologiska mångfaldens och klimatets skull. Bokutdraget har publicerats i papperstidningen.
Klimatprofessor i hemmahosreportage
Markku Rummukainen, professor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap samt Centrum för miljö- och klimatvetenskap, har intervjuats om sin roll som Sveriges kontaktperson i FN:s klimatpanel IPCC. Trots att det är många åtgärder som krävs på kort tid tror Rummukainen att det är möjligt att vända utvecklingen och begränsa uppvärmningen.
Läs reportaget i Sveriges Natur
Naturgeograf omnämns i debattartikel
Anders Lindroth, professor emeritus vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, omnämns i en debattartikel om hur ett naturnära, hyggesfritt skogsbruk hade kunnat bidra till att Luleå kommun minskade sin klimatpåverkan nästan gratis.
Läs artikeln i Norrbottens-Kuriren (för prenumeranter)
Läs artiklar för prenumeranter i mediearkivet
En del låsta artiklar i notiserna ovan kan finnas tillgängliga i mediearkivet som alla anställda har tillgång till.
Logga in och sök artiklar i mediearkivet
Sist men inte minst
Boktips: A Beginner's Guide to Swedish Academia
Som utländsk forskare vid ett svenskt universitet ställs man inför en rad frågor – det kan handla om allt ifrån meritering och overhead till sociala rättigheter. För att underlätta har Sveriges unga akademi tagit fram boken ”A Beginner's Guide to Swedish Academia”. Boken är även relevant för nya doktorander och postdoktorer (både svenska och utländska), som behöver en introduktion till hur svenska lärosäten fungerar.
Läs mer och ladda ner boken (sverigesungaakademi.se)
Regeringsuppdrag: minska elförbrukningen 
Regeringen ber nu alla myndigheter, inklusive Lunds universitet, att vidta nödvändiga åtgärder för att på kort sikt minska den statliga förvaltningens elanvändning. Syftet är att försöka dämpa elpriserna inför vintern.
Läs nyheten (medarbetarwebben.lu.se)
Om nyhetsbrevet
Skickas till: Personer som är anställda/har en verksamhetsroll vid naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet.
Redaktör för detta nummer: Helena Bergqvist (helena.bergqvist@science.lu.se) och Johan Joelsson, kansli N.
Utgivning: Insidan ges ut varannan torsdag. Nästa nummer kommer 27 oktober.
Tips på nyheter? Skicka dem till redaktören senast 24 oktober klockan 12.00.
Vänligen notera att tips på ett evenemang eller aktivitet endast inkluderas en gång i nyhetsbrevet (inga påminnelser).

Nyhetsbrevet skickas ut med ett verktyg som heter BizWizard. I verktyget kopplas e-postadresser ihop med klick i nyhetsbrevet. Redaktören har tillgång till dessa uppgifter men varken bevakar eller hanterar dem.
$$$open$$