Läs nyhetsbrevet på webben
96 LU SE stand 100

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

Nyhetsbrev: INSIDAN, 10 november 2022
Newsletter in English
Read the newsletter in English
Ledningsnytt
Kort från seminariet Framtidens naturvetenskap, 8 november
Hans Ellegren, ständig sekreterare vid Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) diskuterade bland annat förutsättningarna för att bedriva god forskning och forskarens ansvar idag. Fokus låg på tre områden: forskningspolitiken, den administrativa överbyggnaden och det akademiska ledarskapet. Han delade även med sig av sina erfarenheter från Kungliga Vetenskapsakademien och deras proaktiva sätt att arbeta samt vikten av akademins grunduppgift – att värna om svensk forskning.

Nästa seminarium, och årets sista, äger rum den 6 december klockan 16.00–17.00 i Lundmarksalen, Astronomihuset. Då gästas vi av John Renner Hansen, Niels Bohr Institutet och tidigare dekan vid natur- och biovetenskaplige fakultet, Köpenhamns universitet. Inbjudan skickas ut inom kort.
Utmärkelser och beviljade anslag
Universitetsmedel till forskningsinfrastrukturer
Forskningsnämndens arbetsgrupp för forskningsinfrastruktur har nu beslutat om vilka som får pengar från de universitetsgemensamma satsningarna på stöd till lokal forskningsinfrastruktur. Bland dessa finns tre sökande från naturvetenskapliga fakulteten:
  • ESS Securing current service levels and opportunities for protein sciences for Lund University researchers at the Lund Protein Production Platform (LP3). Sökande: Wolfgang Knecht, universitetslektor vid biologiska institutionen.
  • Supercritical fluid chromatography coupled to inductive coupled plasma with mass spectrometry detection (SFC/ICP-MS) for the analysis of metals, minerals, and organometallic compounds. Sökande: Charlotta Turner, professor vid kemiska institutionen.
  • Table-top x-ray absorption and emission spectroscopy, a Gateway to better science and large-scale facilities. Sökande: Jens Uhlig, universitetslektor vid kemiska institutionen.
Sök anslag och stipendier
Sök stipendium för forskning eller föreläsning i USA
Disputerade svenska forskare kan nu söka stipendium från Fulbright Sweden för forskning eller föreläsning vid ett amerikanskt universitet under läsåret 2023/2024. Sista ansökningsdag är 9 januari.
Läs mer och ansök om stipendium (fulbright.se)
Hitta fler utlysningar i Pivot-RP
I Pivot-RP kan du söka efter utlysningar och forskningsfinansiärer från hela världen och inom alla forskningsområden. Du kan även söka efter finansiering för deltagande i vetenskapliga konferenser och finansiering av post doc.
Läs mer om hur du använder Pivot-RP (medarbetarwebben.lu.se)
Stöd för digital undervisning
Tema: Externa applikationer och integration i Canvas
Lärplattformen Canvas har flera externa applikationer och egenutvecklade integrationer som gör att du kan lägga till extra funktionalitet på dina kursytor. Några exempel är:
  • Ally – verktyg för att skapa tillgängliga dokument
  • Conferences – mötesverktyg för att organisera din föreläsning
  • Google apps och Office 365 för dokumenthantering
  • MATLAB grader som gör det möjligt att använda MATLAB Coding Problem på din kursyta
  • Teams för digitala möten
  • Urkund/Ouriginal för plagiatkontroll
  • TimeEdit för schemaläggning
Läs mer om externa applikationer och integration i Canvas (education.lu.se)
Utbildningar och workshoppar om digital undervisning
Nedan finns ett urval av kommande utbildningar och workshoppar. Länkarna leder till universitetets webbplats om stöd för digital undervisning.Se alla kommande utbildningar och workshoppar
På gång
Öppet hus på Science Village-kontoret, 17 november
Science Village-kontoret bjuder in till öppet hus 17 november klockan 12.30–15.30 i kontorets lokal på Ingvar Kamprad Designcentrum (IKDC).
Läs mer om eventet (sciencevillagekontoret.blogg.lu.se)
Webbinarium: Forskare i sociala medier delar med sig av tips, 23 november och 14 december
Välkommen till en digital träff där lundaforskare som är aktiva i en eller flera sociala kanaler delar med sig av tips och insikter. Det finns även möjlighet till diskussion och frågor. Webbinariet riktar sig främst till forskare och doktorander, men alla som är intresserade är välkomna att delta.
  • På engelska: 23 november klockan 12.00–13.00 via Teams.
  • På svenska: 14 december klockan 12.00–13.00 via Teams.
Läs mer och anmäl dig till webbinariet (medarbetarwebben.lu.se)
Symposium om gränserna för vårt vetande, 1 december
Kungliga Fysiografiska Sällskapet bjuder in till ett heldagssymposium med titeln ”Vad vi vet och inte vet”, som utforskar gränserna för vårt vetande inom några stora forskningsområden. Tid och plats: 1 december klockan 08.30–16.00 i Palaestra. Sista anmälningsdag är 16 november.
Läs mer om symposiet (PDF)
Anmäl dig till symposiet (fysiografen.se)
WINGS årliga möte, 8 december
Nätverket WINGS bjuder in till sitt årliga möte som bland annat gästas av Katrin Marçal, som är journalist och författare. Under mötet får du även en inblick i aktuella initiativ inom jämställdhet och mångfald vid naturvetenskapliga fakulteten, medicinska fakulteten och Lunds tekniska högskola (LTH). Tid och plats: 8 december klockan 13.00–15.45 i Lundmarksalen, Astronomihuset.
Läs mer och anmäl dig till mötet (docs.google.com)
Workshop inför ansökan om ERC Advanced Grant, 14 december
Forskningsservice bjuder in till workshop inför ansökan om ERC Advanced Grant. Tid och plats: 14 december klockan 09.00–12.30 via Zoom. Sista anmälningsdag är 7 december.
Anmäl dig till workshoppen (survey.mailing.lu.se)
Informationsmöte om etikprövning, 15 december
Forskande personal är välkomna till ett möte om etikprövning av forskning som involverar människor (inklusive personuppgifter). Mötet leds av Mats Johansson, forskningsetisk rådgivare vid Lunds universitet. Tid och plats: 15 december klockan 12.00–12.45 via Zoom.
Läs mer och anmäl dig till informationsmötet (staff.lu.se)
Medarbetare i svenska medier
Fördelar med den klimatanpassade staden
Johanna Alkan Olsson, universitetslektor vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap, har intervjuats om hur städer kan klimatanpassas och samtidigt bidra till att vi får en bättre vardag. ”När man konkret tittar på frågan om stadsplanering upptäcker man att det finns så många fördelar med att planera staden för mindre trafik. Renare luft, mindre buller och säkrare trafikmiljö”, säger hon. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis Extrakt och Forskning.se. Läs även Lunds universitets pressmeddelande.
Kemist i intervju om AI-verktyg för att studera proteiner
Ingemar André, professor vid kemiska institutionen, har intervjuats i en artikel om AI-programmet Alphafold som med en knapptryckning gör det möjligt att lösa ett av vetenskapens svåraste problem – hur proteiner vecklas ihop till en komplex 3D-struktur. André tror att det kommer nya AI-verktyg som kan gå åt andra hållet jämfört med Alphafold. I stället för att utgå från en sekvens av aminosyror utgår de från en önskad form på ett protein och genererar sedan aminosyrafrekvensen. Därifrån är steget inte långt till att tillverka själva proteinet, till exempel i bakterier. ”De här metoderna finns ännu inte men det börjar komma varianter åt det här hållet. Det är en väldigt spännande utveckling”, säger han.
Läs intervjun i Forskning & Framsteg
Medicinsk stålningsfysiker tävlade i forskningspresentation
Sofie Ceberg, universitetslektor vid avdelningen för medicinsk strålningsfysik, var en av sju forskare från Lunds universitet som tävlade i att presentera sin forskning på ett snabbt och intressant sätt för gymnasieelever i Helsingborg. Cebergs föredrag handlade om hur strålning räddar liv. Detta rapporterar Helsingborgs Dagblad (för prenumeranter).
Professor i intervju om klimattoppmöte 
Markku Rummukainen, professor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap samt Centrum för miljö- och klimatvetenskap, har intervjuats inför FN:s klimatmöte COP27 i Egypten. ”Förhandlingarna är en process där varje steg och varje möte spelar roll. På toppmötet i Glasgow i fjor togs nya initiativ, som arbetsprogrammen för höjda ambitioner när det gäller utsläppsminskning och anpassning. Att man konkretiserar dessa program under årets möte är väldigt viktigt eftersom de globala utsläppen fortsätter att öka och klimateffekterna blir fler – det blir allt tydligare hur kort tid vi har på oss för att vända utvecklingen”, säger han. Medier som rapporterat om detta är exempelvis Forskning & Framsteg (för prenumeranter), Aftonbladet och Forskning.se.
Artiklar i Lunds universitets magasin, LUM
I senaste numret av LUM berättar Cheryl Sjöström, koordinator vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap, om den tvärvetenskapliga forskarskolan ClimBEco. Helena Alexanderson, professor vid geologiska institutionen, har intervjuats om det nya centrumet för luminiscensforskning. Hans Linderson, forskningsingenjör vid geologiska institutionen, berättar om dateringen av Kungshusets bjälkar. Anders Örtegren, kommunikatör vid biologiska institutionen, har intervjuats för ett personporträtt. Och Johan Kjellberg Jensen, doktorand vid biologiska institutionen, listar fem tips för att nå ut med forskning till barn och ungdomar.
LUM:s webbsida
Lektor i intervju om biologisk mångfald
Ola Olsson, universitetslektor vid biologiska institutionen, har intervjuats om biologisk mångfald och den pågående artdöden. ”Det är absolut önskvärt att stoppa massutdöendet. Dels av etiska och moraliska skäl, dels för att vår livskvalitet kommer att försämras på så många plan. Det kommer att bli dyrare att leva om vi låter alltför mycket av den biologiska mångfalden försvinna. Och jag tror att massutdöendet går att stoppa om vi verkligen försöker”, säger han.
Läs intervjun på Forskning.se
Debatt: ”Vad är problemet med skarven?”
Arne Hegemann, forskare vid biologiska institutionen, är medförfattare till en debattreplik om konflikten mellan skarv och fiskerinäringen. Läs repliken i Kristianstadsbladet eller i tidningen Norra Skåne.
Läs artiklar för prenumeranter i mediearkivet
En del låsta artiklar i notiserna ovan kan finnas tillgängliga i mediearkivet som alla anställda har tillgång till.
Logga in och sök artiklar i mediearkivet
Sist men inte minst
Nya webbsidor om kvalitetsarbetet inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå
På fakultetens interna webbplats finns nu flera nya sidor om uppföljning och resultat av kvalitetsarbetet inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå. De nya webbsidorna handlar bland annat om de årliga verksamhetsdialogerna, granskning och fastställande av kursplaner, rapporter om kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling, samt uppföljning av nyckeltal och studentundersökningar.
Läs om uppföljning av kvalitetsarbetet och dess resultat på fakultetens interna webbplats
Vetenskapsrådet skärper sina riktlinjer för publicering med öppen tillgång
Nytt för hösten 2022 är att publicering av resultaten från ett forskningsprojekt ska ske med omedelbar öppen tillgång och att alla typer av publikationer omfattas, även böcker. De nya riktlinjerna gäller för forskare som får bidrag från och med oktober 2022. Biblioteken vid Lunds universitet kan på olika sätt hjälpa dig som är ”corresponding author” att möta dessa riktlinjer, kontakta biblioteken för mer information och stöd.
Läs om Vetenskapsrådets riktlinjer (vr.se)
Publicera dina forskningsresultat fritt tillgängligt (naturvetenskap-bibliotek.lu.se)
Om nyhetsbrevet
Skickas till: Personer som är anställda/har en verksamhetsroll vid naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet.
Redaktör: Helena Bergqvist (helena.bergqvist@science.lu.se), kansli N.
Utgivning: Insidan ges ut varannan torsdag. Nästa nummer kommer 24 november.
Tips på nyheter? Skicka dem till redaktören senast 21 november klockan 12.00.
Vänligen notera att tips på ett evenemang eller aktivitet endast inkluderas en gång i nyhetsbrevet (inga påminnelser).

Nyhetsbrevet skickas ut med ett verktyg som heter BizWizard. I verktyget kopplas e-postadresser ihop med klick i nyhetsbrevet. Redaktören har tillgång till dessa uppgifter men varken bevakar eller hanterar dem.
$$$open$$