Read the newsletter in English Läs nyhetsbrevet på webben
96 LU SE stand 100

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

Nyhetsbrev: INSIDAN, 24 augusti 2017

Insidan har fått nytt utseende
Som du kanske har hunnit se så har Insidan fått nytt utseende. Nyhetsbrevet skickas numera ut med hjälp av ett nyhetsbrevsverktyg, bland annat för att kunna effektivisera arbetet och underlätta utvärderingen av nyhetsbrevet.

Med detta sagt – välkommen tillbaka efter semestern och trevlig (lång)läsning!
Utmärkelser och beviljade anslag
Kemist får miljoner av ERC
Peter Jönsson, biträdande universitetslektor vid kemiska institutionen, får ERC Starting Grant på cirka 1,5 miljoner euro fördelat på fem år. Pengarna ska han använda i sin forskning om kroppens immunförsvar. Med anledning av det stora anslaget håller Jönsson ett föredrag (på engelska) imorgon 25 augusti kl. 12.15­–12.45 i Lundmarksalen, Astronomihuset, Sölvegatan 27. Alla som är intresserade är varmt välkomna.
Läs mer i pressmeddelandet
Astronom får ERC Starting Grant
Bertram Bitsch, forskare vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik, får ERC Starting Grant på cirka 1,5 miljoner euro fördelat på fem år. Pengarna ska han använda i projektet PAMDORA som syftar till att förstå hur planeter bildas och migrerar kring unga stjärnor. Heidelbergs universitet är värd för projektet.
Kemister får pengar för samverkanstema
Kemiska institutionen har beviljats anslag i LU:s utlysning för tematiska samverkansinitiativ. Projektet heter ”Cirkulär biobaserad ekonomi” och koordineras av Eva Nordberg Karlsson (professor vid kemiska institutionen) och Josefine Ahlqvist (projektledare vid sektionen Forskning, samverkan och innovation).
Läs mer i rektors blogg
Fysiker vann Science Slam i Almedalen
Emil Rofors, doktorand vid fysiska institutionen, vann Science Slam i Almedalen. Rofors berättade om sin forskning på att hitta alternativ till Helium-3. Flera medier har uppmärksammat nyheten, bland annat Sydsvenskan.
Se föredraget (01:01:45 in i sändningen)
Sök anslag och stipendier
Sök medel för samarbete med Nottingham
Nu kan du söka medel, inom ramen för det strategiska partnerskapet med University of Nottingham, för forskningssamarbete i form av kontaktskapande workshops. Sista ansökningsdag är 30 september.
Läs mer och ansök
Sök medel från STINT
Aktuella utlysningar från STINT är:
  • Initiation Grants (sök senast 5 september)
  • Joint Japan-Sweden Research Collaboration (sök senast 6 september)                        
  • South Africa-Sweden Bilateral Scientific Research Cooperation (sök senast 15 september)
  • Joint Brazilian-Swedish Research Collaboration (sök senast 15 september)
  • Teaching Sabbatical (sök senast 20 september)
  • Joint China-Sweden Mobility (sök senast 26 september)
  • Postdoctoral Transition Grants for Internationalisation (sök senast 28 september)
  • Korea-Sweden Research Cooperation (sök senast 29 september)
Läs mer om utlysningarna
Nominera till Heineken Prizes 2018
Nu kan du nominera till Heineken Prizes för framstående forskning inom exempelvis biokemi, biofysik och miljövetenskaper. Sista dag att nominera är 15 oktober.
Läs mer och nominera
På gång
Seminarieserie med läkemedelsföretag
Under hösten bjuder medicinska fakulteten in till en seminarieserie där du kan lära dig mer om arbetsmöjligheterna inom läkemedelsbranschen. Anmälan skickas till heiko.herwald@med.lu.se.
Se hela programmet
LU:s vetenskapsvecka och kulturvecka
Missa inte vetenskapsveckan ”Den fantastiska hjärnan” 4–10 september och kulturveckan ”Konst i tid och rum” 11–17 september. I den senare ingår Naturvetarstråket som i vanlig ordning äger rum under Kulturnatten (16 september).
Kurs: Genus och mångfald i undervisningen
Nu kan du anmäla dig till AHU:s kurs om genus och mångfald i undervisningen. Kursen startar 31 oktober. Sista anmälningsdag är 15 september.
Läs mer och anmäl dig
Välkomstdag för nya medarbetare, 4 oktober
LU:s välkomstdag för nya medarbetare hålls 4 oktober kl. 08.30–13.30 på Skissernas museum. Läs mer och anmäl dig i Kompetensportalen senast 20 september. Välkomstdagen hålls på engelska 18 oktober.
Månadens avhandlingar
Månadens avhandlingar i naturvetenskap
I augusti månad läggs en avhandling fram vid naturvetenskapliga fakulteten. Andrei Stoica har studerat skarpa gränser för Calderón-Zygmund operatorer på rum av vektorvärda funktioner.
Sök avhandlingar i forskningsportalen
Se kommande disputationer
Medarbetare i svensk media
En del länkar nedan går till artiklar som endast är tillgängliga för tidningsprenumeranter.
Bekämpningsmedel i skånskt grundvatten
Charlotte Sparrenbom, universitetslektor vid geologiska institutionen, har intervjuats i många medier med anledning av att höga halter av bekämpningsmedel har hittats i källor där skånska kommuner hämtar dricksvatten. ”Framför allt behöver det vara hårdare restriktioner vad gäller godkännande av bekämpningsmedel. Vi behöver också se till att alla våra vattentäkter har skyddsområde”, säger hon. Medier som rapporterat om nyheten är till exempel SVT Nyheter, Sveriges Radio, ATL och 24Kristianstad.
Ny studie kan leda till bättre myggbekämpning
Marcus Stensmyr, universitetslektor vid biologiska institutionen, har intervjuats i många medier med anledning av ny forskning som visar hur flugor och andra insekter känner av förändringar i såväl temperatur som luftfuktighet. ”Kan vi slå ut vissa nervceller i deras hjärnor så öppnar det nya dörrar för myggbekämpningen”, säger han. Medier som rapporterat om nyheten är till exempel Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, Sveriges Radio, Aftonbladet och Skogsaktuellt. I artiklarna omnämns även Anders Enjin, postdoktor vid samma institution.
Nu syns Vintergatan som bäst
Sofia Feltzing, professor vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik, har intervjuats i många medier med anledning av att vyn mot Vintergatan är som allra bäst nu under sensommaren och hösten. ”Man ska ta sig så långt bort från civilisationen som möjligt, någonstans där det inte lyser massa gult från motorvägskorsningar och städer”, säger hon. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis SVT Nyheter, Svenska Dagbladet, Ny Teknik, Metro, Aftonbladet och Sydsvenskan.
Värmeböljor hotar allt fler européer
Markku Rummukainen, professor i klimatologi, har intervjuats i många medier om ny forskning som visar att fler européer riskerar att dö till följd av värmeböljor framöver. ”Studien visar ett viktigt exempel på vilka stora konsekvenser klimatförändringarna kommer att få om den globala temperaturhöjningen inte begränsas”, säger han. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis DN, Sveriges Radio, NyTeknik och Sydsvenskan. Rummukainen har även intervjuats i Sveriges Radio om sommarens värmeböljor i södra Europa.
Kajans flaxande sparar energi
Anders Hedenström, professor vid biologiska institutionen, har intervjuats i många medier med anledning av ny forskning som visar att fåglar som flyger aktivt och flaxar med vingarna sparar energi. ”Kostnaden minskar, rent energimässigt. Sannolikt har separerade handpennor uppkommit för att de underlättar flaxandet”, säger han. Medier som rapporterat om nyheten är till exempel SVT Nyheter, Svenska Dagbladet, Metro, Aftonbladet och Sydsvenskan.
Biolog i intervju om brunifieringen av sjöar
Emma Kritzberg, universitetslektor vid biologiska institutionen, har intervjuats om ny forskning som pekar på att granskog är orsaken till brunifieringen av svenska sjöar. ”Jag säger inte att vi ska rensa bort alla barrträd i landskapet, men kanske börja byta ut gran mot lövskog alldeles intill bäckar och åar. Det skulle troligen ha en väldigt positiv effekt på brunifieringen”, säger hon. Medier som rapporterat om nyheten är SVT Nyheter och Skogsaktuellt.
Bakterier visar flockbeteende
Joakim Stenhammar, biträdande universitetslektor vid kemiska institutionen, har intervjuats om ny forskning som visar att bakterier bildar flockar vid mycket låga koncentrationer av individer. ”Ur ett biologiskt perspektiv är det användbart att utreda de evolutionära grunderna bakom flockbeteenden hos bakterier eftersom sambanden kan öka förståelsen för förloppet vid infektionssjukdomar”, säger han. Läs mer i Land Lantbruk och på Forskning.se.
Fåglars flyttgener är geografiskt betingade
Max Lundberg och Staffan Bensch, forskare respektive professor vid biologiska institutionen, har intervjuats om ny forskning som visar att lövsångares flyttgener skiljer sig åt beroende på var de häckar sommartid. ”Våra resultat utgör ett viktigt tillskott till förståelsen av flyttningens genetik och kommer att vägleda framtida studier i ämnet”, säger Bensch. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis Forskning.se och Sydsvenskan.
Forskare har undersökt signalkräftans spridning
Ullrika Sahlin, forskare vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats i Kristianstadsbladet med anledning av att hon har tagit fram en riskanalys av signalkräftans spridning i Sverige. Analysen ska överlämnas till Jordbruksverket samt Havs- och vattenmyndigheten, som i sin tur ska utforma ett hanteringsprogram som ska godkännas av EU-kommissionen.
Läs mer
Geolog ombord på forskarskepp
Sylvain Richoz, universitetslektor vid geologiska institutionen, har intervjuats i flera medier med anledning av att han deltog i projektet ”Science Sets Sail” där forskare inom olika områden seglar tillsammans i Östersjön. ”Målet är att stärka kompetensen och skapa nya vetenskapliga projekt runt Östersjön. Det är en idé om att göra något speciellt”, säger han. Medier som rapporterat om nyheten är SVT Nyheter, Sydsvenskan och Skånska Dagbladet.
Fåglar kan bli immuna mot influensa
Neus Latorre-Margalef, forskare vid biologiska institutionen, har intervjuats i flera medier om ny forskning som visar att gräsänder som smittas av influensa utvecklar ett skydd mot andra varianter av influensavirus. ”Det kan hjälpa oss att förstå hur systemet fungerar för att kunna få fram bättre vaccin”, säger hon. Medier som rapporterat om nyheten är till exempel SVT Nyheter, Jaktjournalen och Forskning.se.
Klimatförändringarna skadar skördar i USA och Kanada
Markku Rummukainen, professor i klimatologi, har intervjuats i många medier om ny forskning som visar att klimatförändringar har lett till dåliga skördar i centrala USA och Kanada. ”Vegetation och jordbruk är känsliga vid kallare och senare vårar samt mindre nederbörd – växter kommer inte i gång som vanligt och tillväxten blir mindre”, säger han. Medier som rapporterat om nyheten är till exempel Svenska Dagbladet, Metro, Aftonbladet och Sydsvenskan.
Insektsforskning leder till nya tekniska lösningar
Marie Dacke, universitetslektor vid biologiska institutionen, har intervjuats i Svenska Dagbladet om hur forskning på insekter kan leda till nya tekniska lösningar på problem som vi människor brottas med. Dacke berättar bland annat att det pågår arbete med att ta fram en liten robot som, liksom dyngbaggar, kan orientera sig med hjälp av natthimlen. I artikeln omnämns även Emily Baird, forskare vid samma institution.
Läs mer
Biolog skriver om domen mot Coop
Torbjörn Fagerström, professor emeritus vid biologiska institutionen, har skrivit två debattartiklar i Svenska Dagbladet med anledning av att Patent- och marknadsdomstolens fällde Coop för reklam om ekologisk mat. ”Vetenskaplig forskning är inte någon lekstuga där vem som helst kan designa experiment, tolka resultat och välja vilka resultat som ska lyftas fram utifrån sin egen ideologiska eller kommersiella agenda”, skriver han.
Läs artikel 1
Läs artikel 2
Svärdfisk i Skåne kan ha dött av svält
Maria Mostadius, museiintendent vid Biologiska museet, har intervjuats i många medier med anledning av att hon dissekerade svärdfisken som hittades död vid Falsterbokanalen. ”Jag misstänker att den har svultit ihjäl”, säger hon. Läs mer i exempelvis SVT Nyheter, Metro och Aftonbladet.
Dödlig hetta kan drabba Sydasien
Markku Rummukainen, professor i klimatologi, har intervjuats i många medier om ny forskning som visar att miljontals människor i Sydasien riskerar att drabbas av dödlig hetta om inte den globala uppvärmningen begränsas. De som har små möjligheter att anpassa sig kan få det extra svårt. ”Här pratar vi om områden där det finns många fattiga, som inte kan skaffa sig luftkonditionering och som arbetar ute på åkrarna även när det är varmt”, säger Rummukainen. Läs mer i exempelvis Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Metro och Helsingborgs Dagblad.
Biolog i intervju om hur myggor väljer sina offer
Marcus Stensmyr, universitetslektor vid biologiska institutionen, har intervjuats i Sveriges Radio och TV4 Nyhetsmorgon om varför vissa människor blir mer myggbitna än andra. Stensmyr berättar även hur man undviker att bli myggbiten.
Infrarött ljus avslöjar utdöda växters släktskap
Vivi Vajda (professor vid geologiska institutionen) och Per Uvdal (professor vid kemiska institutionen) har intervjuats i många medier med anledning av att de har lyckats kartlägga släktskapet mellan 200 miljoner år gamla växter. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis SVT Nyheter, Sveriges Radio, Skånska Dagbladet och Forskning.se.
Professor i intervju om färgers funktion i djurens värld
Almut Kelber, professor vid biologiska institutionen, har intervjuats om hur färger uppfattas och fungerar i djurvärlden. Ökad kunskap om detta kan i framtiden bidra till utvecklingen inom så skilda områden som medicin, säkerhet och kläder. Läs mer i Aftonkuriren och på Forskning.se.
Geolog i intervju om grundvattenbristen
Charlotte Sparrenbom, universitetslektor vid geologiska institutionen, har intervjuats i Sveriges Radio om bristen på grundvatten i Sverige. Sparrenbom säger att en av lösningarna på problemet kan vara att höja priset på vatten.
Lyssna på inslaget (cirka 35 sekunder in i programmet)
Fladdermössens flygande jakt studeras
Per Henningsson, forskare vid biologiska institutionen, har intervjuats i många medier med anledning av att forskare för första gången studerar hur fladdermöss manövrerar när de fångar sina byten i flykten. Henningsson berättar bland annat om vindtunneln som används för att studera fladdermössens flygteknik. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis SVT Nyheter, Sveriges Radio, Skånska Dagbladet och Sydsvenskan.
Trollsländor kan förutsäga vart bytet är på väg
David O’Carroll, professor vid biologiska institutionen, har intervjuats i många medier om ny forskning som visar att trollsländor kan förutsäga vart rörliga föremål, exempelvis bytesdjur, kommer att befinna sig inom en snar framtid. Forskningen kan bland annat användas inom utvecklingen av förarlösa fordon. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis SVT Nyheter, Forskning.se, Metro och Sydsvenskan.
Forskare undersöker hur humlor navigerar
Emily Baird och Pierre Tichit, forskare respektive doktorand vid biologiska institutionen, har intervjuats med anledning av att de undersöker hur humlor navigerar i olika miljöer. Forskningen kan bland annat bidra till utvecklingen av små robotar. Medier som rapporterat om nyheten är Sveriges Radio och Norrbottens-Kuriren.
Upptäckta proteiner hjälper bakterier att dela sig
Klas Flärdh, professor vid biologiska institutionen, har intervjuats i flera medier med anledning av att han har upptäckt två proteiner som bidrar till att bakterieceller delar sig och därmed förökar sig. På sikt kan upptäckten underlätta utvecklingen av nya antibiotika som måste tas fram när resistensen ökar mot befintliga antibiotika. Medier som rapporterat om nyheten är SVT Nyheter, Sveriges Radio och Forskning.se.
Giftig växt hotar hästar
Torbjörn Tyler, museiintendent vid Biologiska museet, har intervjuats med anledning av att den giftiga växten stånds ökar i södra Sverige. ”Stånds är egentligen enbart ett problem för hästägare. Antagligen är den farlig även för kor, men de äter den inte. Den är helt ofarlig för människor och är inget naturvårdsproblem” säger han. Medier som rapporterat om nyheten är bland annat SVT Nyheter och 24Blekinge.
Guldfeber på Österlen
Anders Scherstén, universitetslektor vid geologiska institutionen, har intervjuats i SVT Nyheter med anledning av att guld har hittats på stranden nedanför Ravlunda skjutfält på Österlen. ”Det är ju jättespännande så klart och det är ju lite speciellt. Och så vitt jag vet är det också unikt för Skåne”, säger han.
Läs mer
Forskare undersöker pollinerande insekter i Malmö
Anna Persson, forskare vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats i Sveriges Radio med anledning av att hon undersöker hur pollineringen i Malmö fungerar.
Lyssna på inslaget
Äldre mammor får ungar som lever längre
Dennis Hasselquist, professor vid biologiska institutionen, har intervjuats i TV4-Nyheterna om nya rön som visar att äldre trastsångarmammor, som håller sig friska, har bättre förutsättningar för att få ungar som lever längre. Hasselquist säger att liknande mekanismer kan finnas hos människor.
Se inslaget
Gigantiskt maskrosblad förvånar biolog
Torbjörn Tyler, museiintendent vid Biologiska museet, har intervjuats i Expressen om ett 68 centimeter långt maskrosblad som har hittats i Skåne. ”Jag har aldrig sett så stora maskrosblad, men de kan bli stora och i så fall kan det bero på att de har fått väldigt mycket näring”, säger han.
Läs mer
Doktorand ska undersöka Europas gubbslem
Raphael Gollnisch, doktorand vid biologiska institutionen, har intervjuats i Skånska Dagbladet om växtplanktonet gubbslem som ökar kraftigt i Europas sjöar. Genom att undersöka om det finns skillnader i arvsmassan hos gubbslem i olika områden, hoppas han kunna ta reda på hur arten har spridits och varför.
Läs mer
Blommande åkerkanter gynnar pollinatörer
Henrik Smith, professor vid biologiska institutionen, har intervjuats i DN med anledning av projektet ”Blommor och bin” som skapar blommande åkerkanter för bin, humlor och andra pollinatörer. ”Jämfört med att göra ingenting är det väldigt positivt med blommande remsor. Förutom pollinatörer kan de även ha andra positiva effekter som att gynna naturliga fiender till skadeförare, till exempel parasitoider som lägger ägg i bladlöss”, säger han.
Läs mer
Tydligt samband mellan risktagande och innovationer
Ullrika Sahlin, forskare vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats om sambandet mellan risktagande och innovationer. Sahlin säger att det finns ett klart samband och att hela evolutionen har drivits av att det har tagits risker. Medier som rapporterat om nyheten är Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.
Frågetecken om kolhalten i atmosfären
Anders Lindroth, professor emeritus vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, har intervjuats i Dagens ETC om varför kolhalten i atmosfären ökar, trots att människans utsläpp av koldioxid har stabiliserats. ”Det finns massor med osäkra faktorer”, säger han.
Läs mer
Massdöd bland humlor i Sjöbo
Henrik Smith, professor vid biologiska institutionen, har intervjuats i Ystads Allehanda med anledning av att ett hundratal humlor har hittats döda i Sjöbo. Smith säger att humlorna kan ha dött en naturlig död eller utsatts för en fågelattack.
Läs mer
Biolog berättar om backsvalors boplatser
Thomas Alerstam, professor emeritus vid biologiska institutionen, har intervjuats i många medier om en inventering som visar att det råder brist på boplatser för landets backsvalor. Alerstam berättar att många backsvalor har sina bon i naturliga rasbranter, men att även sand- och grustag är viktiga boplatser för dem. Läs mer i exempelvis Metro, Sydsvenskan, Piteå-Tidningen och Norrköpings Tidningar.
Rovdjur bevarar befintliga djurarter
Kaj Hultén och Anders Nilsson, postdoktor respektive professor vid biologiska institutionen, har intervjuats om ny forskning som visar att hybrider (korsningar mellan två arter) i större utsträckning än föräldrarna blir uppätna av rovdjur. ”Rovdjur upprätthåller gränser mellan arter och bidrar till att det inte blir en massa nya hybrider”, säger Nilsson. Läs mer i Skånska Dagbladet och Svensk Jakt.
Sländhonor härmar hanar för att slippa uppvaktning
Erik Svensson, professor vid biologiska institutionen, har intervjuats i SVT Nyheter om ny forskning som visar att sländhonor, som härmar hanars utseende för att slippa sexuella trakasserier, är vanligast förekommande i Nordeuropa. Svensson säger att behovet av hanlika honor är större här eftersom parningssäsongen är väldigt kort.
Läs mer
Klimatprofessor i intervju om skogsbränder
Markku Rummukainen, professor i klimatologi, har intervjuats i Sveriges Radio om skogsbränderna i Grekland. ”När det blir varmare på grund av klimatförändringarna så får vi en längre säsong då det brinner. När nederbörden minskar, vilket är en av följderna i området, så blir risken för bränder större. Vi kommer gå mot besvärligare tider”, säger han.
Läs mer
Så blir du av med bananflugor
Marcus Stensmyr, universitetslektor vid biologiska institutionen, har intervjuats i SVT Nyheter om bananflugor och hur man gör för att slippa dem hemma.
Läs mer
Bekämpningsmedel påverkar humlors reproduktion
Henrik Smith, professor vid biologiska institutionen, har intervjuats i Sveriges Radio om en ny studie som visar att bekämpningsmedlet neonikotinoider påverkar humlors äggläggning negativt. ”Tidigare har vi sett effekter på till exempel födosök och koloniutveckling. Men nu kunde man alltså se att drottningarna, när de ska etablera sig på våren, påverkas av neonikotinoider”, säger han.
Läs mer
Nya studier om hur neonikotinoider påverkar bin
Maj Rundlöf, forskare vid biologiska institutionen, omnämns i DN med anledning av två nya studier som visar att insektsmedel med neonikotinoider påverkar bin negativt.
Läs mer
Astronom i personporträtt
Katrin Ros, doktorand vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik, har intervjuats i ett personporträtt som publicerats i Sydsvenskan. Ros berättar bland annat om sin forskning på hur planeter bildas.
Läs mer
Forskare i intervju om skogens klimatpåverkan
Anders Lindroth, professor emeritus vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, har intervjuats i Dagens ETC om skogens klimatpåverkan. ”I princip vore det bästa för klimatet att bara låta skogen stå den närmaste tiden, om man snabbt vill uppnå resultat”, säger han.
Läs mer
Flera hotade växt- och djurarter i Skåne
Ola Olsson, universitetslektor vid biologiska institutionen, har intervjuats i Sveriges Radio med anledning av att det finns flera hotade växt- och djurarter i Skåne. Olsson säger att Skåne är särskilt utsatt eftersom landskapet är artrikt.
Läs mer
Museiintendent identifierade insekter
Christer Hansson, museiintendent vid Biologiska museet, har hjälpt till att identifiera insekter i en bildspecial som publicerats i bland annat Sydsvenskan.
Biolog guidade i naturreservat
Pål Axel Olsson, professor vid biologiska institutionen, har intervjuats i Frilagt med anledning av att han ledde en guidad tur i naturreservatet Vinslövs blomsteräng.
Läs mer
Biolog berättar om blåbär
Lars Olof Björn, professor emeritus vid biologiska institutionen, har besvarat frågor om blåbär i Fokus. Artikeln finns inte tillgänglig på webben.
Forskare berättade om fjärilar
Lars Pettersson, forskare vid biologiska institutionen, har omnämnts i Ystads Allehanda med anledning av att han ledde en guidad fjärilstur i Ystad-trakten. Artikeln finns inte tillgänglig på webben.
Sist men inte minst
Forskningsmöjlighet på SciLifeLab
SciLifeLab erbjuder en möjlighet för forskare att ta fram rekombinanta antikroppar mot nya målprotein. Sista ansökningsdag är redan 1 september. En andra utlysning är planerad i november.
Läs mer och ansök
Om nyhetsbrevet
Skickas till: Personer som är anställda/har en verksamhetsroll vid naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet.
Redaktör: Helena Bergqvist, kansli N.
Utgivning: Insidan ges ut varannan torsdag. Nästa nummer kommer 7 september.
Tips på nyheter? Skicka dem till redaktören senast 5 september kl. 12.00.