Ljudmiljöcentrum nyhetsbrev april 2017 Webbversion
101 ljudmiljocentrum logga
NYHETSBREV nr 38 FRÅN LJUDMILJÖCENTRUM VID LUNDS UNIVERSITET  |  #2 2017
117 Tystnad

Hjärnforskning visar tystnadens nytta
Nya studier visar att tystnad är viktigare för hjärna och allmäntillstånd än man vetat tidigare. Amerikanska forskare har upptäckt att hjärnan utvecklar mera celler i hippocampus i tystnad, centrum för minne och inlärning.
Forskaren Imke Kirste vid universitet i amerikanska Duke ville undersöka om celltillväxt i Hippocampus påverkades av olika ljudstimuli och lät vuxna möss exponeras för olika typer av ljud tillsammans med en kontrollgrupp som fick vara helt i tystnad. De första grupperna fick några positiva effekter men förvånansvärt nog var det kontrollgruppen som visade tillväxt i Hippocampus, Detta nnebär enligt forskarna att ”silence might act as a neurological blessing of the mind” . Läs mer

120 youtube1 1x1
1x1
Tre minuter som kan göra underverk

Vi behöver att återhämta oss emellanåt från buller och alltför pratsamma personer, men även från det pågående egna inre tjattret i hjärnan, menar amerikanska författarinnan Judith Orloff och råder till att försöka ta några minuters timeout om dagen. svenska tidningen LAND har nyligen publicerat en färsk betraktelse över behoven av tystnad där man refererar till ovanstående studier. De skriver att det först är när vi stannar till i tystnad som vi kommer åt vårt innersta. Stressen minskar och kreativiteten ökar i tystnaden och vissa annars vilande områden i hjärnan börjar arbeta.  Frånvaro av ljudbelastning och ständiga samtal kan underlätta att hitta ens innersta och må bättre, skriver de.
Dagens samhälle är så fullt av ljud som kräver ständig uppmärksamhet, att vi inte ens märker det. Bruset slukar energi och hindrar att nå viktiga tankar och känslor. Många nya studier visar liksom denna att tystnaden är viktigare för hjärna och allmäntillstånd än vad tidigare anats.
Läs mer
Acoustic Bulletin rapporterar från Child & Noise
I senaste numret av Aoustic Bulletin rapporteras från Ljudmiljcentrums senaste symposium och det beskrivs som ”a thought-provoking and powerful interdisciplinary symposium with a wide range of speakers from around northern Europe, focused on how a child experiences the sound environment.” Det beskrivs som ett unikt tvärdisciplinärt symposium som lyfte fram ”ongoing research and knowledge about how the sound environment may affect children spanning from the prenatal stage to the young person enjoying loud music or engaging in other loud activities. It is very rare for us to ask how the child perceives the sound environment they occupy.” I anslutning till Acoustic Bulletins anmälan finns även länkar till abstracts samt kontaktuppfitger till de medverkande. Läs mer
Utlysning av forskningsmedel med humanistisk koppling
Sedan några år tillbaka har Ljudmiljöcentrum vid Lunds universitet kunnat utlysa stimulansmedel för att stimulera till större tvärdisciplinära projektlansökningar om ljudmiljörelaterade ämnen till etablerade forskningsfinansiärer. Centret har sålunda kunnat bidra till att möjliggöra för forskare att utarbeta en projektansökan under begränsad tid. Under april månad ligger en ny utlysning ute om stimulansmedel för tvärdisciplinär forskning om ljudmiljö, med speciell inbjudan denna gång till forskare från HT-området som välkomnas att samarbeta med forskare från andra fakulteter. Läs mer om utlysningen här
Drönarstörning gav miljöbot på 33.000 kr
Enligt en uppmärksammad dom vid Riksenheten för miljö och arbetsmiljömål i Stockholm har en man dömts till 33000 kronor i böter för miljöstörning för att ha flugit drönare för nära storlommens häckningsplatser i naturreservatet Knuthöjdsmossen nära Hällefors. Åklagaren bedömde både flygningen i sig och närheten till boet som artskyddsbrott och otillåten miljöverksamhet. Mannen som var ute i syfte att fotografera storlommen kan se fram emot ett avbräck i kassan stort nog att avskräcka andra hugade fritidsfotografer från liknande äventyrligheter. Drönarflygning må ha många förvarbara användningsområden i rätt sammanhang men i likhet med andra surrande maskiner som motorcyklar, mopeder, paraskärmar kan de i många sammanhang orsaka betydande miljöstörningar. Läs mer
121 se men inte3

Höra med inte se - se men inte höra
Våra Ljudmiljöer har betydelse för alla, men alldeles särskilt för de som har nedsatt syn eller hörsel. För de helt blinda blir den alldeles särskilt utslagsgivande. Den 19 maj 9:15 - 12:30 arrangerar Ljudmiljöcentrum i Segerfalksalen på BMC i Lund ett tvärvetenskapligt symposium om ljudmiljöns betydelse för syn- och hörselskadade ”Att höra men inte se - att se men inte höra”. En av de medverkande är prof Mats E Nilsson vid psykologiska institutionen vid Stockholms universitet som kommer att tala om ett stort forskningsprojekt om ekolokalisering. Detta är en förmåga att orientera sig med hjälp av ljudreflektioner. Läs om detta på synskadades riksförbunds webbsida eller om den blinde unge mannen som till och med kan cykla genom att orientera sig enbart med hörseln. Från specialpedagogiska skolmyndigheten kommer Sara Backström Lindeberg som tilllsammans med Ann-Charlotte Larson kommer att dels redogöra rapporten ”Med ljudet som omvärld”. Rapporten anlägger ett nytt perspektiv på ljudmiljöer och beskriver hur elever med synnedsättning i grund- och gymnasieskola använder sig av ljud i olika situationer under skoldagen för att förstå och få tillgång till både sociala och pedagogiska sammanhang. Civilingeniör Anders Jönsson på avdelningen för teknisk audiologi i Lund är en uppskattad föreläsare och har bred kunskap om ljudmiljöns betydelse för hörselskadade och kommer att redogöra för detta.
Det kan vara tillrådligt att redan nu att göra en notering i almanackan för denna dag och anmäla sig genom att eposta projektledare@ljudcentrum.lu.se och märka ämnesraden ”19 maj” för att vara säker om plats. Naturligtvis bjuder Ljudmiljöcentrum på fika!
126 stenback omslag2 (kopia)

Musik i kubik i butik
Hårdfört och onyanserat schablontänkande bakom butikmusik. Detta finner författaren till den första avhandlingen om butiksmusik, en studie efterlängtad av alla som nångång tänkt ”finns det ingen som kan göra något åt detta”. Den är skriven av Olle Stenbäck vid etnologiska institutionen vid Göteborgs universitet och har titeln ”Den ofrivillige lyssnaren. Möten med butiksmusik”- Olle Stenbäcks avhandling utforskar människors möten med butiksmusik och vad som sker i och kring dessa möten. Avhandlingen, som bygger på djupintervjuer och en digital frågelista, visar på ett komplext fenomen med brett meningsinnehåll. Avhandlingen lyfter meningar som visar på att människors relation till musik sällan är så enkel som butiksmarknadsförare betonar, till exempel att viss slag musik ger ett specifikt resultat.
Många känner en slags ambivalens och menar att butiksmusik påverkar dem på ett sätt de inte kan förstå. Man känner sig som en bricka i ett spel, säger Olle Stenbäck.
Läs mer        Recension i RiG Kulturhistorisk tidskrift  Avhandlingen
Endags konferens i Bryssel om Europas trafikbuller
EU anordnar endags-konferens i Bryssel den 24:e april om trafikbuller och hälsa. Vid konferensen kommer WHO att presentera den senaste forskningen och vetenskapliga belägg för hälsoeffekter av buller. En lång rad av världens främsta forskare inom området kommer att medverka, bla Göran Pershagen från miljömedicin i Stockholm. Konferensen äger i The Charlemagne building i Bryssel. EU commisionen kommer att presentera underlag för det kommande Environmental Noise Directive och palnerade insatser för att få ner bullernivåerna inom EU.
Läs mer

128 zadig sverker 224 x 299 640x640transp
640x640transp Disputation vid Malmö musikhögskola om strategier för samarbete mellan körsångare
640x640transp Sverker Zadig disputerade fredagen den 24 mars i musikhögskolan i Malmö på avhandlingen ”Choral singers in cooperation. Strategies and interaction between singers in a choir” om informellt ledarskap och turtagande bland körsångare. Metodmässigt utforskar Zadig bland annat grafiska representationer av sångstämmorna utvunna genom mjukvaror som Cubase, ProTools och Melodyne.
Avhandlingens syfte är att undersöka vad som händer när körsångare i en kör lyssnar på varandra och justerar intonation och rytm i förhållande till varandra, liksom timbre och volym.
Sverker Zadig är dirigent och lärare vid musikhögskolan och Spyken.
Handledare har varit docenten och logopeden Viveka Lyberg Åhlander, som även är styrelseledamot i Ljudmiljöcentrums styrelse. Läs mer

640x640transp 127 lark by Neil Smith

GLÖM INTE LÄRKAN...

Glöm inte att gå ut och lyssna på lärkan, påminner Ljudmiljöcentrum. Nu är tiden...
(foto Neil Smith)
640x640transp
Unsubscribe
unknown link