Ljudmiljöcentrum
Ljudmiljöcentrum nyhetsbrev Maj 2019 Webbversion
NYHETSBREV nr 48 FRÅN LJUDMILJÖCENTRUM VID LUNDS UNIVERSITET  |  #2 2019

101 ljudmiljocentrum logga

SETT & HÖRT, KLIPPT & SKURET!

Nyhetsbrev från Ljudmiljöcentrum vid Lunds universitet
 Maj 2019

261 IMG 5236 (1)
See the Sound! - Se ljudet! Tvärvetenskapligt symposium om visualiserat ljud i samhälle, forskning, konst & musik
255 See the Sound
Ljudmiljöcentrum vid Lunds universitet bjuder in till tvärvetenskapligt symposium den 24:e maj i LUX i Lund

Visuella representationer av ljud har idag blivit vanligt förekommande i och med digitalisering av ljud- och signalbearbetning. och är idag verktyg för att hantera och studera ljudens värld. Visuella representationer av ljud används idag på många olika håll i samhället i de mest skilda sammanhang, i forskning, inom media, musik och musikproduktion, medicin, akustik, stads- och trafikplanering och konst. Visualisering av ljud kan upphäva tidens flöde när det gäller att orientera sig i en ljudström och medger helt nya sätt att förvärva kunskaper om ljud, vare sig det rör sig om buller eller musik! Vägarna till visualisering är dock inte problemfria utan har både irrvägar och återvändsgränder, men dock mycket fascinerande!

Ljudmiljöcentrum vill idag samla forskningsperspektiv från skilda områden där visualisering av ljud på olika sätt spelar roll för att utvinna kunskaper eller manipulera ljud i tonhöjd, tid och timbre.

Medverkande:
Prof em Johan Sundberg, avd för tal, musik & hörsel, KTH, Stockholm
* prof Jens Holger Rindel, akustik DTU, DK * doc Håkan Lundberg, MHM * Sanne Krogh Groth, doc, musvet, kulturvet, LU, * prof Max Liljefors, konstvet, kulturvet, LU, * tekn.dr. Mikael Ögren, Arbets- o miljömedicin, Gbg, * phD, Gunnar Cerwén, landskapsarkitekt, SLU, * Sverker Zadig, MHM, Spyken.

Programblad

Symposiet vänder sig till alla ljudintresserade vid universitetets fakulteter men är gratis och öppet för alla. Forskare och studenter är lika välkomna. Ljudmiljöcentrum bjuder registrerade deltagare på lunch och fika.

Föranmälan: projektledare@ljudcentrum.lu.se - skriv "24 maj" i ämnesraden

Ljudmiljöcentrums webbplats
SVT´s Korrespondenterna om storstäders trafikbuller
När ljud blir oljud
Nu kommer vår och värme och många lockas ut i sina trädgårdar för att ta tag i vårbruket. För de som bor vid bullriga vägar kan glädjen dock vara ytterst måttlig såsom visas i SVT's program Korrespondenterna i ett sevärt och viktigt djupreportage om buller i urbana miljöer och dess hälsoeffekter på människor - från Dhaka i Indien till ringleder i Antwerpen. Att buller kan vara en klassfråga är välkänt, de fattigaste har oftast inga val som i reportaget från Indien. Medverkar gör också den nederländske ljudmiljforskaren Dick Bottledoren som tillsammans med sina kollegor arbetar för urban ljudplanering för att ta fram tystare livsmiljöer i Antwerpen. Han beskriver befolkningens reaktion mot bullret som en folkrörelse där ihärdigt engagemang trots allt ger resultat.
Se reportaget här

259 Namnlo%cc%88st 2c
HRF varnar för att sänkta ljudmiljökrav på arbetsplatser slår mot hörselskadade
”En dramatisk försämring” är beskrivningen Hörselskadades Riksförbund HRF ger om Arbetsmiljöverkets förslag att sänka ljudmiljökraven i föreskrifterna för arbetsplatsens utformning. HRF varnar för att de allvarliga bullerproblemen i arbetslivet förändras i och med nya tider och dessa förändringar tas inte på allvar nog.
”Allt färre berörs av gamla tiders bullerproblem med slamrande maskiner och hörselkåpor. Många fler berörs av lågfrekvent, störande buller med dålig taluppfattbarhet och koncentrationsproblem som följd. Något som också bidrar till stress och utmattning. Alla som utsätts påverkas, men hörselskadade drabbas hårdast”, skriver HRF i sitt remissvar till arbetsmiljöverket. Läs mer
Museernas ljud under luppen hos Ljudmiljöcentrum
Den 9 april arrangerade Ljudmiljcentrum ett seminarium om ljudens roll i museer och gallerier idag ”Sounding Museums”. Nu finns lästips och länkar tillgängliga nedan.  Seminariet var ägnat åt de audititiva dimensionerna av museer och hur ljud används av museer och utställare. Moderator var Sanne Krogh Groth och medverkade gjorde James Mansell från university of Nottingham, etnologen och forskaren Robert Willim, Rasmus Holmboe från museet för samtidskonst i Roskilde, samt producenterna Erik Brattlöf & Anton Ahlberg. Arrangemanget var ett samarbete mellan Ljudmiljöcentrum och forskningsnoden för estetiska studier vid LU.

Länk till program samt lästips och länkar
249 pregnant 640x640transp
640x640transp
Nordiska forskare går samman i projekt NordSound
640x640transp
Nordsound är ett samnordiskt projekt med avsikten att studera hälsoeffekter av trafik och arbetsplatsbuller och hur dessa påverkar de stora folksjukdomarna som övervikt, cardiovasculära sjukdomas, diabetes, cancer och havandeskkapskomplikationer m.m.
Projektet leds av Mette Sörensen vid Dansk Cancerinstitut och löper från 2017 till september 2021 och är finansierat av NordForsk. Det är ett av sju projekt som av NordForsk’s ”Nordic Programme on Health and Welfare” tilldelats sammanlagt 67 miljoner dkr.  Projektpartners i Sverige är väletablerade forskare som Maria Albin, Göran Pershagen, Jenny Selander och Kerstin Persson Waye

Läs om NordSound projektet
Norsk forening mot støy - nytt nyhetsbrev från grannlandet
Norsk forening mot støy - nytt nyhetsbrev från grannlandet
Föreningen har funnits sedan 1963 (!) syftar till att i Norge bedriva ett målinriktat arbete för att minska buller, bevara stilla områden, prioritera offentliga bulleråtgärder och informera om trafikbullrets hälsorisker. I detta deras senaste nyhetsbrev kan bl.a. läsas om Oslo som miljöhuvudstad 2019, bullrets samhällskostnader och hörselskador samt rapporter från Danmark och Sverige. Vill du ta pulsen på ljudmiljöarbetet i Norge kan Du anmäla dig att prenumerera på deras nyhetsbrev. Läs mer
Ultraljuds märkliga krafter läker mushjärnor med Alzheimers 
Det händer mycket under forskarlupparna vid våra universitet utan att det tränger fram till dagspress eller medianyheter. Australiensiska forskare har upptäckt att ultraljudsvågor kan läka hjärnor på möss med Alzheimers. Enligt rapporterna återställs minnesfunktionen fullständigt hos 75 procent av de möss som testats, med noll skada på omgivande hjärnvävnad! Det är tillräcklig anledning för ljudmiljöcentrums nyhetsbrev att uppmärksamma dessa uppseendeväckande forskningsresultat som bådar gott för behandling av en av mänsklighetens största sjukdomar som drabbar 50 miljoner människor världen över. Behandlingsmetoden skall nu testas på större djur och människor.  Läs mer och se video

257 Namnlo%cc%88st 2b

Hitta restauranger med matro som gör det möjligt att njuta både mat och samtal samtidigt!!
Är Du trött på bullriga restauranger och vill veta var du skall gå ut och äta om du samtidigt önskar lite matro till maten. Kolla då med facebooksidan eller webbplatsen "Matro" vilka restauranger som har drägliga ljudmiljöer lämpliga för samtal eller bara en lugn stund.
Sidan är förhållandevis ung än och domineras av matställen i Stockholmsområdet men gäller över hela landet. Så har du besökt en bra restaurant, var du än bor, som har en skön ljudmiljö som du vill rekommendera, kan du fylla i ett formulär på sidan och dela med dig av ditt tips till andra! Smaklig måltid önskar Ljudmiljöcentrum!
Aktuella kartläggningar av ljudlandskap och tystnad:
Quiet Parks International, är en icke kommersiell organisation ”upprättad för bevarandet av tystnad för gynnande av allt liv.” Den startades av amerikanen akustikekologen Gordon Hempton, som även är känd för att identifierat USAs tystaste plats markerad med en rödmålad sten mitt i skogen i Hoh Rain Forest at Olympic National Park. 
Se och hör den fantastiska naturen i naturreservatet på webbplatsen Onesquareinch
Organisationen har givit huvudansvaret för deras avdelning Urban Quiet Parks till Ulf Bohman, skaparen bakom Guide till Tystnaden i Stockholm, som pekar ut totalt 70 tysta platser i elva av stadens naturområden, med syfte att öka intresse och tillgänglighet till upplevelser av stillhet och natur.
Organisationen Quiet Parks International kommer att följa den arbetsmodell och de kriterier som användes i Stockholm för att certifiera tysta parker i storstäder.
Bland platser för vilka certifiering av Quiet parks planeras, märks New York, Taipei, Taiwan och Portland, Oregon. En lista på 262 potentiella platser väntar på framtida certifiering. Besök Quiet Parks webbsida. Se deras egen fina presentationsvideo här:

256 Namnlo%cc%88st 2

Hur låter Danmark?
Från Centrum för Makroekologi, evolution och klimat, CMEC vid Köpenhamns universitet kommer ett danskt projekt som syftar till att upprätta en ljud-databas för att kartlägga det danska ljudlandskapet med hjälp av användar-inspelningar via datorer och smartphones på plats ute i landet.
Målet med projektet är att kartlägga dansk ljudgeografi och ljudlandskap i ljuset av mekanismer och livsvillkor som bestämmer utveckling och fördelning av levande organismer på jorden.
På webbsidan "Lyden av Danmark" kan man spela in ljud och lägga till i den stora forskningsdatabasen och projektet kan också följas på Facebook

Från Italien: Hush City App
Hush City App är en app för din smartphone som gör dig till en aktiv del av ett forskningsprojekt för att kartlägga urbana ljudmiljöer i Europa, dessutom medverkar du till medvetandegörande om ljudmiljön och att göra tysta platser tillgängliga för fler människor.
Hush City App har emmanerat ur ett projekt som finansierats av EUs sjunde ramverksprogram (Marie Courie Actions) och koordineras av den italienska ljudforskaren och arkitekten Antonella Radicchi. Ladda ner appen och bli en del av EU´s ljudmiljöarbete, Läs mer

The International Dawn Chorus Day i London och hela världen
Soundcamp är ett internationellt nätverk av lyssningspunkter för lyssna och streama gryningljud på The International Dawn Chorus Day natten mellan 4:e och 5:e maj. Sedan 2014 har ljudenthusiaster världen över streamas morgonens ljud från platser världen över från timmen mellan natt och morgon. Genom nätverket kan alla som vill delta med sin smartphone eller dator och programvaran Locus Sonus Soundmap och delta i gryningskören som alltid pågår någonstanns i världen - varje minut. Lyssna och läs alternativt läs här  

248 Tystaomraden utan text sq
Goda ljud i vårens ljus
önskar Ljudmiljöcentrum vid Lunds universitet!!
210 LMC logga ring
Unsubscribe
$$$open$$