Nyheter från Processum juni 2018
2794 Processum svart
Visa webbversion
Nyheter från Processum
1x1 4676 %c2%aej.forsberg2016 ProcessumWebb 2187
1x1
Skomakarsemester &
VM-sommar
 
Äntligen är sommaren här och aldrig har den väl kommit så plötsligt. På några få veckor gick vi från meterdjupa snötäcken till full sommar där hägg och syren fullständigt struntade i de stackars skomakarnas semester och beslöt sig för att synkront slå ut i full blom.

I skrivande stund har Sverige ännu inte premiärspelat i fotbolls VM men det är inte utan att den fantastiska försommaren för tankarna till en annan underbar VM-sommar för 24 år sedan när vi grävde guld i USA. När kvällarna är så här ljusa, dagarna varma och en lång härlig semestern ligger framför en är det svårt att inte vara positiv och börja drömma om nya mirakel i Ryssland. Sverige mönstrar ju ett nytt och ungt lag som utstrålar glädje, där alla jobbar för varandra och där ingenting är omöjligt.

En beskrivning som förövrigt stämmer precis lika bra in på Processum. Vi har under de senaste två åren fördubblat personalstyrkan och är idag ett sammansvetsat lag fullt av så väl nya talanger som rutinerade stjärnor. Jag oerhört tacksam för den positiva stämning som ni alla är med och bidrar till och är övertygad om att det är just glädjen, framtidstron och det goda samarbetsklimatet som är en av våra största framgångsfaktorer. Samspelat med våra lagkompisar i klustret och i andra delar av RISE är en annan.

Överhuvudtaget är samverkan och framtidstro något som mer och mer genomsyrar vårt kluster. En rad spännande bioraffinaderisatsningar pågår eller planeras längs norrlandskusten; vi och medlemsföretagen tar allt större plats på de internationella forskningsarenorna och nya pilotanläggningar byggs och utvecklas. Att tillsammans med er kära vänner i klustret få vara med och utveckla regionen till en världsledande miljö för skoglig bioraffinaderiutveckling är en ynnest!

Stort tack för gott samarbete och för de stordåd ni uträttat under första halvan av 2018! För er som inte råkar vara skomakare önskar jag er en underbar och avkopplande semester med många svenska VM-mål.

Magnus Hallberg, vd Processum
1x1 4688 Franska ambassad%c3%b6ren
1x1
Frankrikes ambassadör besökte Processum
I ett besök organiserat av North Sweden Cleantech och Centerpartiets Emil Källström besökte Frankrikes ambassadör David Cvach under en dag framstående organisationer inom cleantech-området i Västernorrland. I Örnsköldsvik gjordes ett nedslag hos Processum och SEKAB, där ambassadören fick information om företagens verksamheter samt om olika framtidsprojekt som bedrivs.

Det är fantastiskt roligt att David Cvach, Frankrikes Sverigeambassadör, tar sig tid och besöker intressanta och aktiva företag och institut i Västernorrland, säger Helena Näsström, International Business Developer vid North Sweden Cleantech och organisatör av besöket.

I länet finns många aktörer vilka arbetar med att driva på den gröna omställningen. Ambassadören och hans sällskap besökte förutom Processum i Örnsköldsvik även företag som ligger i framkant av den gröna utvecklingen i Härnösand och Sundsvall.

Läs mer om besöket>
4689 Banner Forest Business Accelerator
Forest Business Accelerator 2018 har startat
Forest Business Accelerator är ett samarbete mellan SCA, IBM, Processum och BizMaker för utveckling av startups med skogliga affärsidéer. Sex företag från hela Sverige har nu antagits för sin potential att förnya skogsindustrin med sina innovationer. Programmet startar denna vecka och pågår fram till 30 november 2018.

– De utvalda företagen erbjuder en variation av skogliga produkter och tjänster, men gemensamt för alla är att affärsidéerna fokuserar på digitalisering och hållbarhet, säger Monica Vestberg, projektledare för Forest Business Accelerator på BizMaker.

Läs mer om Forest Business Accelerator>
4691 Julia nyhetsbrev 1x1
1x1
Möt Julia, FoU ingenjör och skyddsombud hos Processum
Julia Forsberg arbetar sedan februari 2016 hos Processum som FoU ingenjör. Det innebär pilotkörningar och laboratoriearbete i ett flertal, både nationella och internationella, projekt. Trots en relativt kort anställningstid är hon redan veteran i den snabbt växande organisationen. – Just nu jobbar jag nästan halvtid i projektet Karma, vilket går ut på att ur fjäderavfall ta fram ämnet keratin för användning som flamsäker bestrykning, gödningsmedel, bioplaster och bioharts, säger Julia Forsberg.

Det som lockade när jag började på Processum var processinriktningen och att det vi gör är viktigt för en omställning till ett hållbarare samhälle. Det är en spännande framtidsbransch som det är roligt att vara en del av. Mitt arbete är extremt varierande och ingen dag är den andra lik. Det är helt enkelt skitroligt på jobbet med fantastiska arbetskamrater, fortsätter Julia.


Julia har även en annan viktig roll på Processum – Jag är också skyddsombud på Processum och säkerhetsfrågor är jätteviktiga. Genom vår typ av verksamhet med en hel del kemikalier och pilotutrustning är det många säkerhetsfrågor som man måste känna till och förhålla sig till, menar Julia

En längre intervju med Julia finns på Processums hemsida.

Läs mer om Julia >
1x1 4705 Bj%c3%b6rn K%c3%a4llman nyhetsbrev
1x1
Björn Källman ny FoU-ingenjör hos Processum
Som en följd av det stora antalet projekt som Processum bedriver är Björn Källman sedan den  
1 juni anställd som FoU-ingenjör i Kemigruppen.

Han kommer närmast från MoRe Research där han framförallt arbetade med dissolvingcellulosa och viskostillverkning.– Jag gillade matte, fysik, kemi och biologi på högstadiet så det kändes självklart att välja Na på gymnasiet och sedan Kemiprogrammet vid Umeå universitet, säger Björn. Jag har en kandidatexamen i kemi påbyggd med två år till en Masterexamen i kemi med inriktning biokemi, liksom växtfysiologi, vid Umeå universitet. Exjobbet gjordes hos Domsjö Fabrikers innovationsenhet DomInnova. Det handlade om en ny detektionsmetod för en tensid som sprayas på dissolvingmassan för att göra den mer reaktiv.

Vi hälsar Björn varmt välkommen till Processum!

Läs mer om Björn här >
4706 Jonas Fahrni nyhetsbrev 1x1
1x1
Jonas Fahrni, från Schweiz
till Processum
Jonas Fahrni har tagit språnget från Thun i Schweiz till Örnsköldsvik och Processum. Han är sedan den
1 juni anställd som FoU-ingenjör i kemigruppen, där han främst kommer att arbeta i HTL-projekt.

 Motiven för att flytta till Örnsköldsvik är ett intressant arbete, utlandserfarenhet samt inte minst de goda möjligheter som finns för skidåkning, löpning och cykel.– I Schweiz finns "Duales Bildungssystem" vilket i stort sett innebär att teoretisk utbildning varvas med lärlingspraktik, berättar Jonas Fahrni. I mitt fall betydde det att jag gick tre år på Universität Bern där jag läste kemi och arbetade som laboratorietekniker samtidigt. Det senare innebar att jag utförde försök åt doktorander. Men jag ville läsa mer kemi och gick ett universitetsförberedande år, det som heter Swiss Baccalaureate i Schweiz.

Vi hälsar Jonas varmt välkommen till Processum!
Läs mer om Jonas här >
1x1 4695 Paperchain visit
1x1
Processum värd för generalförsamling i Paperchain
Paperchain är ett Horizon 2020-projekt som syftar till att utveckla fem nya cirkulärekonomiska modeller som är inriktade på tillvaratagandet av de avfallsströmmar som genereras av massa- och pappersindustrin. Under två dagar denna vecka var Processum värd för en generalförsamling för projektpartnerna.

Konsortiet består av 20 partners från fem länder (Portugal, Spanien, Slovenien, Frankrike och Sverige). Parterna tillsammans med stödföretag och organisationer täcker hela värdekedjan, som inkluderar akademier, offentliga myndigheter, avfallsgeneratorer och slutanvändare.

Generalförsamlingen i Örnsköldsvik ingår i en serie möten som hålls under projektets gång i alla 5 partnerländerna. Juan José, projektkoordinator för Paperchain, var mycket imponerad efter besöket i Domsjö "Detta var ett mycket intressant möte för oss. Särskilt besöket på industriområdet i Domsjö, vilket gav oss en mycket bättre förståelse av demoprojektet kring etylklorid. Det var väldigt imponerande att se all den industriella symbiosen som sker i praktiken här ", säger han.
Läs mer om generalförsamling i Paperchain>
4692 SID2018header2
Science & Innovation Day 2018
Hur kan ny teknologi bidra till fler hållbara affärer, en digitaliserad industri och en cirkulär ekonomi?  Digitaliseringen utmanar de traditionella affärsmodellerna och driver utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle. Hur ser de senaste trenderna ut och vilka verktyg behövs för att klara omställningen?

Missa inte årets upplaga av Science & Innovation Day. Vi gästas av en spännande mix av talare som hjälper oss utmana traditionella  arbetssätt, bjuder på konkreta tips och inspirerar med egna framgångar och  motgångar. Möt branschkollegor, utbyt erfarenheter och ta del av den senaste forskningen inom digitalisering och bioekonomi.
Läs mer om Science & Innovation Day >
4693 Innovation tidigt skede 1x1
1x1
Testa din innovation -
 vi betalar
Har du en bioekonomisk innovationsidé du vill testa? Då har du säkert insett att det kostar en del pengar att ta fram en prototyp, eller göra en marknads-undersökning för att ta reda på ifall idén ens är möjlig. Den kostnaden kan vi hjälpa dig betala, upp till 50.000 kronor. Förutsatt att din idé bidrar till en hållbar utveckling.

Stöd till innovatörer i tidiga skeden är ett samarbete med Paper Province och Triple Steelix.

Läs mer om stöd till innovatörer >
1x1 4694 Bilder SPCI   Friends
1x1
Ung kompetens på
SPCI & Friends
Den 22 maj arrangerades SPCI & Friends på Gröna Lund i Stockholm.

Oskar Nilssom, FoU ingenjör på Processum, medverkade på Ung Kompetens-spåret. Det riktade sig till studenter nyfikna på skogsindustrin som arbetsgivare och till unga medarbetare i branschen intresserade av att  bredda sina nätverk.
Läs mer om Ung Kompetens >
Kurstips!
Snart startar en ny omgång av kursen Biorefinery Pilot Research i Bio4Energy:s forskarskola. Kursen är unik då den ger möjlighet till besök på plats vid flera av norrlandskustens pilot- och demonstrationsanläggningar för olika typer av bioraffinaderiproduktion.

Kursen är öppen båda för studenter inom området på doktorand och postdoktoral nivå, samt för personer inom sektorn – t.ex. inom industrin – som är intresserade eller har nytta av att lära sig mer den sagda pilot- och demoverksamheten. Kursen fokuserar i flera moment på hur en innovation kan utvecklas från idé till pilot och/eller demonstrationsstadiet.

Plats RISE ETC, Industrigatan 1, Piteå
Datum & tid 27-29 augusti, 2018
Läs mer om kursen >
RISE Research Institutes of Sweden
RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar vi till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle. Våra 2 300 medarbetare driver och stöder alla typer av innovationsprocesser. RISE är ett oberoende, statligt forskningsinstitut som erbjuder unik expertis och ett 100-tal test- och demonstrationsmiljöer för framtidssäkra teknologier, produkter och tjänster. www.ri.se
732 in 733 fb
unknown link