Swedish research creating growth
734 RISE logo transp 768 rise symbol rgb v
740 greybord
Visa webbversion
Nyheter inom CBI Betonginstitutet
1891 v%c3%a4xer

Nya kommunikationsformer för CBI

Våra kommunikationsinsatser och marknadsföringsaktiviteter är just nu inne i en spännande förändringsfas och det finns olika skäl till detta. Dels har vi en helt ny ägarstruktur där vi ägs till 100 % av RISE Research Institutes of Sweden. CBI Betonginstitutet ingår i divisionen Samhällsbyggnad tillsammans med Byggteknik samt Energi och cirkulär ekonomi.Vår kommunikation och marknadsföring kommer att breddas och förstärkas via den nya divisionen. Ett annat skäl är den digitala utvecklingen. CBI-nytt utgår och ersätts med effektivare kommunikationskanaler via sociala medier och nyhetsbrev. Våra nyheter blir därmed mer tillgängliga och kan lättare delas med andra.

Nedan följer ett axplock av aktiviteter från vår verksamhet. På RISE hemsida, ri.se och på
CBIs hemsida, cbi.se kan du läsa mer om vår verksamhet och även hitta tidigare nyhetsbrev.

Vi på CBI Betonginstitutet passar på att önska er alla en riktigt skön och avkopplande sommar!

Nya projekt under 2017


• GEOCOND - Advanced materials and processes to improve performance and cost-efficiency of Shallow Geothermal systems and Underground Thermal Storage. Detta är ett nytt EU-projekt som ingår i Horizon 2020. Projektet startade i april 2017 och ska pågå i 3,5 år. Syftet med projektet är att förbättra värmeegenskaper hos olika typer av rör man använder för ledning av geotermisk värme och vår roll blir att utveckla betong och bentonitblandningar för att skapa bättre kontakt mellan rören och marken eller berget. Inom projektet finns tio partner med olika kompetenser. Som exempel kan nämnas polymerforskare, plaströrsproducenter, tillverkare av PCM (Phase Changing Materials), specialister inom geotermisk energi och geofysik, cementproducenter samt energispecialister.

• I samarbete med finska Vahanen ska vi driva ett projekt som finansieras från Nordiska Ministerrådet för Bästa tillgängliga teknik (BAT) för betongindustri i Norden. Projektet har som mål att analysera både befintliga tekniker och tekniker med utvecklingspotential för att minimera miljöpåverkan från branschen. Målgrupperna är de nordiska miljö- och planeringsmyndigheterna, betongindustrin i Norden som beställare/byggherrar samt andra myndigheter såsom exempelvis Energimyndigheten. Projektet startar i juni 2017.

• GATEWAY 2 - Gateway to Developing Economies är ett EU-samarbetsprojekt inom KIC/EIT Raw Materials.
I projektet samlas och utvärderas information om pågående och nyligen avslutade aktiviteter (forskningsprojekt, affärer, utbildningsinsatser o.s.v.) mellan europeiska intressenter och aktörer i sydamerikanska och afrikanska utvecklingsekonomier. Målet är att hitta samarbeten mellan europeiska och lokala intressenter, i syfte att öka samarbetet inom råvarusektorn. Vår roll är framför allt att leda det arbetspaket som fokuserar på frågor kring cirkulär ekonomi och återvinning. Projektet startade i januari 2017 och avslutas 2020.

• Energimyndigheten: Återanvändning av massabruksavfall i cementbaserade material: En förstudie som handlar om att undersöka möjligheter till användning av bioaskor i betong. Projektet drivs i samarbete med Södra Cell.

1x1 1885 289x
1x1

Licentiatexamen

Den 28 april presenterade Mattias Blomfors sin licentiatuppsats som heter Reliable Assessments of Concrete Structures with Corroded Reinforcement – An engineering approach.
Mattias arbete är ett lyckat resultat av samverkan mellan Chalmers och CBI Betonginstitutet.
Ett stort grattis till Mattias! 

CBIs övriga doktorander

  • Mattias Blomfors - Licentiatexamen april 2017, fortsätter sina doktorandstudier
  • Nadia Al-Ayish - Licentiatexamen planerad till oktober 2017
  • Magnus Döse - Licentiatexamen 2016, fortsätter sina doktorandstudier
  • Madumita Sadagopan - Licentiatexamen 2018
  • Louise Andersson - Licentiatexamen 2018
1886 finlandia

Kommande renovering av Finlandiahuset i Helsingfors

Marmorarmorfasadsen på Finlandiahuset, Alvar Aaltos nationalverk
i Helsingfors byttes vid sekelskiftet och snart är det dags igen.

Den stora konsert- och kongressbyggnaden hör till Finlands kulturarv. Finlandiahuset, som byggdes 1971, är en av de mest kända byggnaderna Alvar Aalto designat. Fasaden kläddes ursprungligen med Carrara-marmor. Efter många diskussioner blev det marmor från Carrara även vid renoveringen 1998. Vid den tiden hade man dock inte tillräcklig kunskap om vilka marmorsorter som är beständiga och hur detta kan verifieras.

I det stora EU-projektet TEAM för drygt 10 år sedan tog SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut fram grunden till de nya europeiska provningsmetoderna och standarder som nu kan användas för att utvärdera lämpligheten hos marmor. CBI Betonginstitutet är inbjudna att dela med sig av erfarenheterna direkt till Helsingfors stad och det konsortium som skall fatta beslut om den nya renoveringen. Vi är även med som rådgivare och utför provningar vid renoveringen av Australiens nationalbibliotek i Canberra.

1887 kurs

Höstens utbildningar

Nytt inför hösten 2017 är att vi för första gången har en öppen Klass II-kurs i Göteborg (Platsgjutning av betong) och att vi har lagt in en extra Klass I-kurs, Platsgjutning av betong, i Stockholm med start den 2 oktober. Vi kommer också att ge en helt ny kurs; en tvådagars kurs om regler kring utförandet där vi går igenom SS-EN 13670 och dess kopplingar till AMA och andra standarder.

Till hösten startar den fjärde omgången av YH-utbildning Betongingenjör Material, en utbildning som är ett samarbete mellan FEI och CBI. Undervisningen sker två dagar i veckan och kan även följas via datorn.
Några platser finns kvar! För mer information om vår YH-utbildning, besök FEIs hemsida (läs mer)

Se vårt fullständiga kursutbud här >
RISE – Sveriges forskningsinstitut
Innventia, SP och Swedish ICT har gått samman i RISE för att bli en starkare forsknings- och innovationspartner. I internationell samverkan med akademi, näringsliv och offentlig sektor bidrar vi till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle. RISE 2 200 medarbetare driver och stöder alla typer av innovationsprocesser. Vi erbjuder ett 100-tal test- och demonstrationsmiljöer för framtidssäkra produkter, tekniker och tjänster. RISE Research Institutes of Sweden ägs av svenska staten. www.ri.se
730 youtube 731 twitter 732 in 733 fb
$$$open$$