Lättvikt lyfter svensk konkurrenskraft
Webbversion
News oktober 2018
Kom och diskutera framtidens lättviktslösningar!
Den 21 november är det dags för LIGHTers årsstämma och framtidsworkshop i Stockholm.
Under framtidsworkshoppen berättar och diskuterar vi hur lättviktsinnovationer kan påverka morgondagens megatrender elektrifiering, multifunktionella material och biobaserade material. Diskussionerna blir ett av många underlag till vår Lättviktsagenda. Välkommen!
Program och anmälan
Sista chansen att söka våra utlysningar!
Har du en projektidé? Snart stänger våra utlysningar inom LIGHTer Småföretag och LIGHTer Medlemsprogram.
LIGHTer Småföretag: Upp till 325 000 kr, deadline 19 oktober.
Prototyp- och Processcheck: Upp till 75 000 kr, deadliine 26 oktober
LIGHTer Medlemsprojekt: Upp till 350 000 kr, deadline 26 oktober

Swerea har blivit en del av RISE
Swerea har varit ansvarig för LIGHTer fram till den 1 oktober då Swerea blev en del av RISE - Research Institutes of Sweden. Inom LIGHTer ser vi positivt på förändringen. Det finns många fördelar för LIGHTer med att vara del av Sveriges största forskningsinstitut med cirka 2700 anställda.
"Lättviktsteknologi hjälper IKEA att nå sina klimatmål"
Vi var nyfikna på hur IKEA arbetar med lättviktsinnovation och intervjuade Åsa Lidén, Material- och innovationsansvarig på IKEA. Läs hela artikeln om hur lättvikt bidrar till utvecklingen på IKEA.
Ny svensk-schweizisk-tysk utlysning
Sverige, Schweiz och Tyskland har en gemensam utlysning om "lättviktsapplikationer med additiv tillverkning". Sista ansökningsdag är den 30 november 2018. LIGHTer har varit med och skrivit utlysningstexten. 
Läs mer och ansök >
LIGHTers första workshop om byggbranschen
Vårt första evenemang om lättvikt blev lyckat. Under dagen intervjuade vi några av medverkarna som gav sin syn på frågan. En av deltagarna var Anders Breitholtz, VD på Material Challenge Lab, som tyckte att det krävs mer innovation inom byggbranschen. Läs mer från dagen och se filmklipp med deltagarna.
Många är intresserade av plastens framtid
Den 4 oktober anordnades en workshop om plast i Jönköping. Fler än 135 personer deltog och bidrog till intressanta diskussioner om bland annat plastens användningsområden och hållbarhetsutmaningar. Johan Dahlström från LIGHTer Nod Småland var på plats. -Vi ska bli den självklara resursbasen när det gäller lättvikt och konkurrenskraft för den småländska industrin, säger Johan Dahlström. På vår hemsida kan du läsa mer om evenemanget.
Visste du att vi har ett internationellt nyhetsbrev?
Inom LIGHTer arbetar vi med internationalisering och har tagit fram en internationell strategi. Sedan början av 2018 har LIGHTer ett internationellt nyhetsbrev på engelska, som ges ut en gång per kvartal. Du kan läsa de tidigare nyhetsbreven på vår hemsida. Vänligen kontakta Katinka Ernstsson, katinka.ernstsson@ri.se  om du vill bli prenumerant.
Workshop i Barcelona ett viktigt steg framåt för ELCA
I augusti hölls en workshop angående ELCA-nätverkets nästa steg. ELCA står för European Lightweight Cluster Alliance. Det är ett kluster av lättviktsnätverk i Europa. På workshoppen deltog representanter från åtta europeiska länder. Arbetet med lättviktsklustret fortsätter löpande. Läs mer om arbetet på ELCAs hemsida.
Kalendarium
19 oktober Utlysningen inom LIGHTer Småföretag stänger

26 oktober Sista ansökningsdag för LIGHTer Medlemsprojekt och Prototyp- och Processcheckar för medlemmar.

19 november Sista ansökningsdag för EUREKA SMARTs andra utlysning

21 november LIGHTer Årsstämma, Framtidsworkshop och styrelsemöte, Stockholm

30 november Sista ansökningsdagen för utlysningen "Lättviktsapplikation med additiv tillverkning"

Följ oss gärna på LinkedIn och Twitter.
Sveriges förmåga att utveckla världsledande kompetens inom lättviktsteknik kommer att vara avgörande för vår industris konkurrenskraft och tillväxt inom landets styrkeområden. Därför bygger LIGHTer framtidens samarbete inom lättvikt: gränsöverskridande, fokuserat och effektivt.

Har ni några frågor eller synpunkter på nyhetsbrevet och/eller dess innehåll, tveka inte att höra av er.

Finansiärer:
Det strategiska innovationsprogrammet har fått stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Formas.