Till dig som är hyresgäst hos Familjebostäder
Webbversion
logo
Illustration av en person med kort svart hår och mörkgrön pikétröja med vit FB-logga. Personen har ett stort lyssnande öra och håller ena handen bakom örat. I bakgrunden syns grå lägenhetshus med röda tak, träd, blommor, blå moln, fåglar och en vuxen och ett barn som håller handen.
Illustration: Li Rosén Zobec
Svaren gör oss bättre
I slutet av april gick årets hyresgästenkät ut via mejl/sms och nu i maj med posten. Cirka en tredjedel av våra hyresgäster får den. Kanske är du utvald? Svaren är viktiga för oss! Ett stort tack till alla som svarar – med er hjälp fortsätter vi att utveckla och förbättra vår service till dig och förvaltningen av huset du bor i.

Vad har hänt sen sist undrar du kanske? Här hittar du några exempel på vad vi har gjort sedan den förra enkäten.
Täta grenar med kastanjeblad
Trygghet
Vi har jobbat vidare med vårt systematiska brandskyddsarbete och gjort gemensamma ronderingar för att säkerställa att vi jobbar likadant i alla våra områden. Vi har också ronderat för att upptäcka fel på portar, lås, skalskydd och källare. Vårt mål är att upptäcka felen innan ni gör det.

Beskärning av träd och buskar som hänger för belysning har gjorts löpande, men mest från och med senvåren till tidig höst. 
Foto: Dan Lepp, Johnér Bildbyrå

Sommarjobbare gjorde fint
Förra sommaren arbetare tre av Familjebostäders sommarjobbare med att olja in utemöbler och rensa förråd under några veckor.
Humla på lila och orange blommor
Fågelholk i liggande läge med två hål i träd på gård med gula husfasader i bakgrunden
Foto: Ulf Huett Nilsson/Johnér Bildbyrå och Familjebostäder
Hyresgästtrivsel och biologisk mångfald
Familjebostäder satsar på planteringar som håller länge och är bättre för klimatet. När vi gör nya rabatter är vår ambition att de, där det är möjligt, ska ersätta säsongsblommor i stor kruka. Tillfälliga planteringar i kruka behöver mer vatten än rabatter och bidrar till onödiga transporter när växterna ska bytas ut och vattnas.

När vi väljer växter tänker vi på att de ska passa planteringsplatsen och uppskattas både av dig som boende och av pollinerande insekter som bin, humlor och fjärilar. Många arter av pollinerare minskar i antal och vissa är starkt hotade. Pollineringen är viktig för växterna och vi människor behöver den för vår matförsörjning
.

Förra sommaren satte vi upp fågelholkar som ger skydd åt de fågelarter som behöver trygga hem i staden. På bilden ovan syns en dubbelholk för tornseglare på en gård på Gamla Brogatan. Genom att sätta upp fågelholkar hoppas vi öka den biologiska mångfalden i våra bostadsområden. Läs mer om fågelholkarna.
Gran på gräsmatta med plantering med bland annat röda tulpaner framför.
Olof Dalins Väg 6-8, 10-14, Onkel Adams väg 2-12, Artemisg. 27-49 och Nimrodsgatan 10-24
I somras planterade vi koreagran med fina kottar på de gårdar där vi tidigare haft julgran och säsongsväxter i kruka, se bild från Artemisgatan 27. Vid plantering är granarna cirka 1,70 meter höga och de kan maximalt bli cirka 4 meter. Där det fanns plats har även blommande växter satts runt omkring. Planteringarna är bättre för klimatet än huggen julgranar och säsongsväxter i urna. Under vintern sätter vi upp belysning i granarna.

Artemisgatan 27-39, 41-49 A-C och Nimrodsgatan 10-24
Utemiljön har setts över efter två välbesökta dialogmöten med boende i husen. Hyresgästers privata planteringar har samlats på anvisade platser för att få en bra helhet, göra utemiljön lättare att sköta och skapa ytor för att umgås. Här finns också pallkragar för odlingsintresserade.

Valhallavägen 94-96
Vi har sedan i november åtgärdat de delar av fasadputsen som släppt för att det ska vara säkert att röra sig kring huset. Nu undersöker vi vad som behöver åtgärdas för att underhålla fasaden på lång sikt. Arbetet planeras komma igång senare i år – inte före sommaren. När fasadarbetet börjar kommer vi att sätta upp en byggställning som sträcker sig över hela fasaden mot Valhallavägen. De befintliga byggställningarna som i dag är byggda upp till våning 1 kommer att vara kvar tills arbetet påbörjas. Du kommer att få mer information om fasadrenoveringen när vi vet vad vi behöver göra och det finns en tidplan. 

Händer som skalar ett äpple ner i matavfallspåsen som står i en påshållare. En annan person står vid spisen och lagar mat i bakgrunden.
Foto: Stockholm Vatten och Avfall
Skruttar, skal och sump kan göra nytta
Boende i drygt 320 lägenheter har fått möjlighet att bidra till en bättre miljö och låta sitt matavfall bli biogas och biogödsel. Dessa kan ersätta fossila bränslen och konstgödsel. Startpaket med allt som behövs för att komma igång och sortera har delats ut till hyresgästerna. På Franzéngatan 58-70, Lindhagensgatan 140-148, Moa Martinsons Torg 2-14, Pär Lagerkvists Gata 25-39, Hornsbruksgatan 17, Lignagatan 2, Essingeringen 39 och 66, Källbergsvägen 1, Lilla Bantorget 1-5 och Torsgatan 1 har insamling i gröna påsen för optisk sortering införts. På Valhallavägen 94-96 finns insamling i brun matavfallspåse i speciellt papper.
Ung kvinna som ler med headset
Foto: Mikael Dubois/Johnér Bildbyrå
Vi vill ge dig ännu bättre service
Under våren kommer kundservice, förvaltningsteamen och uthyrare med flera att gå vår nya utbildning i kundbemötande som tagits fram tillsammans en extern partner. Även om de flesta hyresgäster verkar nöjda med vårt bemötande vill vi såklart bli ännu bättre i våra kontakter med dig och dina grannar. Under året ges samtliga medarbetare möjlighet att gå kursen.
Man med mörkt hår och lite skägg som ser förvirrad ut framför sin laptop. 640x640transp
Foto: Maskot Bildbyrå/Johnér

Har du koll på hyran?
640x640transp
Hur var det nu igen – betalade du hyran? Eller har avin inte kommit fast det är sista veckan i månaden? Du hittar dina hyresavier och fakturor på Mina sidor! Där kan du också se om du har betalat eller ej. Annat du kan göra dygnet runt på Mina sidor är felanmälan, boka tvättstuga, spärra din nyckelbricka, ändra nummer till porttelefonen och se alla lediga p-platser hos oss. 640x640transp
Logga in på Mina sidor
640x640transp
En hand som håller en vaskrensare över diskhon i ett kök. 640x640transp
Foto: Stillbild "Stopp i diskhon"

Stopp i vasken?
640x640transp
Är det helt stopp eller rinner vattnet undan långsamt? Har det samlats mycket hår i golvbrunnen i dusch eller badkar? Hur byter man lampa i kökets vitvaror? Har strömmen försvunnit? Hur får du bra luft och värme hemma? Svårt att vrida runt nyckeln när du ska låsa dörren? Filmer och information om hur du fixar vanliga fel själv hittar du på familjebostader.com/fixafelet. 640x640transp
Se hur du fixar vanliga fel själv
640x640transp
Närbild av en kvinnas öga som tittar uppåt åt sidan
Bild: Foto: Philip Laurell/Johnér

Våga tipsa om våld!
Drygt var femte person har någon gång utsatts för våld i en nära relation. Mäns våld mot kvinnor är vanligt, men ofta vet polisen och socialtjänsten inte när och var det händer. Du kan hjälpa till genom att tipsa om du är orolig för någon. Du kan vara anonym. Tillsammans kan vi förhindra att fler män dödar sin partner och att barn tvingas uppleva våld i sina hem.
Läs mer om var du tipsar
Click to visit us on LinkedIn

 

Click to visit us on Facebook