Till dig som är hyresgäst hos Familjebostäder
Webbversion
logo
Illustration av en person med kort svart hår och mörkgrön pikétröja med vit FB-logga. Personen har ett stort lyssnande öra och håller ena handen bakom örat. I bakgrunden syns grå lägenhetshus med röda tak, träd, blommor, blå moln, fåglar och en vuxen och ett barn som håller handen.
Illustration: Li Rosén Zobec
Svaren gör oss bättre
I slutet av april gick årets hyresgästenkät ut via mejl och sms till cirka en tredjedel av våra hyresgäster. Kanske är du utvald? Svaren är viktiga för oss! Ett stort tack till alla som svarar – med er hjälp fortsätter vi att utveckla och förbättra vår service till dig och förvaltningen av huset du bor i.

Vad har hänt sen sist undrar du kanske? Här hittar du några exempel på vad vi har gjort sedan den förra enkäten.
Illustration av en flinande råtta som står och väntar på att fågelmat ska ramla från en fågelmatare
Aktivt arbete mot råttor
För att förebygga råttproblem jobbar vi aktivt med kontinuerlig rondering inne och ute, hål fylls igen och när vi ska plantera växter väljs en del som inte råttor uppskattar. Till exempel lavendel som luktar gott för människor. Vi har också ett bra samarbete med Anticimex när det gäller råttbekämpning.

Nya rabatter för trevligare utemiljö och biologisk mångfald
I september gjorde vi nya rabatter på Björingeplan och Faringeplan. Målet är att det ska bli blommande planteringar som är trevliga för er hyresgäster och som gillas av pollinerande insekter som bin, humlor och fjärilar. Många pollinerare minskar i antal och vissa är starkt hotade. Pollineringen är viktig för växterna och vi människor behöver den för vår matförsörjning.
En rund rabatt och lila blommor
Björingeplan

På bilden ser du platsen för den nya rabatten och exempel på hur lavendel och nepeta kan se ut. Här planterade vi även syrenbuddleja och salvia. Syrenbuddleja kallas ofta för ”fjärilsbuske”, eftersom den brukar dra till sig fjärilar. 
Bilder på planteringsytorna, lila blommor, gröna blad, rödgröna blad och rödlila blad.
302 faringeplan plantering290x96
Faringeplan
På bilderna ser du platserna för de nya planteringarna och exempel på hur lavendel, murgröna, alunrot och nepeta kan se ut. I rabatterna planterade vi också lagerhägg, stephanandra, fliknäva, ölandstok och mahonia. Växterna är perenner som kommer igen år efter år och vissa är buskar.
Krällingegränd 21-53
  • Ny LED-belysning på fasaden och vid parkeringen blev klar i december. 
  • Miljöstugan håller på att renoveras. Det blir nya dörrar med fönster i, ny belysning inuti och utanför, total uppfräschning av väggar och golv inomhus samt uppfräschning av fasad och tak. Arbetet planeras bli klart till sommaren.
  • Från och med början av året har vi utökat städningen i trapphusen.
  • Vi har utökat städningen i miljöstugan till varje dag, året runt.
Björingeplan 2-28 A
  • Renovering med så kallat Trygghetspaket planeras starta under våren. Lägenhetsförråden ska få kraftiga stålburar, vi sätter upp ny enhetlig rörelsestyrd LED-belysning i allmänna utrymmen och nya dörrar med fönster i till allmänna utrymmen för ökad trygghet. Vi kommer att installera porttelefoni så att du kan öppna porten till dina gäster på ett smidigt sätt.
  • Vi har utökat städningen i miljöstugan till varje dag, året runt. 
  • Miljöstugan håller på att renoveras och beräknas bli klar till sommaren. Den får nya dörrar med fönster i, bättre belysning och fräschas upp utanpå och inuti.
  • Stora stenar och pållare har placerats ut för att minska risken för olovlig körning i området.
Faringeplan 1-54 A-B och 4-36 A-B
  • I januari blev vi klara med att byta ut utomhusbelysningen. Vi hoppas att du tycker att de nya lamporna lyser upp området bättre än tidigare.
  • Vi har utökat städningen i miljöstugan till varje dag, året runt. 
  • Miljöstugan ska också renoveras. Den ska få nya dörrar med fönster i, bättre belysning och fräschas upp utanpå och inuti. Vi sätter igång när miljöstugan på Björingeplan är klar, preliminärt till sommaren. 

Uppingegränd 1-25 och 8-32
  • Vi har utökat städningen i miljöstugan till varje dag, året runt. 
  • Renovering av miljöstuga pågår, den beräknas bli klar till sommaren. Den får nya dörrar med fönster i, bättre belysning och fräschas upp utanpå och inuti.
  • Stora stenar och pållare har placerats ut för att minska risken för olovlig körning i området.

Tisslingeplan 4-28 A, 36-52 A-B och 54-72 A
  • Renovering med så kallat Trygghetspaket slutförs under 2022.  Lägenhetsförråden har fått kraftiga stålburar, vi har satt upp ny enhetlig rörelsestyrd LED-belysning i allmänna utrymmen och nya dörrar med fönster i till allmänna utrymmen för ökad trygghet. Vi har installerat porttelefoni så att du kan öppna porten till dina gäster på ett smidigt sätt. 
  • Vi har utökat städningen i miljöstugan till varje dag, året runt.

Ny lekutrustning på gårdarna i nedre Tensta
I maj planerar vi att rusta upp lekplatserna här. Det kan bli lite svårare att ta sig fram under tiden upprustningen pågår. Arbetet beräknas vara klart till sommaren. Vi hoppas att du blir nöjd med lekplatserna!

I vissa av sandlådorna sätter vi ut "bakbord". De passar bra vid sandlek och minskar risken för att sanden hamnar utanför lådan.
Liten klätterlek
Björingeplan 2-28 A
Vid Björingeplan byts de två gungdjuren mot en liten klätterställning. Det kommer finnas ett klätternät på ena sidan och en liten lutande vägg som man kan klättra uppför med hjälp av ett rep på andra sidan.
Lekredskap som ser ut som färgglada prickiga svampar, svarta svampar, små bord och olika saker att balansera på
Exempel på hur den nya lekutrustningen kan se ut: ”bakbord”, olika sorters ”svampar” och annat att balansera på. Foto: Söve AB
Uppingegränd 1-25 och 8-32
Vid Uppingegränd 9-17 byts två gungdjur mot två svarta ”svampar” och en liten ”bro” att balansera på. Svamparna kan användas för balanslek eller att sitta på.
 
Vid Uppingegränd 10 byts gungdjuret ut mot två färgglada ”svampar”. Svamparna kan användas till balanslek eller som sittplatser.

Vid Uppingegränd på baksidan vid tvättstugan tas alla lekredskap ta bort och ersätts med en slinga för balansgång.
Små bord, svarta svampar och stor  klätterställning
Exempel på hur den nya lekutrustningen kan se ut: ”bakbord”, ”svampar” att balansera på och klätterställning. Foto: Söve AB
Faringeplan 1-54 A-B och 4-36 A-B
Vid Faringeplan 1-9 byts gungdjuret ut mot tre stycken ”svampar” – två med fot och en med fjäder. Svamparna kan användas till balanslek eller som sittplatser.

Vid Faringeplan 36-40 ska den gamla klätterställningen bytas ut. På den nya klätterställningen kan barnen leka och öva på balans, rörlighet och styrka på ett lekfullt sätt.
Lekredskap som ser ut som färgglada prickiga svampar, små bord, svarta svampar och balansbom
Exempel på hur den nya lekutrustningen kan se ut: ”bakbord”, grävskopa som placeras i en av sandlådorna, olika sorters ”svampar” och en bom att balansera på. Foto: Söve AB
Tisslingeplan 4-28 A, 36-52 A-B och 54-72 A
Vid Tisslingeplan 26 byts ett gungdjur mot två ”svampar” och en balansbom. Svamparna kan användas för balanslek eller att sitta på.
 
Vid Tisslingeplan 54 byts ett gungdjur mot två färgglada ”svampar”. Svamparna kan användas till balanslek eller som sittplatser.

Vid Tisslingeplan 70 byts ett gungdjur mot tre färgglada ”svampar”. Svamparna kan användas till balanslek eller som sittplatser.
Händer med handskar som jobbar med att mosaikkonst i blått, grönt och vitt och lila 640x640transp
Foto: Olof Plym Forshell

Mosaik på miljöstuga vid Tisslingeplan
640x640transp
Under tre veckor förra sommaren fick några av våra sommarjobbare uppdraget att skapa i mosaik. Tillsammans med konstnärliga ledare från Remakebolaget gjorde ungdomarna ett konstverk med miljötema som sitter på den renoverade miljöstugan vid Tisslingeplan 72. Materialet består av återvunnet porslin och kakel.   640x640transp
Kvinna i keps och svarta uniformskläder och id-bricka framför svart och vit bil med Avarns turkosa logotyp på 640x640transp
Foto: Avarn

Väktarbil för ökad trygghet
640x640transp
Vi har utökat vårt förebyggande trygghetsarbete med en väktarbil som används i områden och vid fastigheter där våra hyresgäster upplever otrygghet.  640x640transp
Läs mer om väktarbilen
640x640transp
Kvinna som har headset på sig och ler
Foto: Mikael Dubois, Johnér

Vi vill ge dig ännu bättre service
Under våren kommer kundservice, förvaltningsteamen och uthyrare med flera att gå vår nya utbildning i kundbemötande som tagits fram tillsammans en extern partner. Även om de flesta hyresgäster verkar nöjda med vårt bemötande vill vi såklart bli ännu bättre i våra kontakter med dig och dina grannar. Under året ges samtliga medarbetare möjlighet att gå kursen.
Man med mörkt hår och lite skägg som ser förvirrad ut framför sin laptop 640x640transp
Foto: Maskot Bildbyrå/Johnér

Har du koll på hyran?
640x640transp
Hur var det nu igen – betalade du hyran? Eller har avin inte kommit fast det är sista veckan i månaden? Du hittar dina hyresavier och fakturor på Mina sidor! Där kan du också se om du har betalat eller ej. Annat du kan göra dygnet runt på Mina sidor är felanmälan, boka tvättstuga, spärra din nyckelbricka, ändra nummer till porttelefonen och se alla lediga p-platser hos oss. 640x640transp
Logga in på Mina sidor
640x640transp
En hand som håller en vaskrensare över diskhon i ett kök. 640x640transp
Foto: Stillbild "Stopp i diskhon"

Stopp i vasken?
640x640transp
Är det helt stopp eller rinner vattnet undan långsamt? Har det samlats mycket hår i golvbrunnen i dusch eller badkar? Hur byter man lampa i kökets vitvaror? Har strömmen försvunnit? Hur får du bra luft och värme hemma? Svårt att vrida runt nyckeln när du ska låsa dörren? Filmer och information om hur du fixar vanliga fel själv hittar du på familjebostader.com/fixafelet. 640x640transp
Se hur du fixar vanliga fel själv
640x640transp
Närbild av en kvinnas öga som tittar lite uppåt åt sidan
Bild: Philip Laurell/Johnér

Våga tipsa om våld!
Drygt var femte person har någon gång utsatts för våld i en nära relation. Mäns våld mot kvinnor är vanligt, men ofta vet polisen och socialtjänsten inte när och var det händer. Du kan hjälpa till genom att tipsa om du är orolig för någon. Du kan vara anonym. Tillsammans kan vi förhindra att fler män dödar sin partner och att barn tvingas uppleva våld i sina hem.
Läs mer om var du tipsar
Click to visit us on LinkedIn

 

Click to visit us on Facebook