Till dig som är hyresgäst hos Familjebostäder
Webbversion
logo
Illustration av en person med kort svart hår och mörkgrön pikétröja med vit FB-logga. Personen har ett stort lyssnande öra och håller ena handen bakom örat. I bakgrunden syns grå lägenhetshus med röda tak, träd, blommor, blå moln, fåglar och en vuxen och ett barn som håller handen.
Illustration: Li Rosén Zobec
Svaren gör oss bättre
I slutet av april gick årets hyresgästenkät ut via mejl och sms till cirka en tredjedel av våra hyresgäster. Kanske är du utvald? Svaren är viktiga för oss! Ett stort tack till alla som svarar – med er hjälp fortsätter vi att utveckla och förbättra vår service till dig och förvaltningen av huset du bor i.

Vad har hänt sen sist undrar du kanske? Här hittar du några exempel på vad vi har gjort sedan den förra enkäten.
Hyresgästtrivsel, klimatet och biologisk mångfald viktigt när vi planerar utemiljön

Familjebostäder satsar på planteringar som håller länge och är bättre för klimatet. När vi gör nya rabatter får de ersätta säsongsblommor i stor kruka. Tillfälliga planteringar i kruka behöver mer vatten än rabatter och bidrar till onödiga transporter när växterna ska bytas ut och vattnas.

När vi väljer växter tänker vi på att de ska passa planteringsplatsen och uppskattas både av dig som boende och av pollinerande insekter som bin, humlor och fjärilar. Många arter av pollinerare minskar i antal och vissa är starkt hotade. Pollineringen är viktig för växterna och vi människor behöver den för vår matförsörjning.
Kvist med ljusgröna hjärtformade blad av Agnieszka Kwiecień,  Wikimedia Commons
Norrbyvägen 2-12
Förra sommaren tog vi ner ett pilträd som var i dåligt skick på baksidan av Norrbyvägen 6. Vi lät cirka 1,5 meter av stammen stå kvar, en så kallad högstubbe. Det är bra för den biologiska mångfalden. Högstubben kan bli hem och matplats för insekter som till exempel skalbaggar, svampar och fåglar. Under hösten planterade vi två katsuraträd på platsen. Arten kommer från Japan och har vackra hjärtformade blad som får en fantastisk höstfärg. Blad som ramlat av inför vintern får en söt, vaniljaktig doft som påminner om nybakade kakor – därför kallas katsura även ”kakträd”.

Foto: Agnieszka Kwiecień,  Wikimedia Commons
Gräsmatteyta med buske och husvägg i bakgrunden. Vita magnoliekvistar mot blå himmel, rödgröna blad, lilaröda blad och lila blommor
Platsen vid Granbacken 15 innan plantering och exempel på hur magnolia, alunrot och lavendel kan se ut.
Granbacken 11-13 och 15-17
På en gräsyta vid Granbacken 15 som syns på bilden ovan gjorde vi i höstas en plantering med ett magnoliaträd i mitten. Runt omkring satte vi funkia, fliknäva, alunrot och lavendel. Växterna är perenner som kommer igen, år efter år. Planteringen ersätter den stora krukan med säsongsblommor som brukade stå i området.

Vi har också placerat ut utemöbler mellan Granbacken 13 och 15 och vid Granbacken 11 har vi planterat nytt. Här bytte vi ut några syrener till lavendel och alunrot samt vårlökar som tulpaner och påskliljor. Det blev lite trångt med de stora syrenerna i den lilla rabatten och lättare att ta sig fram med låga planteringar bredvid gången.
Grön gräsyta vid en p-förbudsskylt, tegelfasad i bakgrunden. Stora cerisevita blommor på grön buske och blad i mörgkgrönt med vitljusgrön kant
Planteringsplatsen och exempel på hur rhododendron och funkia kan se ut.
Fredrikslundsvägen 29-33 A och 35-39 
På platsen som syns på bilden ovan gjorde vi i höstas en rabatt med busken rhododendron, funkia, fliknäva, krypflox, astilbe och lungört. Växterna är perenner som kommer igen, år efter år. Rabatten ersätter den stora krukan med säsongsblommor som brukar stå i området.

Johannesfredsvägen 49-55, Stångjärnsvägen 24-26
Vid Stångjärnsvägen 26 har vi förbättrat en rabatt som i princip var tom. Nu finns det magnolia, mahonia, lavendel, alunrot, salvia samt vårlökar som tulpaner och påskliljor här.
Del av en björkstam, grenar och blad
Grönska med solrosor och dill, ett rönnbärsträd syns i bakgrunden
Foto: Liza Simonsson och Gustav Kaiser
Flossagränd 3-22, Kvarnbacksvägen 106-134 A, Kvarnbacksvägen 118
Trädåtgärder
I höstas utförde vi underhåll på björkträden i området. Flera björkar var tyvärr inte så livskraftiga och tappade stora grenar. För en del räckte det med beskärning som är viktig för att träden ska utvecklas på ett bra sätt och må bra. Andra bakom Kvarnbacksvägen 106 behövde tas ner för en trygg och säker utemiljö. 

Ny stadsodling
Vi startar en stadsodling i pallkragar vid Kvarnbacksvägen 106-108! Det finns plats för maximalt 10 stora pallkragar (höjd strax under 60 cm) på gården. Vi står för lådorna och ekologisk jord. Du som odlar står för all skötsel av odlingen och får skörda det du själv planterat. Blommor, kryddor, grönsaker eller bär? Du bestämmer, men odlingen ska vara ekologisk – det vill säga utan kemiska bekämpningsmedel och om du vill gödsla ska det vara med ekologisk gödsel. Vi hoppas att odlingen ska bli till glädje både för er som vill odla och för alla som får njuta av den grönska som ni skapar tillsammans.

Du som bor hos oss på Flossagränd 3-10, Kvarnbacksvägen 106-114 och 122-134 är välkommen att anmäla ditt intresse så snart som möjligt! Det finns fortfarande några platser kvar.

Grillhuset renoveras och nya rabatter anläggs
Preliminärt i maj/juni kommer vi att renovera grillhuset som ligger nära den nya stadsodlingen. Vi ska även göra två mindre rabatter med perenner som lavendel, kärleksört, nepeta, alunrot, geranium och salvia mellan Flossagränd 7 och 9. Här kommer vi också att plantera en rödbladig lönn.

Trygghetspaket planeras i slutet av året
Många hyresgäster har önskat en tryggare hemmiljö. Under året kommer vi att öka tryggheten i huset med ett så kallat trygghetspaket. Vi planerar att starta arbetet i slutet av 2022 och vara klara under 2024. Du kommer att få mer information efter sommaren om trygghetspaketet och övriga arbeten. Vi kommer att renovera förråden, byta till säkrare dörrar, förbättra belysning och måla i källare och trappuppgångar.

Tältgatan 4-16, 3-5, 13-23 och Tyska Bottens Väg 56-60 A-G

Nu i maj ska nya utemöbler levereras utanför Hyresgästföreningens lokal. Vi hoppas på mycket fint väder så att de kommer till användning! 
Odlingslådor fyllda med jord och med olika växter i 640x640transp
Foto: Markus Hallberg

Jord och näring till odlingarna
640x640transp
Varje vår bidrar vi med naturjord och ekologisk gödsel till våra stadsodlingar runt om i Stockholm. Vi håller tummarna för en härlig växtsäsong i den nya odlingen i Riksby där våra hyresgäster på Kvarnbacksvägen och Flossagränd kommer att odla. 640x640transp
Mer om våra stadsodlingar
640x640transp
Händer som skalar ett äpple över en matavfallspåse  i ett kök. En person i bakgrunden står vid spisen i förkläde. 640x640transp
Foto: Stockholm Vatten och Avfall

Skruttar, skal och sump kan göra nytta
640x640transp
Boende på Knypplerskevägen 1-3 och 20-22, Ståltrådsvägen 27-29, Aprikosgatan 1 D-E, Björkbacksvägen 65-67 och Granbacken 15 har sedan i höstas fått möjlighet att bidra till en bättre miljö och låta sitt matavfall bli biogas och biogödsel. Dessa kan ersätta fossila bränslen och konstgödsel.  640x640transp
Kvinna som har headset på sig och ler
Foto: Mikael Dubois, Johnér

Vi vill ge dig ännu bättre service
Under våren kommer kundservice, förvaltningsteamen och uthyrare med flera att gå vår nya utbildning i kundbemötande som tagits fram tillsammans en extern partner. Även om de flesta hyresgäster verkar nöjda med vårt bemötande vill vi såklart bli ännu bättre i våra kontakter med dig och dina grannar. Under året ges samtliga medarbetare möjlighet att gå kursen.
Man med mörkt hår och lite skägg som ser förvirrad ut framför sin laptop 640x640transp
Foto: Maskot Bildbyrå/Johnér

Har du koll på hyran?
640x640transp
Hur var det nu igen – betalade du hyran? Eller har avin inte kommit fast det är sista veckan i månaden? Du hittar dina hyresavier och fakturor på Mina sidor! Där kan du också se om du har betalat eller ej. Annat du kan göra dygnet runt på Mina sidor är felanmälan, boka tvättstuga, spärra din nyckelbricka, ändra nummer till porttelefonen och se alla lediga p-platser hos oss. 640x640transp
Logga in på Mina sidor
640x640transp
En hand som håller en vaskrensare över diskhon i ett kök. 640x640transp
Foto: Stillbild "Stopp i diskhon"

Stopp i vasken?
640x640transp
Är det helt stopp eller rinner vattnet undan långsamt? Har det samlats mycket hår i golvbrunnen i dusch eller badkar? Hur byter man lampa i kökets vitvaror? Har strömmen försvunnit? Hur får du bra luft och värme hemma? Svårt att vrida runt nyckeln när du ska låsa dörren? Filmer och information om hur du fixar vanliga fel själv hittar du på familjebostader.com/fixafelet. 640x640transp
Se hur du fixar vanliga fel själv
640x640transp
Närbild av en kvinnas öga som tittar uppåt åt sidan
Bild: Philip Laurell/Johnér

Våga tipsa om våld!
Drygt var femte person har någon gång utsatts för våld i en nära relation. Mäns våld mot kvinnor är vanligt, men ofta vet polisen och socialtjänsten inte när och var det händer. Du kan hjälpa till genom att tipsa om du är orolig för någon. Du kan vara anonym. Tillsammans kan vi förhindra att fler män dödar sin partner och att barn tvingas uppleva våld i sina hem.
Läs mer om var du tipsar
Click to visit us on LinkedIn

 

Click to visit us on Facebook