Till dig som är hyresgäst hos Familjebostäder
Webbversion
logo
Illustration av en person med kort svart hår och mörkgrön pikétröja med vit FB-logga. Personen har ett stort lyssnande öra och håller ena handen bakom örat. I bakgrunden syns grå lägenhetshus med röda tak, träd, blommor, blå moln, fåglar och en vuxen och ett barn som håller handen.
Illustration: Li Rosén Zobec
Svaren gör oss bättre
I slutet av april gick årets hyresgästenkät ut via mejl och sms till cirka en tredjedel av våra hyresgäster. Kanske är du utvald? Svaren är viktiga för oss! Ett stort tack till alla som svarar – med er hjälp fortsätter vi att utveckla och förbättra vår service till dig och förvaltningen av huset du bor i.

Vad har hänt sen sist undrar du kanske? Här hittar du några exempel på vad vi har gjort sedan den förra enkäten.
Vit gatudammsugare med tre hjul och stor sugslang.
Städning varje dag i miljöstugor och vid sopbehållare
Från och med 18 oktober förra året har vi utökat städningen av miljöstugor och runt våra sopbehållare utomhus till 7 dagar/vecka, även röda dagar. Familjebostäder har köpt in en gatudammsugare för att effektivisera markrenhållningen i Rinkeby. Eftersom den drivs av el är den både tyst och miljövänlig.

Åtgärder för en trivsam utemiljö och förstärkt arbete mot råttor
Preliminärt mot slutet av maj fortsätter vi med markåtgärder över hela området. Vi ser över alla ytor där det finns råtthål, sanerar i samarbete med Anticimex och byter till nya gräsytor och planteringarAlla markåtgärder beräknas bli klara i år, förutom vid Kuddbygränd. Där fortsätter vi 2023, eftersom vi har avspärrningar vid nummer 20-22 när vi återställer huset efter den tidigare branden.
Trygga trapphus
Under senhösten startade samarbetet "Trygga trappan" på försök tillsammans med Järvapolisen på utvalda adresser i Rinkeby och Tensta. Polisen har regelbundet kontrollerat allmänna utrymmen i våra fastigheter för att hitta och avvisa obehöriga besökare, som även rapporterats för brottet olaga intrång. Kontrollerna har också resulterat i anmälningar av andra brott som innehav och eget bruk av narkotika. Samarbetet för tryggare trapphus fortsätter samtidigt som vi också stärker skalskyddet i flera fastigheter. 
Fötter som är på väg att sparka på en boll på sandig yta i sommarljus
Välkommen till Hemmaplanen 31 maj
På Degerbygränd 2/Rinkebystråket 100, där den gamla stortvättstugan låg, bygger vi en ny aktivitetsyta som kommer att vara öppen året runt. Det blir en plats för roliga fritidsaktiviteter för familjer, barn och unga. Här kommer du att kunna spela beachvolleyboll, beachfotboll och gå en hinderbana. Sittplatser för vila eller att titta på kommer också att finnas. Mer information om invigningen kommer, håll utkik. Läs mer
Hinderstorpsgränd 4-22
Här pågår stora trygghetsåtgärder som planeras bli klara under hösten Vi har installerat säkrare magnetlås i portarna, nya dörrar till källare och bättre belysning. Allmänna utrymmen som trapphus och källare har målats om. Även hissdörrarna har målats. Ny LED-belysning i trapphus och källare har satts upp. Innertaket i entrén är nytt. Vi kommer att fortsätta med åtgärderna i fler fastigheter.

Dörrar med magnetlås har ingen låskolv för nyckel. Det gör att de är säkrare, eftersom det ofta är låskolven som saboteras om någon vill att dörren till exempel inte ska gå att stänga. Magnetlåsdörrar öppnas automatiskt med elektronisk nyckelbricka. Det går att anpassa tiden som dörren står öppen för hyresgäster som till exempel har barnvagn eller rollator – smart!

Vi planerar att byta ut belysningen utomhus. Pållarna ska tas bort och ersättas med LED-belysning på stolpe.
294 magnetsl%c3%a5sd%c3%b6rr sn%c3%a4pplist136x181
Ny entrédörr med magnetlås, portkod och automatisk dörröppning. Ny klämlist för information syns på bilden till vänster.
293 Nytt element ny porttavla136x181
Ny anslagstavla och nytt element i portarna. 
295 mellanv%c3%a5n f%c3%b6re136x181
Mellanvåningsplan i trapphuset före renovering. Ingen belysning.
296 mellanv%c3%a5n efter f%c3%a4rgbelys136x181
Mellanvåningsplan efter renovering. Ny färg på väggarna och LED-lampa.
290 Pl%c3%a5tskydd under nedkast136x181
Vi har satt upp plåtskydd under sopnedkasten så att det är lättare att göra rent där. Tack för att du knyter ihop dina soppåsar ordentligt med dubbelknut och tar en extra påse runt om soporna läcker!
291 sektionering mot k%c3%a4llare136x181
Nytt galler med dörr i trapphuset till källaren skapar extra säkerhet. Det minskar risken för att obehöriga kommer ner i källaren.
292 k%c3%a4llard%c3%b6rr f%c3%b6nster136x181
Dörrar i källare och barnvagnsrum med fönster för ökad trygghet. Lamporna i källaren tänds automatiskt när du är där. 
297 ombyggd hiss136x181
Ombyggd hiss på Hinderstorpsgränd 8. Även hissdörrarna som inte är med i bild har fräschats upp med ny färg.
Hinderstorpsgränd 3-51
Här börjar vi med  trygghetsåtgärder i maj. Du som bor här får separat information om det inom kort. Vi kommer att göra samma saker som du kan se på bilderna från Hindertorpsgränd 4-22.

Degerbygränd 3 och 31 
Preliminärt under juni kommer vi att byta till entrédörrar med magnetlås.

Miljöstugorna på Svennebygränd 3, Kuddbygränd 18 och Degerbygränd 16
Under hösten planerar vi att byta ut dörrarna till sådana med fönster för ökad trygghet. Belysningen blir LED-lampor som tänds när du är där.

Hällbybacken 4, 6, 14 och 18
Här kommer vi att fräscha upp trapphusen med ny färg under hösten. Du som som bor här kommer att få vara med och tycka till kring färgval.

Blålila lavendelblommor
Hällbybacken 10
Under hösten förra året planterade vi i rabatten vid garaget. Här satte vi tulpaner, pingstliljor, alliumlök, lagerhägg, alunrot, fliknäva och lavendel. Lavendel (på bild) doftar gott för människor, men uppskattas inte av råttor.
18 hissar ska byggas om
På dessa adresser kommer vi att bygga om hissarna med första start nu under våren. Den sista hissen beräknas bli klar i år. Du som bor på dessa adresser får separat information innan arbetet sätter igång. Under de veckor som en hiss är avstängd sätter vi ut fällstolar från våning 1 och uppåt så att man kan sätta sig och vila när man går i trappan. Exempel på hur en ombyggd hiss kan se ut finns ovanför från Hinderstorpsgränd 8.  
  • Svennebygränd 9
  • Askebykroken 16 och 30
  • Degerbygränd 20, 27 och 31
  • Hällbybacken 6, 21 och 23
  • Hinderstorpsgränd 6, 16, 19 och 21
  • Stavbygränd 7 och 15
  • Kuddbygränd 18, 20 och 22
Två sommarjobbare som håller på att sätta upp mosaik på en vägg 640x640transp
Foto: Olof Plym Forshell

Mosaik på miljöstuga vid Hinderstorpsgränd
640x640transp
Under tre veckor förra sommaren fick några av våra sommarjobbare uppdraget att skapa i mosaik. Tillsammans med konstnärliga ledare från Remakebolaget gjorde ungdomarna ett konstverk med miljötema som sitter på miljöstugan vid Hinderstorpsgränd 12A. Materialet består av återvunnet porslin och kakel som samlats in från boende i området.  


640x640transp
Kvinna i keps och svarta uniformskläder och id-bricka framför svart och vit bil med Avarns turkosa logotyp på 640x640transp
Foto: Avarn

Väktarbil för ökad trygghet
640x640transp
Vi har utökat vårt förebyggande trygghetsarbete med en väktarbil som används i områden och vid fastigheter där våra hyresgäster upplever otrygghet.  640x640transp
Läs mer om väktarbilen
640x640transp
Kvinna som har headset på sig och ler
Foto: Mikael Dubois, Johnér

Vi vill ge dig ännu bättre service
Under våren kommer kundservice, förvaltningsteamen och uthyrare med flera att gå vår nya utbildning i kundbemötande som tagits fram tillsammans en extern partner. Även om de flesta hyresgäster verkar nöjda med vårt bemötande vill vi såklart bli ännu bättre i våra kontakter med dig och dina grannar. Under året ges samtliga medarbetare möjlighet att gå kursen.
Man med mörkt hår och lite skägg som ser förvirrad ut framför en laptop 640x640transp
Foto: Maskot Bildbyrå/Johnér

Har du koll på hyran?
640x640transp
Hur var det nu igen – betalade du hyran? Eller har avin inte kommit fast det är sista veckan i månaden? Du hittar dina hyresavier och fakturor på Mina sidor! Där kan du också se om du har betalat eller ej. Annat du kan göra dygnet runt på Mina sidor är felanmälan, boka tvättstuga, spärra din nyckelbricka, ändra nummer till porttelefonen och se alla lediga p-platser hos oss. 640x640transp
Logga in på Mina sidor
640x640transp
En hand som håller en vaskrensare över diskhon i ett kök. 640x640transp
Foto: Stillbild "Stopp i diskhon"

Stopp i vasken?
640x640transp
Är det helt stopp eller rinner vattnet undan långsamt? Har det samlats mycket hår i golvbrunnen i dusch eller badkar? Hur byter man lampa i kökets vitvaror? Har strömmen försvunnit? Hur får du bra luft och värme hemma? Svårt att vrida runt nyckeln när du ska låsa dörren? Filmer och information om hur du fixar vanliga fel själv hittar du på familjebostader.com/fixafelet. 640x640transp
Se hur du fixar vanliga fel själv
640x640transp
Närbild av en kvinnas öga som tittar uppåt åt sidan
Bild: Philip Laurell/Johnér

Våga tipsa om våld!
Drygt var femte person har någon gång utsatts för våld i en nära relation. Mäns våld mot kvinnor är vanligt, men ofta vet polisen och socialtjänsten inte när och var det händer. Du kan hjälpa till genom att tipsa om du är orolig för någon. Du kan vara anonym. Tillsammans kan vi förhindra att fler män dödar sin partner och att barn tvingas uppleva våld i sina hem.
Läs mer om var du tipsar
Click to visit us on LinkedIn

 

Click to visit us on Facebook