Till dig som är hyresgäst hos Familjebostäder
Webbversion
logo
Illustration av en person med kort svart hår och mörkgrön pikétröja med vit FB-logga. Personen har ett stort lyssnande öra och håller ena handen bakom örat. I bakgrunden syns grå lägenhetshus med röda tak, träd, blommor, blå moln, fåglar och en vuxen och ett barn som håller handen.
Illustration: Li Rosén Zobec
Svaren gör oss bättre
I slutet av april gick årets hyresgästenkät ut via mejl och sms till cirka en tredjedel av våra hyresgäster. Kanske är du utvald? Svaren är viktiga för oss! Ett stort tack till alla som svarar – med er hjälp fortsätter vi att utveckla och förbättra vår service till dig och förvaltningen av huset du bor i.

Vad har hänt sen sist undrar du kanske? Här hittar du några exempel på vad vi har gjort sedan den förra enkäten.
289 R%c3%a5gsved tulpaner FB290x191
316 Charles och Lars Harpsundsv%c3%a4gen FB290x191
Exempel på vad fint det kan bli med tulpaner och vår fastighetschef Lars Nylund och trädgårdsingenjör Charles Hampson på en planteringsrunda i maj förra året. Foto: Familjebostäder

Trygghet, trivsel och biologisk mångfald
Vi har fortsatt vårt arbete med trygga och trivsamma utemiljöer. Här ingår en fortsättning på våra ökade insatser mot skadedjur utomhus. 

Familjebostäder satsar på planteringar som håller länge och är bättre för klimatet. När vi gör nya rabatter får de ersätta säsongsblommor i stor kruka. Tillfälliga planteringar i kruka behöver mer vatten än rabatter och bidrar till onödiga transporter när växterna ska bytas ut och vattnas.

När vi väljer växter tänker vi på att de ska passa planteringsplatsen och uppskattas både av dig som boende och av pollinerande insekter som bin, humlor och fjärilar. Många arter av pollinerare minskar i antal och vissa är starkt hotade. Pollineringen är viktig för växterna och vi människor behöver den för vår matförsörjning.


Inför varje säsong bidrar vi med naturjord och ekologisk gödsel till våra stadsodlingar runt om i Stockholm. I Högdalen har vi en odling som startade förra året vid Trollesundsvägen 71-91. 

Hyresgästföreningen Reflexen har som tidigare år fått bidrag för att köpa in växter till rabatter som sköts av hyresgäster. Vi har också bidragit med perenner.
Tegelfasad med höga buskar på båda sidor om portarna och rabatt med endast gräs i
Rabatt med nyplanterade växter i jorden och en annan rabatt där växter med bland annat röda och lila blommor brett ut sig och täcker jorden.
Till vänster exempel på hur det såg ut innan plantering. Till höger exempel på hur det såg ut precis efter plantering och senare mitt i sommaren. Foto: Familjebostäder 
 
Harpsundsvägen 1-15 A och 17-19
Flera som bor här upplevde att det kändes otryggt med de höga buskarna framför husen. Därför tog vi bort dem och planterade perenner, växter som återkommer år efter år, istället. 
Skebokvarnsvägen 325-335 och Önskehemsgatan 36-46
Här kommer vi att byta till nya tvättmaskiner och ny LED-belysning samt fräscha upp väggarna i tvättstugan.

Vrenavägen 3-9, 16-22 och Trollesundsvägen 86-96

Förra året kompletterade vi med LED-belysning i låga stolpar utomhus för att öka tryggheten. I år har vi även bytt ut utebelysningen till LED på gårdarna för att de ska bli ljusare. 
bild
Trollesundsvägen 71-91, 93-133
Under sommaren kommer vi efter önskemål från boende att sätta upp vägbommar till innergårdarna för att minska risken för körningar där inne. Det är trångt på gårdarna som inte är lämpliga för fordonstrafik bland lekande barn. 

Vi har placerat ut vi ut fyra nya parkbänkar och en ny grill vid lilla gården och tre nya grillar på stora gården.

Tre så kallade paradrabatter har gjorts. En rund plantering och två på båda sidor om infarten. Här har perenner, växter som återkommer år efter år, satts. Exempelvis lavendel, funkia, daglilja, astilbe, pioner, trädgårdsgeranium och nävor. Lavendel (se bild för exempel) luktar gott, men uppskattas inte av råttor. I höst planteras lökar som allium.
Önskehemsgatan 26
Huset du bor i renoveras utvändigt för att hålla i många år framåt och bli mer energieffektivt. Vi rustar upp fasaden, byter fönster och balkongräcken. Vi kommer också att modernisera el och ventilation och installera solceller på taken. I samband med renoveringen återställs fasaden med en putsad yta och med balkongräcken som liknar originalutseendet från byggåret.
Kvinna som har headset på sig och ler
Foto: Mikael Dubois/Johnér Bildbyrå
Vi vill ge dig ännu bättre service

Under våren kommer kundservice, förvaltningsteamen och uthyrare med flera att gå vår nya utbildning i kundbemötande som tagits fram tillsammans en extern partner. Även om de flesta hyresgäster verkar nöjda med vårt bemötande vill vi såklart bli ännu bättre i våra kontakter med dig och dina grannar. Under året ges samtliga medarbetare möjlighet att gå kursen.
Man med mörkt hår och lite skägg som ser förvirrad ut framför sin laptop 640x640transp
Foto: Maskot Bildbyrå/Johnér

Har du koll på hyran?
640x640transp
Hur var det nu igen – betalade du hyran? Eller har avin inte kommit fast det är sista veckan i månaden? Du hittar dina hyresavier och fakturor på Mina sidor! Där kan du också se om du har betalat eller ej. Annat du kan göra dygnet runt på Mina sidor är felanmälan, boka tvättstuga, spärra din nyckelbricka, ändra nummer till porttelefonen och se alla lediga p-platser hos oss. 640x640transp
Logga in på Mina sidor
640x640transp
En hand som håller en vaskrensare över diskhon i ett kök. 640x640transp
Foto: Stillbild "Stopp i diskhon"

Stopp i vasken?
640x640transp
Är det helt stopp eller rinner vattnet undan långsamt? Har det samlats mycket hår i golvbrunnen i dusch eller badkar? Hur byter man lampa i kökets vitvaror? Har strömmen försvunnit? Hur får du bra luft och värme hemma? Svårt att vrida runt nyckeln när du ska låsa dörren? Filmer och information om hur du fixar vanliga fel själv hittar du på familjebostader.com/fixafelet. 640x640transp
Se hur du fixar vanliga fel själv
640x640transp
Närbild på en kvinnas öga som tittar uppåt åt sidan
Bild: Philip Laurell/Johnér

Våga tipsa om våld!
Drygt var femte person har någon gång utsatts för våld i en nära relation. Mäns våld mot kvinnor är vanligt, men ofta vet polisen och socialtjänsten inte när och var det händer. Du kan hjälpa till genom att tipsa om du är orolig för någon. Du kan vara anonym. Tillsammans kan vi förhindra att fler män dödar sin partner och att barn tvingas uppleva våld i sina hem.
Läs mer om var du tipsar
Click to visit us on LinkedIn

 

Click to visit us on Facebook