Till dig som är hyresgäst hos Familjebostäder
Webbversion
logo
Illustration av en person med kort svart hår och mörkgrön pikétröja med vit FB-logga. Personen har ett stort lyssnande öra och håller ena handen bakom örat. I bakgrunden syns grå lägenhetshus med röda tak, träd, blommor, blå moln, fåglar och en vuxen och ett barn som håller handen.
Illustration: Li Rosén Zobec
Svaren gör oss bättre
I slutet av april gick årets hyresgästenkät ut via mejl och sms till cirka en tredjedel av våra hyresgäster. Kanske är du utvald? Svaren är viktiga för oss! Ett stort tack till alla som svarar – med er hjälp fortsätter vi att utveckla och förbättra vår service till dig och förvaltningen av huset du bor i.

Vad har hänt sen sist undrar du kanske? Här hittar du några exempel på vad vi har gjort sedan den förra enkäten.
289 R%c3%a5gsved tulpaner FB290x191
316 Charles och Lars Harpsundsv%c3%a4gen FB290x191
Exempel på vad fint det kan bli med blommande rabatter och vår fastighetschef Lars Nylund och trädgårdsingenjör Charles Hampson på en planteringsrunda i maj förra året. Foto: Familjebostäder

Trygghet, trivsel och biologisk mångfald
Vi har fortsatt vårt arbete med trygga och trivsamma utemiljöer. Här ingår en fortsättning på våra ökade insatser mot skadedjur utomhus. 

Familjebostäder satsar på planteringar som håller länge och är bättre för klimatet. När vi gör nya rabatter får de ersätta säsongsblommor i stor kruka. Tillfälliga planteringar i kruka behöver mer vatten än rabatter och bidrar till onödiga transporter när växterna ska bytas ut och vattnas.

När vi väljer växter tänker vi på att de ska passa planteringsplatsen och uppskattas både av dig som boende och av pollinerande insekter som bin, humlor och fjärilar. Många arter av pollinerare minskar i antal och vissa är starkt hotade. Pollineringen är viktig för växterna och vi människor behöver den för vår matförsörjning.


Inför varje säsong bidrar vi med naturjord och ekologisk gödsel till våra stadsodlingar runt om i Stockholm. I Rågsved har vi två odlingar. En startade förra året på gården vid Stövargatan 1-29 och en vid Bjursätragatan 13 startar nu i vår.

Hyresgästföreningen Rågstintan har som tidigare år fått bidrag för att köpa in växter till rabatter som sköts av hyresgäster. Vi har även med bidragit med perenner.
Tjock grön krans upphängd i rött glansigt band utanpå entrédörr
Foto: Bjursätragatan 5, Familjebostäder. Samverkan för trygghet och trivsel består av både större och mindre insatser. Förra året blev femte året i rad som vi tillsammans med de andra bostadsbolagen i Rågsveds Fastighetsägare beställde julkransar till våra portar.

Pågående trygghetsarbete

Stövargatan är först ut. Här har vi installerat närvarostyrd LED-belysning, säkrare dörrar med brytskydd. Trapphusen har målas om och utemiljöns buskage och belysning har setts över. Vi har förstärkt belysningen där det har behövts. På Stövargatan 33-89 är vi nästan klara. Arbetena på nummer 12-34 pågår just nu. Vår ambition är att fortsätta satsningen i områdets all fastigheter framöver. Målet är att alla hus ska trygghetscertifieras. 
Stövargatan 10-34
Här har vi bytt ut grovtvättmaskinen till en ny.

Stövargatan 33-53
På baksidan av Stövargatan 37 har vi gjort en ny rabatt med röda och svarta vinbär, krusbär och rabarber. Här finns också en ny grill och nya utemöbler.


Stövargatan 57-71
Hyresgäster uppmärksammade oss på att det ofta var obehöriga på förskolans gård på kvällarna i mörkret. I höstas satte vi upp ny LED-belysning där, vilket gav effekt.

Vi har startat ett samarbete med förskolan bakom Stövargatan 71. Barnen och pedagogerna kommer att odla tillsammans i en av de nya rabatterna längs ena fasaden vid förskolegården. Familjebostäder bidrar med växter och jord. Temat är "ätbart och enkelt" så att barnen kan se och mumsa på resultatet relativt snart. Familjebostäder och förskolan kommer att ha en gemensam planteringsdag i maj då aprikosträd, vinbär, squash och klätterpumpa sätts i jorden.
Vallhornsgatan 9-17
Här var det flera hyresgäster som upplevde otrygghet utanför fastigheten. Vi har gjort nya rabatter, en ny pergola med belysning och lagt ny asfalt. Vid pergolan finns en ny grill och nya utemöbler.

Vallhornsgatan 25-29 A
Miljöstugan på Vallhornsgatan 29 har rustats upp med målning, nytt golv, närvarostyrd LED-belysning, nya kärl och skyltar.

Vallhorns Livs, Vallhornsgatan 29
Under den varma säsongen ska vi renovera närlivsbutikens lastkaj så att den fungerar för leveranser i många år till.

Bjursätragatan 5-9 och 13-17
Här har vi gjort nya rabatter vid varje entré och en ny grillplats. I sju så kallade paradrabatter har vi planterat perenner – växter som kommer tillbaka år efter år, tulpaner och bärbuskar. På halva gräsmattan kommer gräset att få växa sig högt med vildblommor för att främja den biologiska mångfalden och locka humlor, bin och andra pollinatörer.
314 odling solrosor dill fagersj%c3%b6290x146
317 insektshotell MarkusHallberg290x146
Foto: Gustav Kaiser, prunkande grönska vid en av våra stadsodlingar i söderort, och Markus Hallberg, exempel på hur ett insektshotell som kommer att finnas vid den nya stadsodlingen kan se ut.
Ny stadsodling
Vid Bjursätragatan 13 startar en ny stadsodling. I första hand för dig som bor på Bjursätragatan 5-9 eller 13-17, men även andra odlingssugna som bor hos oss i Rågsved kan komma ifråga. Anmäl ditt intresse så snart som möjligt längre ner i nyhetsbrevet!

Här finns det plats för totalt 8 odlare. Vi står för odlingslådorna och naturjord. Du står för all skötsel av odlingen och får skörda det du själv planterat. Kryddor, blommor, grönsaker, bär eller frukt? Du bestämmer, men odlingen ska vara ekologisk – det vill säga utan kemiska bekämpningsmedel och om du vill gödsla ska det vara med ekologisk gödsel. Alla odlare får skriva på ett odlaravtal för sin plats. 
Odlingslådor med olika gröna växter
Foto: Markus Hallberg
Sugen på egna kryddor, blommor, bär eller grönsaker?
Vid Bjursätragatan 13 startar vår andra stadsodling i Rågsved. Den är i första hand till för våra boende på Bjursätragatan 5-9 eller 13-17, men även du som bor hos oss på andra adresser i Rågsved är välkommen att anmäla ditt intresse så snart som möjligt.
Läs mer och anmäl intresse
Kvinna som har headset på sig och ler
Foto: Mikael Dubois/Johnér Bildbyrå
Vi vill ge dig ännu bättre service
Under våren kommer kundservice, förvaltningsteamen och uthyrare med flera att gå vår nya utbildning i kundbemötande som tagits fram tillsammans en extern partner. Även om de flesta hyresgäster verkar nöjda med vårt bemötande vill vi såklart bli ännu bättre i våra kontakter med dig och dina grannar. Under året ges samtliga medarbetare möjlighet att gå kursen.
Man med mörkt hår och lite skägg som ser förvirrad ut framför sin laptop 640x640transp
Foto: Maskot Bildbyrå/Johnér

Har du koll på hyran?
640x640transp
Hur var det nu igen – betalade du hyran? Eller har avin inte kommit fast det är sista veckan i månaden? Du hittar dina hyresavier och fakturor på Mina sidor! Där kan du också se om du har betalat eller ej. Annat du kan göra dygnet runt på Mina sidor är felanmälan, boka tvättstuga, spärra din nyckelbricka, ändra nummer till porttelefonen och se alla lediga p-platser hos oss. 640x640transp
Logga in på Mina sidor
640x640transp
En hand som håller en vaskrensare över diskhon i ett kök. 640x640transp
Foto: Stillbild "Stopp i diskhon"

Stopp i vasken?
640x640transp
Är det helt stopp eller rinner vattnet undan långsamt? Har det samlats mycket hår i golvbrunnen i dusch eller badkar? Hur byter man lampa i kökets vitvaror? Har strömmen försvunnit? Hur får du bra luft och värme hemma? Svårt att vrida runt nyckeln när du ska låsa dörren? Filmer och information om hur du fixar vanliga fel själv hittar du på familjebostader.com/fixafelet. 640x640transp
Se hur du fixar vanliga fel själv
640x640transp
Närbild av en kvinnas öga som tittar uppåt åt sidan
Bild: Philip Laurell/Johnér

Våga tipsa om våld!
Drygt var femte person har någon gång utsatts för våld i en nära relation. Mäns våld mot kvinnor är vanligt, men ofta vet polisen och socialtjänsten inte när och var det händer. Du kan hjälpa till genom att tipsa om du är orolig för någon. Du kan vara anonym. Tillsammans kan vi förhindra att fler män dödar sin partner och att barn tvingas uppleva våld i sina hem.
Läs mer om var du tipsar
Click to visit us on LinkedIn

 

Click to visit us on Facebook