Stöd för digital undervisning
Enheten för undervisningsstöd
Stöd för digital undervisning LU – education.lu.se
Foto av ett antal händer i en ringformation som håller i olika LEGO-figurer.
Tema: inkluderande undervisning – hur möter vi alla studenters lärbehov?
Foto: Vlad Hilitanu från Unsplash.com.

I detta nyhetsbrev kommer du att få konkreta tips på vad du som lärare kan göra för att din undervisning ska bli mer inkluderande. Vi har utökat webbsidan om tillgänglighet i undervisningen med mer material och fler berättelser från lärare om hur de konkret arbetar med att göra sin undervisning mer inkluderande. Sedan tidigare hittar du även frågor och svar om digital tillgänglighet och generella tips vid digital undervisning för att undervisa mer tillgängligt.
Läs mer om inkluderande undervisning på education.lu.se
Foto som visar färgglada legobitar som bildar ett rött hjärta och två händer som möts.
Gör din undervisning mer tillgänglig och inkluderande – steg för steg!
Foto: JAM, jamabama från Unsplash.com

Håkan Eftring som är universitetslektor på Certec inom rehabiliteringsteknik och design samt studierektor för grundutbildningen vid Institutionen för designvetenskaper på LTH ger dig flera konkreta tips! Känn dig inte pressad att göra allt på en gång. Den viktigaste insikten är att studenter är olika och behöver olika sätt att bli motiverade, olika sätt att ta till sig kunskap och olika sätt att presentera sin kunskap. Studenterna ska kunna fokusera på sitt lärande och känna sig välkomna.
Läs Håkans konkreta tips på education.lu.se
Foto som visar ryggen av en lärare som står framför en grupp sittande studenter.
Fyra lärare ger sina tips för ökad inkludering i undervisningen
Foto: Ben Moreland från Unsplash.com

Sedan ett år tillbaka arbetar gruppen för Inkluderande undervisning på Institutionen för kulturvetenskaper för att främja alla studenters möjligheter att delta på lika villkor i undervisningen. Deras arbetssätt är utforskande och de har inga stora resurser till sitt förfogande. Men genom små konkreta förändringar vill de åstadkomma förbättringar som gynnar studenternas lärande och trivsel. I denna artikel berättar fyra lärare om hur de gjort sin undervisning mer inkluderande.
Läs artikeln om inkluderande undervisning på education.lu.se
Foto som visar en student som sitter ner och skriver och har hörlurar på sig.
Har du koll på vilka tillgänglighetsverktyg som finns i Canvas? 
Foto: Dollar Gill från Unsplash.com

Visste du att dina studenter har gratis tillgång till textuppläsningsprogram och rättstavningsprogram? På webbplatsen campusonline.lu.se finns information och tips för studenter om hur man kan navigera sin digitala studiemiljö på universitetet. Där finns en sida som presenterar vilka tillgänglighetsverktyg studenter har tillgång till och hur man kan använda dem. Tipsa gärna dina studenter!
Gå till tillgänglighetsverktyg på campusonline.lu.se
Ikon som visar verktyget Studio.
Workshop om hur du delar videor med kollegor i Studio
Onsdag 31 maj kl. 10.30-11.30

I hybridform på plats hos Enheten för undervisningsstöd, Gamla kirurgen (våning 3), Sandgatan 13 B, Lund eller via Zoom.
Mer om eventet på education.lu.se
Ikon som visar verktyget Studio.
Workshop om hur du textar din video i Canvas Studio
Tisdagen 16 maj kl. 13.00-14.00

I hybridform – på plats hos Enheten för undervisningsstöd, Gamla kirurgen (våning 3), Sandgatan 13 B, Lund eller via Zoom.
Mer om eventet på education.lu.se
Ikon för verktyget Canvas.
Inspirationslunch: UDL och tillgänglighet i Canvas
Foto: Sincerely Media från Unsplash.com

Nyfiken på inkluderande undervisning? Välkommen på inspirationslunch hos Enheten för undervisningsstöd 16 maj och 1 juni kl. 12.15!

På 45 minuter berättar vi om hur du kan göra din undervisning mer inkluderande med UDL (Universal design for learning) och ger enkla tips för att förbättra tillgängligheten i din Canvaskurs. Ta med din lunchmacka och klättra upp för trapporna i Gamla kirurgen. Te och kaffe finns på plats.
Läs mer om inspirationslunchen på education.lu.se
Foto som visar en rad av åhörare.
Myten om lärstilar och poängen med att plugga varierat
Foto: Sincerely Media från Unsplash.com

Har du någon gång fått frågan om vilken lärstil du har? Kanske har du blivit uppmanad att fundera över om du lär dig bäst av att lyssna eller läsa – eller på om du har en främst visuell, främst auditiv eller främst kinestetisk inlärningsstil. Tanken är att man lär sig bäst om man anpassar sin studieteknik till sin lärstil. Men faktum är att det inte finns några bevis för att det funkar, tvärtom.

Läs hela artikeln på campusonline.lu.se och tipsa gärna dina studenter om att läsa den!
Läs artikeln om lärstilar på campusonline.lu.se
Foto som visar en närbild på en bärbar dator med två händer som skriver på tangentbordet och en hand som pekar på skärmen.
NORDUnet avbryter pågående upphandling av lärplattform
Just nu pågår en upphandling av lärplattform via NORDUnet, som har tagit beslutet att avbryta upphandlingen. En ny upphandling med korrigerat och förtydligat underlag kommer att publiceras i nästa vecka. Lunds universitets befintliga avtal om lärplattform (Canvas) går ut under hösten 2024. För att garantera att Lunds universitet även framöver har tillgång till en god lärplattform, bevakar vi på Enheten för Undervisningsstöd denna upphandling.
Läs mer om upphandlingen på education.lu.se
Bild som visar ett skärmklipp från ChatGPT.
Läraren i informatik: "Det finns ett före och ett efter ChatGPT"
Foto: skärmklipp från ChatGPT.

AI-chatten kan svara på frågor, översätta, skriva kod, eller författa en spännande novell. Möjligheterna fascinerar och kanske oroar en del, men vad är ChatGPT? Läs intervjun med Björn Svensson som är studierektor och universitetsadjunkt på Institutionen för informatik vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.
Läs artikeln om ChatGPT på education.lu.se
En grafisk bild från videon om ChatGPT med Björn Svensson från EHL.
Titta på filmer om AI i undervisningen
Nu finns en webbsida där du kan fördjupa dina kunskaper om AI-verktyg genom ett antal filmer framtagna av lärare, bibliotekarier och forskare vid Lunds universitet. Filmerna är på engelska och c:a 5-20 minuter långa.

Teman för filmerna om AI i undervisningen:
  • AI-tools, assessment and levels of understanding (15 min)
  • Technical aspects of AI-tools (19 min)
  • Why do students cheat? (18 min)
  • Expert comment about ChatGPT with Björn Svensson at Department of Informatics at Lund University School of Economics and Management, LUSEM (7 min)
  • Ethical issues for AI tools on assessment at Lund University (8 min)
  • Take home exams (7 min)
  • Is ChatGPT an academic source? (17 min)
Se filmerna på education.lu.se
Ikon för verktyget Padlet.
Ta del av alla workshops i kalendariet
Är du nyfiken på verktyg som Padlet, Mentimeter eller Studio? Passa på att gå en kortare workshop och vässa dina digitala kunskaper. Klicka på länken nedanför för att ta del av aktuella workshops och utbildningar i digital eller hybridform.

Gå till kalendariet på education.lu.se
Skärmklipp som visar hjälp-menyn i Canvas där du hittar guider etc.
Hittar du till guiderna i Canvas om digitala verktyg?
Föredrar du guider istället för att gå en kurs? Visste du att alla våra guider finns samlade under ingången Hjälp i menyn i Canvas? Börja med guiden Online vid LU som är en väg in till alla andra guider i Canvas. Våra guider uppdateras kontinuerligt och du kan ta del av dem när du vill.

Gå till kursen Online vid LU – canvas.education.lu.se

Kort om nyhetsbrevet

Stöd för digital undervisning LU är ett internt nyhetsbrev som vänder sig till dig som undervisar eller arbetar administrativt vid Lunds universitet. I nyhetsbrevet hittar du aktuella workshops, artiklar, guider och inspiration om digitala verktyg för undervisning och lärande. Stöd för digital undervisning LU skickas ut c:a tre gånger per termin av Enheten för undervisningsstöd (tidigare programmet Digitala lärmiljöer). Utöver nyhetsbrevet hittar du material på webbplatserna på svenska och engelska:

Stöd för digital undervisning (för lärare och administrativ personal) – education.lu.se

Din digitala studiemiljö (för studenter) – campusonline.lu.se

Vill du dela med dig av dina goda exempel inom digital undervisning? Hör gärna av dig till: digital@education.lu.se

Lunds universitets logotyp.