För lärande i en digital värld
Enheten för undervisningsstöd, Lunds universitet
Stöd för digital undervisning LU – education.lu.se
Foto som visar en siluett av en byggarbetsplats med personer som arbetar.
Vi bygger om – läs om revideringen av education.lu.se och annat nytt
Foto: Shivendu Shukla från Unsplash.com. 

Ursäkta röran! Just nu reviderar vi vår webbplats education.lu.se. 

Vår webbplats education.lu.se skapades i samband med pandemin och har vuxit organiskt sedan dess. Mycket av materialet har blivit utdaterat och det är dags för en ordentlig revidering.
 
Vi håller just nu på att rensa, klarspråka och skapa nytt material för att du som besökare ska få så god användning av webbplatsen som det är tänkt. Bland annat har startsidan bytt utseende och det finns numera en ruta för att logga in direkt till alla våra digitala verktyg. Gå gärna in och läs vårt nya material på temana tillgänglighet och generativa AI-verktyg!
 
Vi uppdaterar sidorna löpande och därför kommer webbplatsen fortsätta att ändra form under höstterminen. Om du behöver hjälp att orientera dig eller hitta material kan du höra av dig till maria.esaiasson@kommunikation.lu.se. 
Gå till startsidan av education.lu.se
Foto som visar en student som sitter ner och skriver och har hörlurar på sig.
Läs mer om tillgänglig undervisning
Foto: Wolfgang Hasselmann från Unsplash.com

Nu finns en ny nod om tillgänglighet på education.lu.se. Noden uppdateras fortfarande och kommer att vara helt klar inom kort. På sikt kommer allt innehåll att finnas både på svenska och engelska. Redan nu kan du gå in och läsa sidorna
  • Tillgänglighetsverktyg för lärare och studenter
  • Lästips: tre texter om tillgänglighet
  • Vad säger lagen?
Gå till sidan tillgänglig undervisning
Ett foto på medarbetaren Rachel Forsyth.
Hallå där Rachel Forsyth!
Lär känna Rachel Forsyth, numera anställd som pedagogisk utvecklare på Enheten för undervisningsstöd. Rachel kommer ursprungligen från Storbritannien. Hon arbetade länge som pedagogisk utvecklare på Manchester Metropolitan University, med inriktning på examination och lärande online. Där undervisade hon också nya universitetslärare.
Läs intervjun med Rachel – education.lu.se
Foto som visar ett fält med solrosor i motljus.
Konferensen Ett LU för alla är nu fullbokad
Foto: Elijah Hail från Unsplash.com

Är du anmäld och har fått förhinder? Hör av dig till oss så någon annan kan få din plats eftersom vi är fullbokade och har flera på väntelistan.


LU ska vara för alla, men hur ska det gå till i praktiken? Den 15e november samlas vi på Lunds tekniska högskola för att lyssna, lära och diskutera. Konferensen är gratis och öppen för alla medarbetare vid Lunds universitet. Vill du stå på väntelistan ifall någon anmäld deltagare lämnar återbud? Anmäl ditt intresse till väntelistan via konferenssidan. Du når den via länken nedan.
Läs mer om konferensen på education.lu.se
Foto av en person som redigerar video på sin dator.
Inspirationslunch: UDL och tillgänglighet i Canvas
23 november, 8 december och 9 januari kl. 12:15-13:00

Hur kan du göra din undervisning mer inkluderande med UDL (Universal design for learning)? Vi går igenom metoden och ger dig enkla tips på hur du kan förbättra tillgängligheten i din Canvaskurs. Inspirationslunchen är 45 minuter lång och ges digitalt via Zoom.
Mer om eventet på education.lu.se
Foto som visar en fokuserad student vid sin dator.
Så kan du använda video i din undervisning
10 november kl. 09:15-10:00, 13 december kl. 10:15-11:00

En praktisk workshop där du tar med dig dina frågor och idéer och får möjlighet att i liten grupp diskutera och få feedback på dessa tillsammans med andra lärare vid Lunds universitet samt våra videospecialister. Workshopen är öppen för dig oavsett dina förkunskaper.
Mer om eventet på education.lu.se
Logotyp för lärplattformen Canvas i rött och vitt.
Save the date 6 mars 2024 för Canvas Onsite!
Välkommen till en fysisk fördjupningsdag om lärplattformen Canvas! Under dagen hålls fyra 90-minuter långa sessioner där du kan lära dig mer om tillgänglighet, kursdesign, pedagogisk anpassning samt byggstenar i Canvas. Dagens hålls i huvudsak på engelska.
Läs mer om Canvas Onsite på education.lu.se
Grafik för verktyget Padlet.
Kom igång med Padlet 
2 november kl. 10:00-11:00

Padlet är en digital anslagstavla där du med studenter eller mötesdeltagare kan lägga till bilder och text eller bädda in video. I denna genomgång visas grunderna för att skapa, dela och spara innehåll från Padlet. Vi tittar även på olika format och hur man kan använda en Padlet som utgångspunkt för t.ex. gruppdiskussioner. Visningen hålls i Zoom.
Mer om eventet på education.lu.se
Grafik för verktyget Studio.
Studio intro: Canvas egen videoplattform
30 oktober, 16 november, 4 december, 19 december, se kalendariet för tider

Här visas grunderna i videoplattformen Studio. Vi går igenom hur du laddar upp inspelningar från YouTube, Vimeo eller Zoom, men också hur du kan skapa, hantera och infoga video direkt i din Canvaskurs. 
Mer om eventet på education.lu.se
Aktuellt från våra LU-kollegor
Foto som visar händer som pekar på och skriver vid en bärbar dator.
LTH:s Pedagogiska Inspirationskonferens 7 december
Lärare och administrativ personal inom tekniska utbildningar på högskole- och universitetsnivå välkomnas den 7 december på heldagskonferens. Syftet är att öka möjligheterna till samverkan och till utbyte av pedagogiska erfarenheter.
Läs mer om konferensen i kalendariet – education.lu.se
Foto på blommande magnolior vid universitetshuset.
Utveckla din pedagogiska kompetens med AHU:s kurser våren 2024
Fördjupa din pedagogiska kompetens, generellt eller i relation till särskilda uppdrag och utmaningar, genom att delta i AHU:s högskolepedagogiska kurser. Sista ansökningsdag för vårens kurser är den 28 november 2023.
Läs mer om kurserna på education.lu.se
Bild som visar grön programmeringskod i form av siffror och bokstäver mot en svart bakgrund.
Fyra saker alla studenter måste veta om generativa AI-verktyg 
AI-verktyg kan hjälpa eller stjälpa dina studenters studier, beroende på hur de använder dem. Om du vill hjälpa dina studenter att utforska möjligheterna med generativ AI har vi listat fyra punkter som de bör ha koll på först.

Fyra saker alla studenter måste veta om generativa AI-verktyg – campusonline.lu.se
Skärmklipp som visar hjälp-menyn i Canvas där du hittar guider etc.
Hittar du till guiderna i Canvas om digitala verktyg?
Föredrar du guider istället för att gå en kurs? Visste du att alla våra guider finns samlade under ingången Hjälp i menyn i Canvas? Börja med länken Guider för anställda | Staff guides som är en väg in till alla andra guider i Canvas. Våra guider uppdateras kontinuerligt och du kan ta del av dem när du vill.

Guider för anställda | Staff guides – canvas.education.lu.se

Kort om nyhetsbrevet

För lärande i en digital värld är ett internt nyhetsbrev som vänder sig till dig som undervisar eller arbetar administrativt vid Lunds universitet. I nyhetsbrevet hittar du aktuella workshops, artiklar, guider och inspiration om digitala verktyg för undervisning och lärande. Nyhetsbrevet skickas ut c:a tre gånger per termin av Enheten för undervisningsstöd (tidigare programmet Digitala lärmiljöer). Utöver nyhetsbrevet hittar du material på webbplatserna på svenska och engelska:

För lärande i en digital värld (för lärare och administrativ personal) – education.lu.se

Studera i en digital värld (för studenter) – campusonline.lu.se

Vill du dela med dig av dina goda exempel på hur du använder digitala verktyg i din undervisning? Hör gärna av dig till: digital@education.lu.se

Tillsammans kan vi fortsätta att utveckla lärandet i en digital värld och ge studenterna bästa möjliga förutsättningar både under och bortom studierna.
Lunds universitets logotyp.