Läs på webben
image
Gemensam vattenproduktion i Gävle och Älvkarleby kommuner
Nyhetsbrev
December 2022
152 Bild till helheten
Vattenförsörjning att vara stolt över
Det är så många delprojekt i Vattenförsörjning Mon att vi ibland glömmer bort att prata om helheten – att det vi håller på och bygger är något helt unikt, något att vara stolt över som boende i de två kommunerna. Det råder vi bot på här.

Vad är helheten?

Vi binder ihop dricksvattensystemen i Älvkarleby och Gävle genom att bygga en ny vattenförsörjningsanläggning (vattentäkt och vattenverk), samt tre mil långa vattenledningar mellan kommunerna. I Mon kommer grundvatten från Uppsalaåsen, förstärkt med ytvatten från Dalälven, att bli dricksvatten. Ytvatten från Dalälven ska också användas för att göra mer dricksvatten i Gävle och som så kallat tekniskt vatten. Tekniskt vatten är råvatten med begränsad behandling, för verksamheter där det inte krävs att vattnet håller dricksvattenkvalitet. Tekniskt vatten är ett sätt att använda vattnet smartare (rätt vatten till rätt ändamål) och kommer främst att finnas i våra vattenkiosker.

Varför ska det nya vattenverket ligga precis vid Mon?

Generellt kan man säga att det är här de bästa vattenresurserna finns, vid Uppsalaåsen med stöttning av Dalälven. Den aktuella delen av Uppsalaåsens grundvattenmagasin används inte som vattentäkt idag. De olika delarna i dricksvattenanläggningen placeras där förutsättningarna är de rätta, till exempel att marken är lämplig för infiltration.

Läget för det nya vattenverket beslutades av kommunfullmäktige i Älvkarleby kommun respektive Gävle kommun 2018 som en del av beslutet om systemlösningen för en trygg dricksvattenförsörjning efter många års utredningar.

Vilka fördelar får de båda kommunerna?

Båda kommunerna får en mer säker vattenförsörjning genom leverans från flera vattentäkter och vattenverk med denna lösning. Istället för att respektive kommun skulle göra en egen investering (med vattentäkt och vattenskyddsområde) görs en gemensam investering. Kostnaderna för investering och drift är anpassade efter vem som har störst behov.

I och med att vi binder ihop de båda kommunerna behöver kvaliteten på vattnet vara densamma från alla vattenverk i systemet. Det betyder att dricksvattnet i Älvkarleby kommun kommer bli mjukare, vilket är efterlängtat av många. Investeringen gör också att vi använder vattnet smartare när vi skapar tekniskt vatten från råvatten. Man behöver inte använda dricksvatten av hög kvalitet till allt!

Sist men inte minst ger det förutsättningar för tillväxt i de båda kommunerna. Med befintliga anläggningar är det svårt att öka produktionen av dricksvatten. Båda kommunerna får betydligt säkrare tillgång till vatten med denna lösning. Den nya vattentäkten innebär att båda kommunerna får en reservvattentäkt om det skulle ske en olycka som förorenar någon av vattentäkterna.
153 Bild till vattenskyddsomra%e2%95%a0%c3%a8de
Vattenskyddsområde ska upprättas för att skydda vattenkvaliteten
I samband med att det nya vattenverket vid Mon byggs, ska ett vattenskyddsområde upprättas för att skydda tillgången och kvaliteten på vattnet. Lena Hellström, projektledare, berättar vad ett vattenskyddsområde är och vad det innebär.
Här kan du läsa intervjun med Lena
Nästa steg i arbetet med vattendom
I arbetet med att bygga ett nytt vattenverk är vattendomen en viktig milstolpe. Domen reglerar hur mycket vatten som får tas från Dalälven och Uppsalaåsens grundvattenmagasin samt hur mycket vatten som får infiltreras i Uppsalaåsen.
Läs mer om arbetet och vad som händer nu
Epost: info@gastrikevatten.se
Telefon: 020-37 93 00
Måndag - fredag
9-12 och 13-15
Hemsida
Vattenförsörjning Mon
Linkedin
Prenumerera  |  Avprenumerera
$$$open$$