Läs på webben
image
Gemensam vattenproduktion i Gävle och Älvkarleby kommuner
Nyhetsbrev
Maj 2023
172 1181638 wood anemone
Vad händer just nu?
Nu när samrådet för vattendom är genomfört och alla inkomna synpunkter samlats ihop passar Linn Hemlin (delprojektledare miljö och tillstånd) på att ge en uppdatering om vad som händer nu efteråt, och informera lite kort om vad som mer är på gång.

Vad händer efter ett avslutat samråd?

- Efter ett avgränsningssamråd (samråd om vattendom) skrivs en samrådsredogörelse med inkomna synpunkter och svar på dessa. Parallellt pågår en miljöbedömning av den planerade verksamhetens miljöpåverkan, i det arbetet ingår en miljökonsekvensbeskrivning och en teknisk beskrivning. När alla dessa handlingar är färdigställda lämnar verksamhetsutövaren (Älvkarleby Vatten AB och Gävle Vatten AB) in sin ansökan till Mark- och miljödomstolen.

Kan jag ta del av samrådsredogörelsen?

- Ja, samrådsredogörelsen, miljökonsekvensbeskrivningen och tillståndsansökan kommer alla att finnas tillgängliga i samband med att domstolen kungör själva ansökan. Kungörelsen kommer att annonseras i någon eller några ortstidningar och på domstolens webbplats.

Övergripande information om tillståndsprocessen för en vattendom

  • Domstolen tar in yttranden och ger sökanden (Älvkarleby Vatten AB och Gävle Vatten AB) möjlighet att svara på dessa. Eventuellt kan ytterligare skriftväxling ske.
  • När remisstiden är över håller domstolen ofta en huvudförhandling i målet. Det är även vanligt med syn på platsen. Förhandlingen sker lokalt och är öppen för allmänheten.
  • Vid huvudförhandlingen redogör sökanden för ansökan om tillstånd. Myndigheter och andra närvarande ges tillfälle att ställa frågor och lämna synpunkter.
  • Efter huvudförhandlingen håller domstolens ledamöter överläggning. Domen meddelas normalt inom två månader efter det att förhandlingen avslutades.

Slutligen Linn – vad händer i projektet i stort?

- Just nu arbetar vi bland annat med att färdigställa miljökonsekvensbeskrivningen för ledningsdragningen från planerat vattenverk vid Mon i Älvkarleby kommun till anslutningspunkter i Skutskär och Gävle. Artskyddsfrågor samt miljökulturfrågor är i fokus och nu under våren genomförs en kompletterande arkeologisk utredning för delar av den planerade ledningssträckan.
Linn Hemlin, delprojektledare miljö och tillstånd
193 Foto Linn Hemlin delprojekledare milj%c3%b6 och tillst%c3%a5nd GVAB
175 IMG 2405
Positiva resultat för rening av järn och mangan
I slutet av förra året upprättades en försöksanläggning vid Mon i syfte att rena grundvattnet från järn och mangan, ämnen som finns naturligt i grundvattentäkten. Sedan start har en omfattande provtagning utförts en gång i veckan och hittills visar resultaten på att försöksanläggningen fungerar som det är tänkt.
Mer om försöksanläggningen
192 H%c3%a4nder i havet
Välkommen på öppet hus!
Vi håller ett öppet hus där du har möjlighet att ställa dina frågor kring Gästrike Vattens aktiviteter i Älvkarleby kommun.

När: 31 maj 16.30–18.00
Plats: Kommunhuset Älvkarleby kommun, Sessionssalen, Centralgatan 3 i Skutskär.

Program:
16.30–16.45 - övergripande presentation
16.45–18 - mingel med möjlighet till frågor

Ingen föranmälan krävs.
Epost: info@gastrikevatten.se
Telefon: 020-37 93 00
Måndag - fredag
9-12 och 13-15
Hemsida
Vattenförsörjning Mon
Linkedin
Prenumerera  |  Avprenumerera
$$$open$$