Läs på webben
Gästrike vattens logga
Gemensam vattenproduktion i Gävle och Älvkarleby kommuner
Nyhetsbrev
September 2022
Rättelse: Datum för samråd och öppet hus är uppdaterade
138 dal%c3%a4lven2
Dricksvatten nu och i framtiden
Älvkarleby kommun och Gävle kommun arbetar tillsammans för att säkra en fortsatt god tillgång till bra dricksvatten. Det behövs mer vatten och fler vattentäkter för att skapa en robust och säker dricksvattenförsörjning i regionen. Nu anlägger vi en helt ny vattentäkt och bygger ett nytt vattenverk vid Mon i Älvkarleby kommun.
Till projektets webbsida
150 Samra%cc%8ad vattendom
Dags för samråd om vattendom
Den 14 oktober startar ett samråd för vattendom vid Mon i Skutskär. Vi bad Charlotta Bergqvist, projektledare för miljö & tillstånd, att berätta lite om vad både vattendom och samråd innebär.
Vad är en vattendom?
En vattendom är ett tillstånd som Mark- och miljödomstolen ger för vattenverksamhet. Det beskriver hur vattnet får hanteras i området: hur mycket vatten man får ta från en sjö, älv eller grundvattenmagasin och inom vilka gränser vattenståndet måste ligga.

För den nya vattentäkten vid Mon kommer vattendomen kortfattat att reglera hur mycket vatten som får tas från Dalälven och Uppsalaåsens grundvattenmagasin samt hur mycket vatten som får infiltreras i Uppsalaåsen.

Vattentäkten är källan till det vatten som ska beredas till dricksvatten i det nya vattenverket på Mon. För att få en vattendom gör man en tillståndsansökan till Mark- och miljödomstolen. I denna ansökan ska det ingå en miljökonsekvensbeskrivning (MKB), där vi beskriver vilka effekter och konsekvenser för miljön som verksamheten kan bedömas ge.
Vad är ett samråd?
Samråd betyder helt enkelt en dialog mellan Gävle Vatten och de som kan beröras av vattenverksamheten. Att genomföra samråd ingår när man tar fram en miljökonsekvensbeskrivning (MKB).  Samrådet syftar till att få fram en så bra och heltäckande MKB som möjligt.

Det samråd vi bjuder in till nu omfattar vattenverksamheter för den nya vattentäkten vid Mon: råvattenuttag i Dalälven, dammar för infiltration av vatten till Uppsalaåsen och brunnar för uttag av grundvatten från Uppsalaåsen, samt anläggande av ledningar i Dalälven.

Verksamheten, förutsättningarna och planerat innehåll i MKB:n redovisas i ett samrådsunderlag som kommer att finnas att läsa på webbsidan. Vem som helst kan lämna synpunkter i samrådet, men de myndigheter, organisationer, fastighetsägare och övriga privatpersoner som är berörda av verksamheten bjuds särskilt in.

Fastighetsägare inom ett visst geografiskts område kommer att få en inbjudan till samrådet via brev. Avgränsningen har gjorts till det område där vattenverksamheten kan komma att påverka grundvattennivån. Samrådet kommer också att annonseras i lokaltidningar.
Hur ser tidplanen ut?
Rättelse: Datum för samråd och öppet hus är uppdaterade
14 oktober 2022: samrådet börjar och samrådsunderlaget finns att läsa på Gästrike Vattens webbsida.
8 november kl. 15-18: Öppet hus på Kommunhuset i Skutskär. Allmänheten får möjlighet att ställa frågor till projektets medarbetare och de som tar fram Miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) för tillståndsansökan. Annons kommer i Norra Uppland och information kommer även att finnas på webbsidan.
25 november 2022: Sista datum att lämna in synpunkter. Inkomna synpunkter redovisas i en samrådsredogörelse.
Höst 2022-vår 2023: Baserat på samrådsunderlaget och synpunkter som framkommit i samrådet, samt resultat av fortsatta undersökningar tas en MKB fram.
Sommar 2023: Gästrike Vatten lämnar in ansökan om tillstånd för vattenverksamhet (inklusive MKB) till Mark- och miljödomstolen.
2026: Det nya vattenverket planeras tas i drift
1x1
Maria Sundkvist, fastighetsansvarig
Ledningsrätt - vad innebär det?
Planeringen av den tre mil långa överföringsledningen mellan Gävle och det nya vattenverket i Mon i Skutskär pågår för fullt. För att påbörja arbetet med att dra ledningar krävs att Gästrike Vatten har så kallade ledningsrätter längs hela sträckan. Ett 30-tal fastigheter kommer att bli berörda av detta. Vi bad Maria Sundkvist, fastighetsansvarig, att berätta mer om vad det här betyder.

Vad är en ledningsrätt?
En ledningsrätt för överföringsledning ger Gästrike Vatten rätt att anlägga, underhålla och förnya ledningen. För dig som fastighetsägare betyder det ett intrång i äganderätten på din fastighet. Du kan exempelvis inte uppföra en byggnad, plantera träd, spränga eller gräva på den del av din fastighet som omfattas av ledningsrätten.                     Maria Sundkvist, fastighetsansvarig
Detta styrs av utformningen av respektive
ledningsrätt.

Hur vet jag om jag är berörd av detta?
Om din fastighet ligger på ledningssträckningen kommer du att kontaktas av representanter för Gästrike Vatten; mig eller min kollega och förhoppningsvis kan vi träffas och prata närmare om hur just din fastighet påverkas.

Får jag ersättning för detta?
Ja, den inskränkning det innebär att ha en ledningsrätt på fastigheten ger dig rätt till ekonomisk kompensation. Hur stor denna ersättning blir fastställs av Lantmäteriet efter en ledningsrättsförättning på din fastighet.

Kan jag säga nej till ledningsrätten?
Nej, du kan inte säga nej till Lantmäterimyndighetens beslutet om ledningsrätt på din fastighet. Du har dock rätt att överklaga beslutet till Mark- och miljödomstolen. Det du då kan överklaga är ersättningens storlek och ledningens läge.

Hur ser tidplanen ut?
September - oktober: 
Personliga besök med representanter för Gästrike Vatten

Lantmäteriet fattar därefter beslut om ledningsrätt

Ersättning betalas ut till berörda fastighetsägare, sker normalt efter beslut eller vid förtida tillträde

2023: Överföringsledningar börja anläggas

2026: Det nya vattenverket tas i drift


148 Jimmy andersson 1x1
Välkommen Jimmy!
Den 25 april började Jimmy Andersson sin tjänst som biträdande projektledare för Vattenförsörjning Gävle och Älvkarleby. Jobbet innebär att han driver projektet tillsammans med huvudprojektledaren, Maria Östling, med allt från tillståndsansökningar och underlag till fastighetsförvärv, till nyttjanderättsavtal, projektplaner och projektredovisning samt budgetering.

Vem är du?
Jag växte upp i Älvkarleby och har även bott i Gävle, så projektet pågår i mina hemtrakter Idag bor jag i en villa vid sjön Trösken i Furuvik tillsammans med min fru och två barn, som är fem och sex år. Jag gillar att snickra på huset och tränar en hel del; framför allt gillar jag att träna inför lopp, såsom en svensk klassiker. Då finns det uppsatta mål i sikte vilket är motiverande.

Vad var det som lockade med det här jobbet?
Det kändes häftigt och roligt att få jobba med ett projekt som är helt nödvändigt för regionens framtid. Det kommer att behövas en ny vattentäkt och ett nytt vattenverk i takt med att regionen växter. Det är motiverande att kunna bidra till samhällsnyttan på riktigt! Processen med att göra konstgjort grundvatten av Dalälven var också lockade.

Vad är det bästa med jobbet?
Det roligaste är allt jag lär mig varje dag, liksom att jag utvecklas massor som projektledare. Det är så kul att komma ut i fält, träffa folk och se hur projektet fortskrider. Jag får ju vara med från början, vilket är fantastiskt kul. Nu börjar det hända saker och det är kul att se det hända. Det är också motiverande att se hur vi tar oss framåt i projektet på ett strukturerat sätt. Det kan säkert verka som om det tar lång tid, men det är så otroligt många bitar som ska hamna rätt i det här pusslet. Som biträdande projektledare blir det också väldigt varierade arbetsuppgifter; det gillar jag.

Vilka utmaningar ser du?
Som vanligt i stora projekt är balansen det allra svåraste. Det finns hur mycket som helst att gräva i, men man måste prioritera för att inte slå knut på sig själv. Det är också väldigt många aktörer inblandade i projektet, så en utmaning är att inkludera alla så att de har rätt förutsättningar att göra ett bra jobb. Att det finns så många externa omständigheter som kan påverka tidplanen är ytterligare en utmaning, så visst finns det utmaningar, men vi gör så gott vi kan.

Läs mer på gastrikevatten.se
Epost: info@gastrikevatten.se
Telefon: 020-37 93 00
Måndag - fredag
9-12 och 13-15
Hemsida
Vattenförsörjning Mon
Linkedin
Prenumerera  |  Avprenumerera