Efter förra årets temasatsning lanseras årets tvådagarsprogram med en förstafemma som visar på styrkan i den svenska spänningslitteraturen
8533 6 bok23 press sv
LÄS PÅ WEBBEN 30 MARS 2023
bild
Jan guillou, Carina Bergfeldt, sofie SarenbranT, mari jungstedt, david lagerCrantz. 
Pressmeddelande
Första författarna klara till Crimetime på Bokmässan 2023: en förstafemma som visar på styrkan i den svenska spänningslitteraturen
Sveriges största deckarfestival, Crimetime, återvänder som festival i festivalen på Bokmässan 2023. Efter förra årets temasatsning lanseras återgången till ett klassiskt tvådagarsprogram lördag den 30 september och söndag den 1 oktober. Första författarna ut är fyra av den nordiska spänningslitteraturens största namn som återkommer till Crimetime, och en omtalad nykomling som gör debut på scenen. Tillsammans visar de på slagkraften i det svenska deckarundret.  
– Spänningslitteraturen fortsätter att vara väldigt stor bland svenska och internationella läsare. Och utbudet blir på flera sätt allt vassare, med författare som utvecklar deckaren och utforskar nya sätt att skriva den. Det är oerhört roligt att få vara med och ta fram ett program som reflekterar hur stark och mångsidig deckaren är idag, säger John Häggblom, Programansvarig för Crimetime.

Författarna som idag presenteras representerar en stark närvaro i Sveriges spänningslitteratur som har både format och förnyat genren när den vuxit fram och vunnit läsare nationellt och internationellt. Mari Jungstedt firar dessutom 20-årsjubileum som författare i samband med årets Crimetime: 2003 debuterade hon med första delen i serien om Anders Knutas i idyllen på Gotland – Den du inte ser. Nyblivna författarkonstellationen Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt gör däremot premiär, som duo, både på Bokmässan och med samarbetet som författarmetod. För Carina Bergfeldt är det också debut på Crimetimes scen. Deras gemensamma bok Födelsedagen, den första i en planerad spänningsserie, kommer ut i höst.

– Crimetime är årets höjdpunkt! Vi är otroligt glada över att få göra premiär som författarduo på Bokmässan och ser mycket fram emot mötet med alla läsare, säger Carina Bergfeldt och Sofie Sarenbrant.  

Crimetime Göteborg, som har ambitionen att varje år skapa Sveriges största mötesplats för författare och läsare som älskar spänningslitteratur, har varit en del av Bokmässan sedan 2018. Förra året utökades festivalen med en dag i samband med att Crimetime var ett av 2022 års teman på Bokmässan, men i år är formatet tillbaka i sin ursprungliga form med två fullspäckade dagar av fängslande och nervkittlande programpunkter. Festivalen arrangeras i samarbete med Bookbeat som huvudpartner. Mediepartner är Podplay.

– Vi är väldigt stolta över att år efter år samla många av Sveriges och världens främsta spänningsförfattare på Crimetime på Bokmässan. Festivalen har verkligen vunnit mark och vi gläds åt det gensvar vi får från våra besökare. Årets fem första författare återspeglar den läsglädjen på olika sätt – det är en startfemma som visar att Crimetime 2023 kommer bli urstarkt, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.
 
Vännerna Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt (Forum) bildar en helt ny författarduo. Födelsedagen, som kommer i höst, är den första delen i en planerad spänningsserie. Sofie Sarenbrant debuterade 2010 som författare. Hon vann det prestigefulla priset Årets svenska deckarförfattare 2019 och 2020. Hennes böcker om kriminalinspektör Emma Sköld har rönt stora framgångar och sålts i över 4 miljoner exemplar i 15 länder. Sofie Sarenbrant har givit ut 14 böcker. Carina Bergfeldt är journalist och författare. Idag arbetar hon som programledare på SVT och är värd för talkshowen Carina Bergfeldt. Tidigare har hon även varit SVT:s USA-korrespondent samt arbetat som reporter och kolumnist på Aftonbladet. Hon har tilldelats Stora Journalistpriset, Årets stilist och tv-priset Kristallen. Carina Bergfeldt har gett ut tre böcker som sålts till 15 länder.
                 
David Lagercrantz (Norstedts) är aktuell med Memoria, den andra delen i deckarserien om duon Hans Rekke och polisassistent Michaela Vargas som inleddes med Obscuritas (2021). David Lagercrantz inledde sin yrkesbana som kriminalreporter på Expressen och bevakade de största mordfallen i Sverige under 80- och 90-talen. Jag är Zlatan (2011) blev en läsar- och kritikersuccé, boken nominerades till Augustpriset och är en av de mest sålda böckerna någonsin i Sverige. 2015 axlade han Stieg Larssons mantel som författare till böckerna i Millenniumserien. Det som inte dödar oss kom ut samma år till ett enormt internationellt medieintresse och toppade New York Times, USA Todays och Barnes & Nobles bestsellerlistor. Tillsammans med de två ytterligare delarna i serien har den getts ut i ett 50-tal länder och blivit en av Sveriges största försäljningsframgångar internationellt.

Jan Guillous (Piratförlaget) omfattande författarskap inleddes 1971 med romanen Om kriget kommer. Sammanlagt har han skrivit över femtio böcker, sålda i över 13 miljoner exemplar enbart i Sverige, siffror som bara är ett sätt att sammanfatta en stark närvaro i svensk litteratur- och samtidsdebatt. Under det halva sekel som Jan Guillou varit aktiv som författare har han fängslat, engagerat och underhållit en allt större läsarskara. Till Crimetime är Jan aktuell med Eventuellt uppsåt – att döda ortens gangsters, som är den andra delen i en ny serie med två välbekanta romanpersoner i huvudrollen – Carl Hamilton och Erik Ponti.
 
Mari Jungstedt (Albert Bonniers Förlag) är en av Sveriges mest framgångsrika spänningsförfattare med över 6,5 miljoner sålda böcker, nationellt, och med utgivning i över 20 länder världen över. Även Mari har en bakgrund som journalist, bland annat på Ekot och som nyhetsankare på SVT. Debuten kom 2003 med Den du inte ser. Till sommaren är hon aktuell med den sjuttonde boken i serien – Det slutna rummet.

Bokmässan i Göteborg äger rum 28 september- 1 oktober 2023 på Svenska Mässan. Crimetime arrangeras 30 september -1 oktober. Bokmässan Play nås via bokmassan.se
Pressbilder
Klicka på önskad tumnagel för att ladda ner pressbild i fullstorlek/originalformat.

Fotocredits:
Jan Guillou / Foto: Anna-Lena Ahlström
Carina Bergfeldt och Sofie Sarenbrant / Foto: Kajsa Göransson
Mari Jungstedt / Foto:  Anna-Lena Ahlström
David Lagercrantz / Foto: Kajsa Göransson

8995 Tumnagel Jan Guillou Foto Anna Lena Ahlstro%cc%88m 8997 Tumnagel Bergfeldt Sarenbrant Crimetime Foto Kajsa Go%cc%88ransson
8998 Tumnagel Mari Jungstedt Foto Anna Lena Ahlstro%cc%88m 8999 Tumnagel David Lagercranz Foto Kajsa Go%cc%88ranssson
9005 BookBeat Podplay logo bannerformat
bild bild bild bild
Bokmässan, 412 94 Göteborg
bokmassan.se | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00