Ett varmt tack för årets bokmässa – kultur som fyller hösten – och en glimt av nästa års bokmässa
8533 6 bok23 press sv
LÄS PÅ WEBBEN 21 FEBRUARI 2023
bild
Gert wingårdh, LInnéa Andersson, Frida Edman, Björn Siesjö.
Bokmässan utlyser öppen arkitekttävling – Gert Wingårdh i juryn
Under 2023 kommer ett av Bokmässans huvudteman att vara Staden. I samband med temasatsningen bjuder man nu in till en öppen tävling om gestaltningen av den paviljong som ska utgöra temats mittpunkt. Tävlingen är öppen för alla. Vinnaren får sitt förslag förverkligat på Bokmässan 2023 och tilldelas 20 000 kronor i vinstsumma.
För första gången någonsin utlyser Bokmässan i samband med en av sina temasatsningar en arkitekttävling om gestaltningen av temaområdet på mässan. De inkommande förslagen kommer att granskas och bedömas av en jury bestående av arkitekten Gert Wingårdh, Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö, konstnären och formgivaren Linnéa Andersson samt Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg.

Bokmässan i Göteborg är Nordens största kulturevenemang och lockar årligen mer än 80 000 besökare. Under 2023 kommer ett av mässans huvudteman att vara Staden. Med satsningen vill man skapa samtal om den urbana miljön – som litterär skådeplats, men också som fristad, som livsmiljö och som arkitektoniskt projekt för att möta framtidens utmaningar.

I den paviljong som är ämnet för arkitekttävlingen kommer forskare, filosofer och författare att mötas för att diskutera stadens problem och möjligheter. Med utgångspunkt i Göteborgs fyrahundraåriga historia kommer temat också att utforska allt från stadsutveckling, gentrifiering och behovet av platser för fri kultur till urbanisering och hållbarhet med globala perspektiv.

– Staden är ett oerhört spännande tema ur flera aspekter och perspektiv. Genom arkitekttävlingen ingjuter vi kreativ höjd och kraft till gestaltningen av mässgolvet, som vi hoppas ska uppskattas av hela Bokmässans publik. Vi välkomnar bidrag från såväl etablerade team som framtida stjärnor, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.

Arkitekttävlingen är härmed öppen och tar emot förslag fram till och med den 12 april.

Själva inbjudan med detaljer och viktiga datum finns bifogat längst ned i detta pressmeddelande.

PRISSUMMA
20 000 kronor. Utöver prissumman kommer vinnaren att uppmärksammas i Bokmässans mässtidning och digitala kanaler, samt under invigningen den 28 september.

JURY
Linnéa Andersson, konstnär och formgivare baserad i Göteborg. Arbetar gränsöverskridande inom design och har formgivit produkter för bland andra ARKET och Boråstapeter. Hennes stora, organiska muraler kan ses på flera platser i Göteborgs stadsrum.

Frida Edman, ansvarig, Bokmässan. Har varit mässgeneral för Bokmässan sedan 2018. I maj 2022 var hon en av åtta som mottog Göteborgs Stads förtjänsttecken, som delas ut till personer som gjort betydande insatser för staden.

Björn Siesjö, stadsarkitekt, Göteborg. Tillträdde 2012 som Göteborgs stadsarkitekt. Medgrundare av arkitektbyrån Kanozi, med stor erfarenhet av arkitekttävlingar, både som jurymedlem och tävlande.

Gert Wingårdh, arkitekt och grundare av arkitektbyrån Wingårdhs, med säte i Göteborg. Sexfaldig mottagare av Sveriges mest prestigefyllda arkitekturpris Kasper Salin-priset. Även verksam som programledare på SVT samt adjungerad professor och hedersdoktor vid Chalmers.

Tävlingen utformas av Bokmässan i samarbete med Göteborg & Co.
8450 pil
Pressbilder
Klicka på önskad pressbild att ladda ner.
8794 gert liffner 8796 linnea mural 2
8797 bjornsiesjo 8799 fridaedman
bild bild bild bild
Bokmässan, 412 94 Göteborg
bokmassan.se | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$