IBBYs och Bokmässans Peter Pan-pris delas årligen ut till en översatt bok som breddar och berikar den svenska barn- och ungdomsboksvärlden.
8533 6 bok23 press sv
LÄS PÅ WEBBEN 23 MARS 2023
bild
MONSTERIET AV JUNAIDA
Pressrelease
Fantasirika Monsteriet hyllas med Bokmässans och IBBYs Peter Pan-pris
Peter Pan-priset delas årligen ut till en översatt bok som breddar och berikar den svenska barn- och ungdomsboksvärlden. 2023 går det till den japanske författaren och konstnären junaida, för Monsteriet – en bok som vill påminna om fantasins kraft.
– Jag är glad att människor i Sverige uppskattar min bok Monsteriet. Min förhoppning med boken är att gränsen mellan verklighet och fantasi suddas ut när du läser den. Och, hoppas jag, att magin fortsätter långt efter att du slagit igen den säger junaida, årets Peter Pan-pristagare.

Peter Pan-priset instiftades år 2000 av IBBY Sverige och Bokmässan i Göteborg, och delas ut varje år till en översatt bok som breddar och berikar den svenska barn- och ungdomsboksvärlden. Priset består av ett diplom, samt en inbjudan till Bokmässan, där prisvinnaren presenteras på ett seminarium. Juryn utgörs av IBBY Sveriges styrelse, och den vinnande boken ska ha särskilda litterära kvaliteter och uppfylla ett eller flera av följande kriterier:

• Den visar ett nytt eller i Sverige mindre känt författarskap
• Den kommer från ett land, språk eller en kultur som är mindre vanligt förekommande i den svenska utgivningen
• Den har ett innehåll som fokuserar på barn eller ungdomar i andra länder eller kulturer.

Juryns motivering lyder i sin helhet:
 
”Monstren har tagit sig ut i staden och människorna blir rädda och måste stanna inomhus. Barnen får tråkigt men det är då de hittar superkraften som kan befria både dem själva och staden. Årets vinnare av Peter Pan-priset Monsteriet påminner, i en tid där krig och pandemier lätt stänger in oss i vår rädsla och oro, om fantasins kraft. För en stund får läsaren dyka in i ett äventyr där det går att ta sig över, åtminstone de inre begränsningar, som oroliga tider föder. junaida har skapat en bilderbok med en blinkning till barnboksklassikern Till vildingarnas land men med en tydlig egen form och stil. Mariko Takahashi har lyhört översatt den enkla text som håller sig i bakgrunden och tillåter bilderna breda ut sig och berätta. Genom sin kombination av lekfullhet och konstnärlighet och med en tematik som ger hopp till vår tid är Monsteriet en värdig vinnare av Peter Pan-priset”.  

junaida är en japansk författare och konstnär, som även driver förlaget Hedgehog Books. Som konstnär har han haft många utställningar, i Tokyo och utanför Japan. Han har också släppt flertalet böcker, flera prisbelönta – Michi och Monsteriet vann Japan Book Design Awards 22019 och 2020. Den svenska utgåvan av Monsteriet ges ut av Trasten förlag.

– Som Bokmässa vill vi lyfta betydelsen av barnlitteraturen: böcker som skapar läsupplevelser för de minsta läsarna ger inte bara mycket i nuet, de är grunden för ett livslångt lärande och läsande som tillgängliggör både litteraturen och samhället. Den obändiga fantasin i junaidas Monsteriet påminner oss både om kraften i att berätta i bild och ord, och om vikten av att läsa och upptäcka och ta till sig omvärlden – gärna tillsammans. Vi är glada över att tillsammans med IBBY för tjugotredje året i rad bidra till att sätta ljuset på den översatta barnbokslitteraturen, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.
Pressbilder
Klicka på önskad pressbild att ladda ner..
8945 tumnagel Monsteriet Illustration junaida 8946 Thumbnail Oskar Ekstro%cc%88m foto Bokma%cc%88ssan
8941 300 x 10 8941 300 x 10
8939 640 x 150 partners 2023
bild bild bild bild
Bokmässan, 412 94 Göteborg
bokmassan.se | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$