Bokmässan i Göteborg presenterar idag tillsammans med Biblioteken i Göteborg en ny attraktion på Jubileumsfestivalen den 2–5 juni: Lästältet.
8533 6 bok23 press sv
LÄS PÅ WEBBEN 9 MAJ 2023
bild
BALLONGEN – FÖR BOKMÄSSANS BARNAKTIVITETER. GRAFIK: BOKMÄSSAN 
Pressmeddelande 9 maj 2023 
Bokmässan gästspelar på Göteborgs jubileumsfestival: bjuder in till läsglädje med smygpremiär av satsningen Lästältet
Bokmässan i Göteborg presenterar idag tillsammans med Biblioteken i Göteborg en ny attraktion på Jubileumsfestivalen den 2–5 juni: Lästältet, en satsning för (läs-)glada barn med ett festivalprogram för barn från 0 upp till 12 år. Barn, föräldrar och andra viktiga vuxna är välkomna till Lästältet, en plats där läsglädjen är i centrum.
Lästältet är ett 75 kvadratmeters tält inrett för läsning och lärande med ett program som inspirerar barn och föräldrar att utforska läsande och skapande. Lästältet gör sin stora premiär på mässgolvet i ett nytt barnområde och ingår i en särskild satsning av Bokmässan som riktar sig till barn.

– Vi vill inspirera till att vartenda barn får tillgång till böcker och läsning! Bokmässan har varit en del av det läsande Göteborg sedan 1985, det vill säga ungefär en tiondel av Göteborgs fyrahundraåriga historia. Vi är stolta över att ha varit med och inspirerat generationer att hitta till litteraturen och vet hur viktigt det är att skapa sammanhang där människor får mötas kring böcker. Lästältet på Jubileumsfestivalen blir ett sådant sammanhang, säger Frida Edman, mässansvarig, Bokmässan i Göteborg.

Programmet i Lästältet på Jubileumsfestivalen är utvecklat för barn från 0 och upp till 12 år, med programpunkter som sträcker sig från högläsning för de minsta, till aktiva skrivarworkshops för de lite större. Sagoläsning, bland annat med sagofén Isadora, konst och eget skapande med bland annat konstnären Linda Spåman, högläsning för de minsta, läsande på olika språk, skrivande och tillfällen att lära sig mer om läskiga havsmonster är några av punkterna. Bokmässan och Biblioteken i Göteborg har tagit fram programmet, med en specialpunkt från Förskoleförvaltningen i Göteborgs Stad. På plats kommer det att finnas både böcker och kunniga bibliotekarier som kan lotsa besökarna in i litteraturens värld.

– Vi har ett program som kommer att kittla barns fantasi, både de läsvana och de lite mindre läsvana, som bidrar till att göra Lästältet till en lättsam och lekfull oas för barnfamiljer på den stora, bullriga Jubileumsfestivalen. Till alla som undrar över vad som kan inspirera barn att vilja läsa mer – kom och fråga oss! Och passa på att skaffa ett lånekort om ni inte har ett, säger Christina Roos, programansvarig från Biblioteken i Göteborg

Lästältet på Jubileumsfestivalen arrangeras som en del av Göteborgs Jubileumsfirande. Festivalen pågår under fyra dagar, 2–5 juni, i Frihamnen. Ett stort festivalområde med tre scener kommer att fyllas med bland annat musik, underhållning, mat, dans och prova-på-aktiviteter. Och ett Lästält! Lästältets öppettider är: fredag den 2 juni- 15.00–18.00, lördag och söndag 3 och 4 juni: 10.00–20.00, måndag 5 juni: 11.00–20.00. Upptäck Lästältets program på www.goteborg2023.com\lästältet
Om Lästältet
Bokmässan i Göteborg presenterar tillsammans med Biblioteken i Göteborg en ny attraktion på Jubileumsfestivalen den 2­–5 juni: Lästältet. Lästältet är en satsning för (läs-)glada barn med program för barn från 0 upp till 12 år med smygpremiär på jubileumsfestivalen. Barn, föräldrar och andra viktiga vuxna bjuds in till en plats där läsglädjen är i centrum. Lästältet har sin stora premiär på mässgolvet i ett nytt Barnområde på Bokmässan i höst och ingår i en särskild satsning av Bokmässan som riktar sig till barn. Det är en ombonad, inspirerande plats med programpunkter som odlar barns läsglädje, och kunniga bibliotekarier som kan lotsa besökarna in i litteraturens värld.
Om Biblioteken i Göteborg
Det finns alltid ett bibliotek nära dig, digitalt och i din del av staden. På våra 27 fasta bibliotek får du en stund för dig själv eller tillsammans med andra. Surfa, spela och skapa. Läs på det språk som passar dig. Låna och strömma böcker, musik och film och ta del av nyheter och aktiviteter så som föreläsningar, författarsamtal, språkträffar eller läxhjälp. Utöver de fasta biblioteken finns två bokbussar som möter läsare på olika platser.
Om Bokmässan
Bokmässan i Göteborg är Nordens största kulturevenemang och pågår under 28 september – 1 oktober 2023 på Svenska Mässan. Vår vision är att skapa ilningar i själen genom att göra den mest tankeväckande upplevelsen under året. Genom att främja läsning, bildning och litteraturens roll i samhället gör vi världen bättre. Seminarieprogrammet presenteras i Stockholm och Göteborg den 8 juni. Årets teman är Judisk kultur, med kulturinstitutionen Judisk kultur i Sverige som hedersgäst, Staden samt Ljud. Bokmässan Play är idag en integrerad del av Bokmässan och erbjuder litterär streaming året runt. Läs mer om Bokmässan på www.bokmassan.se 
Pressbilder
Klicka på önskad tumnagelbild för att ladda ner pressbild.

Ballong / Grafik Bokmässan
Frida Edman / Foto Karina Ljungdahl
Barn som läser / Foto Lo Birgersson

9167 Barnens ballong 9168 Frida Edman Bokma%cc%88ssan 2020 fredag foto Karina Ljungdahl (27)
9170 300x250 Barn som la%cc%88ser Foto Lo Birgersson 8588 vit thumbnail
bild bild bild bild
Bokmässan, 412 94 Göteborg
bokmassan.se | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$