Bokmässan i Göteborg, Familjebostäder och Hasselbladstiftelsen lanserar ”Vår stad”; ett fotoprojekt där högstadieelever tar plats som medskapare av den kollektiva berättelsen om sin stad.
8533 6 bok23 press sv
LÄS PÅ WEBBEN 16 MAJ 2023
bild
Göteborg. FOTO ANDRÉAS BÄCKMAN
Pressmeddelande 16 maj 2023 
Det är ”Vår stad”! Fotoutställning av morgondagens vuxna på årets Bokmässa 
Bokmässan i Göteborg, Familjebostäder och Hasselbladstiftelsen lanserar "Vår stad"; ett fotoprojekt där högstadieelever tar plats som medskapare av den kollektiva berättelsen om sin stad. Mer än 500 niondeklassare i Göteborg bjuds in att bidra med fotografi och text till årets Bokmässa 28 september-1 oktober, och kommer i samband med det också bjudas in att besöka mässan. 
"Vår stad"-projektet har hämtat inspiration från Göteborgs 400-årsfirande under 2023, och av ett av Bokmässans teman för året: Staden, som utforskar staden ur flera olika vinklar, från stadsplanering och framtid till staden som litterär, och nu fotografisk, skådeplats. Partner till Vår stad är Familjebostäder och Hasselbladstiftelsen.  
 
Målet är en utställning som ger plats åt ungas bild av staden, och skapar en tidskapsel som markerar Göteborgs jubileumsår, men framför allt väcker frågeställningar i nuet. Vems är staden? Vad är viktigt för den som går i nionde klass 2023? Vilka sociala, politiska, konstnärliga frågor väcks?

– I en tid när alla har en egen plattform blir det än viktigare att öppna upp våra gemensamma rum och skapa verkliga möten. Med "Vår stad” vill vi ge unga fotografer möjlighet att ge sin bild av staden, och samtidigt erbjuda våra besökare en utställning skapad mitt mellan barndom och vuxenskap. Vilken stad träder fram i dessa femtonåringars vardagsbilder? ”Vår stad” blir en central del av tema Staden, och stärker Bokmässan som epicenter för kultur- och samhällsdebatt, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.  

Deltagare från olika delar av Göteborg kommer att bidra med en utvald bild, tagen med en till exempel en smartphone, och en text, vilka ställs ut via digitala skärmar på Bokmässans mässgolv 28 september-1 oktober. Alla deltagare kommer bjudas in att tillbringa en dag på Bokmässan fredag 29 september för att besöka sin utställning, ta del av en specialkurerad programpunkt, och av mässans stora utbud av kultur och litteratur.

– Som bostadsbolag är vi en del av att forma platser som lämnar spår i människors barndom och vuxenblivande. Vad kan vara viktigare? Därför är det väldigt roligt att delta i Vår Stad, och lyfta de ungas röster i vår gemensamma berättelse när Göteborg fyller 400 år säger Katrin Amgarth, kommunikationschef på Familjebostäder.    

– Hasselbladskameran har varit på månen: olika perspektiv på det fotografiska utforskande är en central del i vår historia och det vi gör. ”Vår stad” är geografiskt nära men ett tidsmässigt unikt nedslag i en fyrahundraårig historia, och ett nu som granskas, delas och lyfts upp av unga konstnärer med ögonblicksprecisionen ett fotografi kan ge, säger Christina Backman, Verkställande direktör, Hasselbladstiftelsen.  

Bokmässan pågår 28 september – 1 oktober på Svenska Mässan i Göteborg. Vår stad inleds som projekt under våren, då inbjudan går ut till skolor, och kulminerar i en utställning som pågår under hela årets Bokmässa. Läs mer på www.bokmassan.se/hem/var-stad/
Om Bokmässan
Bokmässan i Göteborg är Nordens största kulturevenemang och pågår under 28 september – 1 oktober 2023 på Svenska Mässan. Vår vision är att skapa ilningar i själen genom att göra den mest tankeväckande upplevelsen under året. Genom att främja läsning, bildning och litteraturens roll i samhället gör vi världen bättre. Seminarieprogrammet presenteras i Stockholm och Göteborg den 8 juni. Årets teman är Judisk kultur, med kulturinstitutionen Judisk kultur i Sverige som hedersgäst, Staden samt Ljud. Bokmässan Play är idag en integrerad del av Bokmässan och erbjuder litterär streaming året runt. Läs mer om Bokmässan på www.bokmassan.se 
Om Familjebostäder  
Familjebostäder är ett av Göteborgs kommunala bostadsbolag. Vi arbetar för att skapa trivsel och trygghet för våra hyresgäster. Gärna med innovativa och klimatvänliga förtecken. Våra lägenheter finns i de flesta av Göteborgs stadsdelar. Familjebostäder ingår i koncernen Förvaltnings AB Framtiden. 
Om Hasselbladstiftelsen
Hasselbladstiftelsen bildades 1979 efter Erna och Victor Hasselblads testamente. Paret Hasselblad grundade företaget Victor Hasselblad AB och 1969 uppmärksammades Hasselbladskameran över hela världen då den användes för att dokumentera den första månlandningen. Stiftelsens syfte är att främja forskning och vetenskaplig undervisning inom det naturvetenskapliga området samt inom fotografi. Målet uppnås genom utdelandet av naturvetenskapliga och fotografiska stipendier, inte minst Hasselbladpriset; fotografisk forskning och utställningarna på Hasselblad Center.
Pressbilder
Klicka på önskad tumnagelbild för att ladda ner pressbild.

Kollage /Foto Andréas Bäckman
Staden /Foto Ted Norberg
Cykel /Foto Andréas Bäckman
Röda Sten /Foto Andréas Bäckman
9202 Va%cc%8ar stad 2 6 x sta%cc%8aende Kollage 600 x 600 9210 Staden Foto Ted Norberg
9209 Cykel Foto Andre%cc%81as Ba%cc%88ckman 9211 Ro%cc%88da Sten Foto Andre%cc%81as Ba%cc%88ckman
bild bild bild bild
Bokmässan, 412 94 Göteborg
bokmassan.se | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$