Idag lanseras programmet till Biblioteksscenen på Bokmässan
8533 6 bok23 press sv
LÄS PÅ WEBBEN 29 JUNI 2023
bild
Oskar Ekström, daniella Brummer Pind, Sandra Lewinsson. foto Andréas Bäckman (ekström, lewinsson) Olof SchulTz (brummer pind) 
Pressmeddelande 230629
Med rötter bakåt och blicken uppåt-framåt: Bibliotek tar plats på den trettionionde Bokmässan i Göteborg 
Idag lanseras programmet till BiblioteksscenenBokmässan i Göteborg: user experience-design som verktyg för verksamhetsutveckling möter frågor om kvalitetslitteratur för barn i ett 30 punkter rikt scenprogram med både bredd och spets, för alla besökande bibliotekarier. Tillsammans med seminarieprogrammets biblioteksseminarier, den omvärldsanalys Nordens största kulturevenemang kan ge och inspiration från utställningar, bokbussar och lästält skapas ett ännu starkare kompetensutvecklingsforum för Bokmässans historiskt allra första besöksgrupp. Biblioteksscenen arrangeras av Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen
– När Bertil Falck och Conny Jacobsson startade Bokmässan 1985, var det för att arrangera fortbildning för bibliotekarier – på ett sätt som kunde ge ”ilningar i själen” som det fortfarande heter i vår vision. Idag är frågor som rör bibliotek viktigare än någonsin för att upprätthålla läsning, rätten till kunskap och bildning och demokrati. Därför är vi stolta över de rika kompetensutvecklande upplevelser som mässan erbjuder för bibliotek, både inom seminarieprogrammet och på mässgolvet, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan. 

Biblioteksscenen har ett brett program med öppna samtal på mässgolvet (plan ett), vilket innebär att alla med en entrébiljett kan ta del av aktuella frågor om bibliotek och de diskussioner som pågår idag – både om utmaningar och möjligheter. Läsfrämjande, inte minst det nationella Läsfrämjandelyftet tar stor plats, men även bibliotekens förutsättningar, digital transformation och litteraturen.

Bland scensamtalen märks bland annat läsfrämjande programpunkter som Hela fina jag och Titta Lilla – gåvoböcker som läsfrämjande insats, som lyfter ett av Västra Götalandsregionens initiativ för att inspirera föräldrar att läsa för sina barn. I Barnlitterära vandringar möts Maria Nikolajeva, vandringsledare och professor emerita vid University of Cambridge, och Åsa Warnqvist, chef på Svenska barnboksinstitutet i ett samtal om att nå läsintresset på nya sätt.

Teknologisk utveckling – i form av UX-design, VR och andra digitala verktyg – lyfts i ett antal samtal centrerade runt framför allt användbarheten för biblioteken, och besökarna. 

Vår krismedvetna tid märks genom att bibliotekens roll och beredskap i en sådan lyfts, men också i programpunkter som riktar sig bibliotekens roll för individen i kris, som till exempel i programpunkten Den livsnödvändiga boken – om läsning för att läka trauma som genomförs med Tamerinstitutet. I Poesijympa ges litteraturens möjlighet att bidra till fysiskt och emotionellt välbefinnande just ett rent fysiskt uttryck.

Inviger scenen gör Jan Alexandersson (V) ordförande i Styrelsen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen och Alex Bergström (S) ordförande i Kulturnämnden för Västra Götalandsregionen.

– Vi är glada för vårt fina samarbete med aktörer både inom och utanför regionen som gör det möjligt för oss att arrangera årets program på den välbesökta Biblioteksscenen. Vi har som vanligt fokus på biblioteksutveckling och läsfrämjande men i år har vi valt att också lyfta fram själva litteraturen, inte minst ser jag själv fram emot att få lyssna till årets ALMA-pristagare Laurie Halse Anderson. Programmet andas verkligen bredd och spets, här finns något för alla, säger Daniella Brummer Pind, enhetschef Bibliotek och litteratur på Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.

Förutom Biblioteksscenen vill årets Bokmässa belysa vikten av biblioteket som mötesplats för konst, kultur och demokrati – på vissa platser  den viktigaste eller enda sådana. Tre utställningar som alla kommer att turnera vidare på Sveriges bibliotek lyfts fram på mässgolvet: Bibylon av Thierry Mortier är ett konstverk där hundratals böcker på olika språk väcker frågor om integration och kultur, i en hyllning till demokrati, samverkan, kultur och våra barn. Världskulturmuséet gästar Bokmässan med utställningen ”Demokrati finns inte – vi gör den”, som är framtagen utifrån forskning från Varieties of Democracy (V-dem) vid Göteborgs universitet, ett världsledande forskningsprogram som mäter demokratisk utveckling i världen. Arbetets museum väljer att premiärvisa Bamses källspanare, en utställning som vill väcka frågor om källkritik bland barn och unga.

Dessutom spelar Biblioteken i Göteborg en framträdande roll på årets Barnområde, där Lästältet – som hade premiär på Jubileumsfestivalen i Frihamnen i Göteborg tidigare i sommar – kommer att ha bibliotekarier på plats under lördagen och söndagen. I seminarieprogrammet fördjupar vi oss i biblioteksfrågor som bland annat immersiva medier, vad en bibliotekarie är värd och den viktiga skolbiblioteksfrågan.

Naturligtvis samlas också Sveriges och världens författare, förlag, journalister och översättare på Bokmässan i stort för att belysa tidens viktigaste frågor, litterära diskussioner, och årets bokutgivning.

– För mig är det en hjärtefråga att dagens och morgondagens biblioteksfrågor tar plats på Bokmässan 2023. Vårt mål är att skapa kompetensutveckling i framkant genom att lyssna in bibliotekarierna, och genom starka samarbeten med bland annat Förvaltningen för kulturutveckling. I början av juni lanserade vi biblioteksseminarier i årets seminarieprogram. Nu lanseras ett rikt program för årets Biblioteksscen. Läsningen kommer ta plats, liksom samhällsfrågorna, den snabba digitala utvecklingen och inte minst litteraturen, säger Sandra Lewinsson, Affärsansvarig förskola, skola och bibliotek.

Bokmässan i Göteborg pågår 28 september – 1 oktober 2023 på Svenska Mässan. Biblioteksscenen pågår torsdag och fredag, 28 september - 29 september. Hela programmet för Biblioteksscenen hittar du här. 
Pressbilder
Klicka på önskad tumnagelbild för att ladda ner pressbild i fullstorlek.

Fotograf:
Oskar Ekström / Foto: Andréas Bäckman
Daniella Brummer Pind / Foto: Olof Stoltz
Sandra Lewinsson / Foto: Bokmässan 
9161 300X375 OSKAR 9316 300x 375 Daniella2 Foto Per Olof Stoltz
9317 Sandra Lewinsson 300x375 8587 vit thumbnail
bild bild bild bild
Bokmässan, 412 94 Göteborg
bokmassan.se | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$