Efter förra årets återkomst efter pandemin, är Bokmässan i Göteborg redo att ge den läsande publiken en ännu större upplevelse.
8533 6 bok23 press sv
LÄS PÅ WEBBEN 15 SEPTEMBER 2023
bild
BOKMÄSSANS MÄSSTIDNING 2023 – Foto: Andréas Bäckman, Foto I just want to be cool, KAJSA GÖRANSSON
Pressmeddelande 230915
Hela 28 scener på mässgolvet och nytillkomna författarnamn på listan när Bokmässan växlar upp 
Efter förra årets återkomst efter pandemin, är Bokmässan i Göteborg redo att ge den läsande publiken en ännu större upplevelse. Förutom ett rikt seminarieprogram, där bland annat årets Guest of Honour Judisk kultur i Sverige satt rekord i flest programpunkter arrangerade av en enskild kulturaktör, presenteras nu årets scenprogram där 28 scener och områden tar plats på själva mässgolvet. 
Torsdag den 28 september är det åter dags att öppna dörrarna till Bokmässan på Svenska Mässan i Göteborg, med passande nog hela 28 olika scener som tar plats på mässgolvet. Motsvarande antal 2022 var 24. Besökare, författare och förlag kommer möta både nyheter och Bokmässefavoriter – och flertalet jubilarer: Biblioteksscenen, Crimetime Häktet, Crimetime Kåken, De litterära sällskapens scen, En liten scenBarnområdet, Feelgoodscenen, Forskartorget, Förskolescenen Foajén och Förskolescenen Hörnan, Globala Torget, Grön scen, Göteborgs Stads kultur- och skolscen, Hantverksscenen, Ljudområdet med Ljudscenen Foajén, Ljudscenen Hörnan och Poddboxen, Litteraturscenen, Lärarscenen, Lästältet på Barnområdet, Rum för Poesi, Rum för Översättning, Mat- och hantverksscenen, Serie- och fantastikscenen, Se Människan, SkrivaScenen, Stadens scen och Yttrandefrihetsscenen. Därutöver arrangerar som vanligt många utställare egna program i sina montrar, och signeringar på olika signeringsstationer på Bokmässan – som till exempel för IJWTBC (I Just Want to Be Cool). Bokmässans Guest of Honour 2023, Judisk kultur i Sverige, skapar en hubb för Tema Judisk kultur och ett rikt program i sin hedersgästmonter. Här kan mässgolvets besökare ta del av svenska och internationella gäster, från författare till musiker, arkitekter och komiker. Dessutom kommer ytterligare fyra scener finnas på Bokmässan by Night, Bokmässans nattklubbskoncept på fredagen 29 september – med plats för litteraturen, artistsamtal, stand-up, poddar och musik.

– Om Seminarieprogrammet är vår konserthall där litteraturen och debatten tar plats, är mässgolvet den sprudlande karnevalen. Här möts författare och läsare i vartenda hörn, vart man än vänder sig pågår samtal om litteratur och samtid. Det är ganska fantastiskt. Vi är stolta över hur vi tillsammans med alla utställare och partner bygger och utvecklar vårt scenprogram, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.

Årets scen- och monterprogram presenteras i årets Mässtidning, som har utgivningsdatum idag. Den distribueras i Göteborgs-Posten, finns att beställa på bokmassan.se och att hämta på offentliga platser, caféer, och kulturinstitutioner i Västra Götalandsregionen.

Några exempel från mässgolvets scener och områden 2023
Forumet Forskartorget firar hela 20 år på Bokmässan genom att samla 35 tunga arrangörer från Sverige och Norden i ett jubileumsprogram med 80 kurerade programpunkter. Vetenskapsrådet, Kungliga biblioteket, Karolinska institutet och Centrum för Näringslivshistoria är några av alla de aktörer som lyfter tvär- och populärvetenskapliga samtal och föreläsningar inom en rad aktuella och ständigt aktuella ämnen, som huden, känslornas filosofi, Ai, ljud och sexlöshet.
 
Crimetime firar inte jubileum som festival, men två av dess spänningsdrottningar gör det: Mari Jungstedt och Camilla Läckberg firar båda 20 år som författare på årets scener, Crimetime Kåken och Crimetime Häktet. För Mari Jungstedt inleds firandet redan på fredagen då Crimetimefestivalen har smygpremiär redan kl. 12.00 på Kåkenscenen med en specialvisning av Bo Widerbergs klassiker Mannen från Mallorca tillsammans med Draken Film, följt av programpunkten 20-snabba frågor med Mari Jungstedt, då BookBeat ställer 20 frågor till Mari om åren som en av Sveriges största deckarförfattare, och där åhörarna också får kollektivlyssna på nya Det slutna rummet.” Spänningsfestivalen tar i vanlig ordning plats på Bokmässans andra plan. Under torsdagen gästspelar Göteborgs Stad på ytan, då Göteborgs Stads kultur- och skolscener återkommer för andra året, och dessutom speglar stadens engagemang i Litteraturstaden Göteborg.

Helt ny för i år är Förskolescenen, med ett kompetensutvecklingsprogram för den som arbetar inom förskola. Scenen har mött ett så stort intresse sedan lanseringen att den utökats till två faktiska scener. Inviger gör Skolminister Lotta Edholm. På scenen märks bland mycket annat programmet Jag ska lyssna till kastanjeträdets hjärta, om projekterande och medforskande arbetssätt.

Ett av årets teman är Staden, som boplats, arkitektoniskt projekt och litterär skådeplats. Som ett led i att fortsätta utveckla upplevelsen av Bokmässan i rummet togs Stadens scen fram i en arkitekttävling, där det vinnande bidraget ”Byggmöte” av Albin Aldén och Hugo Henriksson lyfter de byggplank som är så vanliga i bland annat Göteborg just nu. På scenen märks bland annat ett samtal om hur staden kan bli hållbar, med Gustav Martner, kreativ chef för Greenpeace Norden.

Om Staden breder ut sig i rummet fokuserar Ljudområdet, med dess två scener, på sinnena. Här möter bland annat ljudbokens stjärnor, både författare och uppläsare, sin publik – och varandra! Självklart breder även poddarna och poddböckerna ut sig. I programmet finns bland annat ett möte mellan Sveriges kanske högt prisbelönta och populära inläsare, Katarina Ewerlöf och en av ”hennes” författare, Katarina Widholm.

Hantverksdelen av Mat & Hantverksscenen är också en av årets nyheter: tillsammans lyfter de båda det stora intresset för det analoga skapandet, för händernas verk. Här möts mat-, trädgård- och hantverkskulturen – och med det några av dess största stjärnor, inklusive den växande stickningstrendens, som Anna Bauer. I området finns även Studiefrämjandets Grön Scen, med fokus på trädgård och klimatfrågor, och en Food Court. Den uppmärksamme ser också Bokmässans International Rights Centre i närheten – stängt för allmänheten, men en viktig del i det litterära samspelet.

Det nya Barnområdet har specialprogram för barn 0-6 och 6-12 år. Här huserar både En liten Scen, med program för barn (fre-sö) och läsfrämjande inspiration för lärare och föräldrar (torsdag) och Lästältet, där Biblioteken i Göteborg inspirerar till läsning under helgen. Torsdag-fredag finns Prinsparets stiftelse på plats, med Det stora äventyret. Barnområdet invigs av H.K.H. Prins Carl Philip torsdag den 28 september kl. 10.15. Bland programpunkterna märks till exempel högläsning med David Sundin. 

Yttrandefrihetsscenen, kommer tillbaka för tredje året med mässgolvets kanske skarpaste samtal om demokratifrågor, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Här finns programpunkter som Pornografin, lagarna och OnlyFans, och Konstnärlig frihet och bannlysta böcker med bland annat årets ALMA-pristagare, Laurie Halse Anderson. Bakom programmet står Bokmässan, Göteborgs Stads kulturförvaltning, Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland, ICORN, Jonsereds herrgård Göteborgs universitet, Svenska Akademien, Voksenåsen – kulturcentrum för svensk-norskt samarbete och WIN WIN Gothenburg Sustainability Award. Genomförs med stöd av Nordisk kulturfond och Nordisk kulturkontakt.

2023 års Guest of Honour, Judisk kultur i Sverige skapar ytterligare en plats för upplevelser på mässgolvet. Bokmässans hedersgäster präglar alltid sin upplaga av mässan, och hedersgästens monter är en viktig del av upplevelsen. Här bjuds mässbesökare in att uppleva Tema Judisk kultur, och ta del av kulturinstitutionens svenska och internationella gäster i programpunkter som Familjehemligheter med kritikerrosade Dani Shapiro, och Känslornas roll i den politiska samtiden med Eva Illouz, uppmärksammad fransk-israelisk sociolog, och samtal mellan Elisabeth Åsbrink och Daniel Libeskind, en av världens mest framträdande arkitekter, poesi med giganterna Lev Rubinstein och Erez Biton, och, inte minst, Judisk happy hour med Freudenthal Klezmer Band.

Nytillkomna namn på Bokmässan 2023
Jan Eliasson, som drog fullt hus förra året, kommer i år tillbaka för att bland annat medverka i samtal med Annie Lööf om demokratins roll i vår samtid och framtid på Lärarscenen. Peter Jöback möter du bland annat i samtal om självbiografin Att bära sig själv. Ann Jäderlund, årets Brunnslockspoet, och Erez Biton, en av Israels internationellt mest ansedda poeter finner du i Rum för poesi, Erez gästar också Judisk kultur i Sveriges hedersgäst-monter. Där möter du även Vanna Rosenberg, som samtalar med sin pappa, Göran Rosenberg. Den legendariske Kalle-Anka-tecknaren Daan Jippes besöker Serie- och fantastikscenen i samband med svenska Kalle Ankas 75-årsjubileum. Extinction Rebellion återvänder för att prata om aktivism, på bland annat Grön scen, där också trädgårdsprofilen Victoria Skoglund berättar om boken Ett år av liv i trädgården tillsammans med medförfattaren Jenny Strömstedt. Matprofilerna Tareq Taylor, Julia ”Tuvessonskan” Tuvesson och Jonas Cramby besöker Mat & Hantverksscenen. Yumi och Tomu, Marcus Berggren, årets Almapristagare Laurie Halse Anderson, och Bland drakar och dragqueens finns bland annat på Barnområdet. Spänningsförfattarna på Bokmässan utökas med namn som Anders de la Motte, Emelie Schepp, Johannes Selåker, Cilla och Rolf Börjlind, Thomas Bodström och Victor Pavic Lundberg, vinnare av Crimetime Award Årets deckardebut 2022.
Pressbilder
Klicka på önskad tumnagelbild för att ladda ner pressbild i fullstorlek.

Bokmässan 2022 Mässgolvsmyller/Foto: Natalie Greppi
Bokmässan 2022 Lars Lerin, Niklas Strömstedt, Antje Jackelén på Se människan-scenen/ Foto: Natalie Greppi
Bokmässan 2022 Cecilia Uddén på Globala torget /Foto: Niklas Maupoix
Bokmässan 2022 Marian Keyes Feelgood /Foto: Natalie Greppi
Bokmässan 2022 Liv Strömquist på Serie och fantastikscenen /Foto: Natalie Greppi
Bokmässan 2022 John Taylor på Grön scen /Foto: Natalie Greppi
Bokmässan 2023 Mässtidningen är här /Foto: Andréas Bäckman,foto IJWTBC Kajsa Göransson
Oskar Ekström 2023/Foto: Pelle T Nilsson
Bokmässan 2022 besökare i kö innan mässan öppnar Foto: Natalie Greppi

9735 300x200 Bokmassan 2022 Fotograf NatalieGreppi 224 (4) 9728 300x200 Bokma%cc%88ssan 2022 Vid regnba%cc%8adens slut finns en katt Lars Lerin  Niklas Stro%cc%88mstedt Foto Natalie Greppi 200
9727 300x200 Bokma%cc%88ssan 2022 Globala torget Globala nyheter Cecilia Udde%cc%81n Foto Niklas Maupoix 71 9733 300x200 Bokma%cc%88ssan 2022 Marian Keyes Foto Natalie Greppi 183 (2)
9729 300x200 Bokma%cc%88ssan 2022 LIv Stro%cc%88mqvist Foto Natalie Greppi92 9730 Bokma%cc%88ssan 2022 Gro%cc%88n scen Natalie Greppi 73
9742 300x200 Ma%cc%88sstidning 2023 9400 vit thumbnail 300x200
9400 vit thumbnail 300x200 9400 vit thumbnail 300x200
9732 200x300 Bokmassa PTN 2023 20 (1) 9734 200x300 Bokma%cc%88ssan 2022 Beso%cc%88kare Foto Natalie Greppi
bild bild bild bild
Bokmässan, 412 94 Göteborg
bokmassan.se | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$