Bokmässans ikoniska symbol, Sjöjungfrun, blir nytt litterärt pris. 
10560 7 bok40 press sv
LÄS PÅ WEBBEN 17 APRIL 2024
bild
JOYCE CAROL OATES. FOTO: PRIVAT 
Pressmeddelande 17 april 2024
Joyce Carol Oates tilldelas Sjöjungfrun – tar emot nytt litterärt pris på Bokmässan i Göteborg
Inför Bokmässans 40-årsjubileum får den ikoniska symbolen, Sjöjungfrun, en unik betydelse genom att den också blir ett nytt litterärt pris. Mottagare av Sjöjungfrun (The Mermaid Award på engelska) är författaren Joyce Carol Oates, vars gripande skönlitterära verk har berört svenska läsare på ett djupt och betydelsefullt sätt.
– Jag är djupt tacksam för denna vackra utmärkelse från en av de mest firade europeiska bokmässorna - en oväntad ära och verkligen en uppmuntran; att skriva kan vara ett ensamt liv, och ett sådant här erkännande lyser upp ensamheten, säger Joyce Carol Oates i en kommentar.

Joyce Carol Oates kommer att ta emot priset på Bokmässan i Göteborg, som pågår mellan 26 - 29 september. Hon är den första gästen som presenteras i år, och hennes närvaro och mottagande av priset blir en höjdpunkt under jubileumsmässan. Joyce Carol Oates, född 1938 i delstaten New York, är en av de mest framstående författarna i USA. Hon har utmärkt sig som en av de största inom den samtida amerikanska litteraturen och har tilldelats flera priser, inklusive National Humanities Medal, National Book Critics Circle Ivan Sandrof Lifetime Achievement Award och PEN/Malamud Award.

Joyce Carol Oates har även varit nominerad till Pulitzerpriset och skrivit några av vår tids mest inflytelserika verk, bland annat den bästsäljande romanen "Blonde", som blev nominerad till National Book Award. Hennes roman "Fallen" blev en New York Times-bästsäljare och belönades med Prix Femina 2005. Hon har också vunnit 2019 års Jerusalempris, ett internationellt litteraturpris som tilldelas författare vars verk behandlar mänsklig frihet i samhället. Och nu, för att hylla hennes betydelse för den svenska läsarkretsen, tilldelas hon det första Sjöjungfrun-priset.

Utöver sitt författarskap är Joyce Carol Oates verksam vid Princeton University och har varit medlem i American Academy of Arts and Letters sedan 1978. Hennes omfattande bidrag till litteraturen har gjort henne till en av de mest respekterade och inflytelserika rösterna i den moderna amerikanska litteraturen.

– Joyce Carol Oates är en av vår tids mest älskade författare och det är med stor glädje vi tilldelar henne den allra första Sjöjungfrun. Hennes verk har berört och fascinerat läsare världen över, och vi är stolta över att kunna välkomna henne till årets Bokmässa, säger Oskar Ekström, programchef för Bokmässan.

Sjöjungfrun kommer att delas ut vid ett särskilt seminarium som ägnas åt att uppmärksamma Joyce Carol Oates och hennes enastående författarskap. Motiveringen till utmärkelsen lyder:

”Hon är en litterär tungviktare, vars imponerande produktion under sex decennier utmanat oss med frågor om våld, sexualitet, etnicitet och familj. Hennes skildringar av amerikanska drömmar och mardrömmar fungerar som en universell kartläggning av den moderna människans sociala problem och neuroser. Samtidigt innehåller hennes främsta verk de ibland förbisedda ingredienser som en gång gjorde de gamla klassikerna lästa: De är underhållande berättelser med stilfullt frammejslat driv. Sjöjungfrun 2024 tilldelas en av vår tids allra största författare – Joyce Carol Oates.”

Joyce Carol Oates har varit på Bokmässan en gång tidigare i Bokmässans begynnelse – på den tredje Bokmässan i ordningen, år 1987. Sjöjungfrun instiftas i samband med Bokmässans 40-årsjubileum. Priset kommer fortsättningsvis delas ut årligen till en verksam författare som berört svenska läsare.

Varför är det en sjöjungfru i Bokmässans logotyp?
Den läsande sjöjungfrun syntes först som illustration i den första bok som trycktes i Sverige 1483. Vid bokens jubileum 500 år senare, 1983, valdes sjöjungfrun som symbol för festligheterna. 1985, när Bokmässans grundare Bertil Falck och Conny Jacobsson letade efter en logotyp för den första mässan, hittade de en plastpåse från jubileumsåret. De slätade ut den, lade den i kopieringsapparaten och skapade den första versionen av Bokmässans logotyp. Tillkomsten var förklaringen till att Sjöjungfrun under första året hade en lite bucklig stjärtfena. Därefter fick formgivaren Bo Berndal uppdraget att göra en riktig logotyp av bilden. Sjöjungfrun vändes åt höger, namnet Bok & Bibliotek lades till – och Bokmässan hade fått en symbol som skulle hålla i decennier.
Pressbilder
Klicka på önskad tumnagelbild för att ladda ner en pressbild i fullstorlek. Ange fotografens namn.

Joyce Carol Oates /Foto: Privat
Oskar Ekström/Foto: Andréas Bäckman
Bokmässans mässgolv /Foto: Natalie Greppi
Bokmässan 40/ Grafik: Jussi Öhrvall
10807 300x200 tumnagel Joyce Carol Oates 10432 Tumnagel 300x200 Oskar Ekstro%cc%88m foto Andre%cc%81as Ba%cc%88ckman
9735 300x200 Bokmassan 2022 Fotograf NatalieGreppi 224 (4) 10822 300x200 tumnagel Bokma%cc%88ssan 40 logo
bild bild bild bild
Bokmässan, 412 94 Göteborg
bokmassan.se | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$