Idag släpper Bokmässan seminarieprogrammet för 2024, en särskild milstolpe som markerar den 40:e upplagan av mässan.
10560 7 bok40 press sv
LÄS PÅ WEBBEN 28 MAJ 2024
bild
FOTO: IDA ÅKESSON
Pressmeddelande 240528
Bokmässan i Göteborg firar 40 år med Sápmi och Rymden i fokus
Idag släpper Bokmässan seminarieprogrammet för 2024, en särskild milstolpe som markerar den 40:e upplagan av mässan. Med fokus på teman som Sápmi och Rymden bjuder årets evenemang in till en mångfacetterad upplevelse för både litteraturälskare och de som dras till forskning, vetenskap och samhällsutveckling. Som ett spännande tillskott introduceras även ett helt nytt musikspår, som utforskar det fascinerande gränslandet mellan litteratur och musik. En annan nyhet är ett psykologispår, som undersöker hur det är att vara människa.  
På en presskonferens i Stockholm offentliggörs idag 300 unika samtal, intervjuer och debatter med 862 framstående författare, forskare, opinionsbildare och samhällsdebattörer, varav 113 är utländska gäster från 29 länder. Utöver att lyfta fram författarskap och den senaste utgivningen, omfattar programmet även aktuella frågor om krig, konflikter, historia, media och ideologi.
 
– I år fyller vi 40 och det ska vi fira! Ända sedan starten har Bokmässan skapat ilningar i själen genom oväntade möten mellan spännande gäster och läsare. Bokmässan är som ett historiskt arkiv som reflekterar och dokumenterar vår tids stora frågor och berättelser. Årets program är inget undantag, det erbjuder en djupdykning i aktuella ämnen som berör och engagerar säger Frida Edman, mässansvarig.  

Hederspriset Sjöjungfrun (The Mermaid Award) till Joyce Carol Oates
Inför Bokmässans 40-årsjubileum får Bokmässans ikoniska symbol, sjöjungfrun, en ny betydelse genom att den också blir ett prestigefyllt litterärt pris. Priset tilldelas en verksam författare som har berört svenska läsare. Sjöjungfrun 2024 tilldelas Joyce Carol Oates, som besökte Bokmässan första gången 1987. Priset delas ut på ett särskilt seminarium med prisceremoni lördagen den 27 september kl 11.00. Efter att Bokmässans programchef Oskar Ekström överlämnat den handsnidade sjöjungfrustatyetten kommer Joyce Carol Oates att intervjuas av författaren Karolina Ramqvist.  
 
– Förutom vår fantastiska stjärna Oates, välkomnar vi ett flertal andra framstående internationella författare och gäster, inklusive Hernan Diaz, Maria Stepanova, Chris Whitaker och Baek Heena. Vi är också glada över att ha flera stora sci-fi-författare på plats, bland andra Alastair Reynolds, Peter F. Hamilton och Ken MacLeod. Årets program är mångfacetterat och speglar vår samtid. Det berör frågor om krig och konflikter, historia, mediefrågor och ideologi, men också djupa samtal och spännande gäster inom en rad andra områden, säger Oskar Ekström, programchef.  

Årets teman: Sápmi och Rymden

Årets teman är Sápmi och Rymden, två ämnen som belyser både kulturell mångfald och vetenskapliga framsteg. Seminarierna om Sápmi kommer att utforska samisk kultur och litteratur, historia och identitet, medan Rymden-temat tar besökarna med på en resa genom universum med insikter från både framstående forskare och författare.  
 
Årets hedersgäst: Tjállegoahte 
Årets största kulturella satsning är Tema Sápmi, där Bokmässan lyfter fram den rika samiska berättartraditionen. Detta är den största samiska kultursatsningen utanför Sápmi någonsin, ett tema som sträcker sig bortom nationsgränser. Med 27 seminarier och 82 medverkande, inklusive hedersgästen Tjállegoahte som arrangerar 15 seminarier, utforskar temat samisk historia, litteratur och filosofi. Bokmässan välkomnar även urfolksgäster från andra länder för att skapa nya, oväntade möten. Besökarna kommer att få inspireras och ta del av en gedigen berättartradition, som har sin utgångspunkt i jojk och duodji, samisk slöjd.
 
Tema Sápmi arrangeras i samarbete med kulturinstitutionen Tjállegoahte och de samiska författarföreningarna Bágo och Sámi Girječálliid Searvi, som är 2024 års hedersgäster på Bokmässan.  
 
Exempel på innehåll:  
 • Samisk rap och hiphop: Maxida Märak samtalar med de två musikerkollegorna Amoc och Áilu Valle om hur det är att skriva raptexter på samiska och vilka samarbeten som sker i urfolksrapvärlden.  
 • Världskonstnären och författaren Britta Marakatt Labba om existens som motstånd och samisk konst. 
 • Ett språkseminarium om hur klimatförändringarna påverkar språket i Sápmi, med titeln "När snön smälter rinner språket bort". 
 • Diskussion om samernas rätt till mark i Sápmi och deras anspråk på mark som de känner har blivit stulen, med inlägg från andra urfolk. 
 • En session om sanning och försoning i Norge, som nyligen avslutat sin sannings- och försoningsprocess. 
 • Seminariet "Skogen på liv och död" i samarbete med Svenska kyrkan, som handlar om de renskötande samernas beroende av lavrika skogar. 
 • "Sant och falskt om samer" med systrarna Magdalena och Hannah Graaf
 • Sápmi och kolonisationen av rymden – ett seminarium som tillhör både tema Sápmi och Rymden, med Ante Mihkkal Gaup, Ánne Márjá Guttorm Graven, Jan-Erik Wahlund, Pia Sjögren
Bland de stora gästerna och författarskapen märks: Ann-Helén Laestadius, Elin Anna Labba, Sigbjørn Skåden, Maxida Märak, Tina Harnesk, vinnare av Årets Bok 2023, Mats Jonsson och Linnea Axelsson, Augustprisvinnare 2018.
 
Tema Rymden
Rymden har alltid fungerat som en katalysator för fantasier, idéer och frågor om vår existens och plats i universum. Men rymden är mer än så! Idag är våra samhällen beroende av rymdteknik för att fungera, och vi befinner oss i vår tids största rymdålder med enorma investeringar i rymdindustrin. Med temat uppmanar Bokmässan 2024 till stora samtal: om modern teknik, om fantasins gränser och om vår livsforms historia och framtid.
 
Årets tema om Rymden omfattar 28 seminarier, varav 11 arrangeras av Rymdstyrelsen, som är partner till temat. Totalt medverkar 78 gäster i programmet, som är både brett och mångfacetterat, samlar forskare och framstående sci-fi-författare och tar upp existentiella frågor. Det blir en rik variation av seminarier och diskussioner, från rymdpolitik och juridik till vetenskap och science fiction. Programmet inkluderar diskussioner där präster, fysiker och astronauter – Marcus Wandt, Christer Fuglesang, Sara García Alonso och Andreas Mogensen – delar med sig av sina olika erfarenheter av och fascination för rymden. Frågor som "Är vi ensamma i universum?" och "Var kommer vi ifrån?" kommer också att speglas i programmet.  
 
Exempel på seminarier: 
 • Oss astronauter emellan – Tre astronauter: Christer Fuglesang, Marcus Wandt, Andreas Mogensen, samtalet leds av Kristine Dannenberg  
 • Varifrån kommer allt? – Bengt Gustafsson, Thomas Herzog, Lisa Kirsebom
 • Rymdpolitiken och lagarna som styr – Fokus på juridiken med Niklas Hedman, Pernilla Nilsson, Jenni Tapio, Ella Turta
 • Rymdoperans mästare – Alastair Reynolds, Peter F. Hamilton, Anna Jakobsson Lund, Ken MacLeod, Paul McAuley
 • När flyttar vi till Mars? – Magnus Ivarsson, Sandra Siljeström, Bill Burrau
 • Sápmi och kolonisationen av rymden – ett seminarium som tillhör både tema Sápmi och Rymden, med Ante Mihkkal Gaup, Ánne Márjá Guttorm Graven, Jan-Erik Wahlund, Pia Sjögren
No such thing as a fish
Världens största vetenskapspodd kommer och livepoddar på Bokmässan! Efter 500 avsnitt och en halv miljard nedladdningar har podden No Such Thing as A Fish givit sig ut på världsturné för att fira att tio år gått sedan de spelade in det första avsnittet i Covent Garden i London. På Bokmässan kommer James Harkin, Andrew Hunter Murray, Anna Ptaszynski och Dan Schreiber att spela in ett faktaspäckat live-avsnitt.
 
Skola och bibliotek
Bokmässan har en stolt tradition av att främja kompetensutveckling inom skola och bibliotek. Det är en tradition som sträcker sig tillbaka till Bokmässans ursprung som en renodlad biblioteksmässa 1985. Idag fortsätter mässan att vara en viktig plats för lärare och bibliotekarier från hela landet att samlas, nätverka och delta i ett omfattande program som är skräddarsytt för deras professionella utveckling.  
 
Kompetensutvecklingsprogrammet inom skola och bibliotek är omfattande och täcker en mångfald av ämnen och teman. Biblioteksseminarierna erbjuder fortbildning och insikter i bibliotekens betydelse i samhället. Här diskuteras i år bland annat bemannade skolbibliotek, förbjudna böcker och spel på biblioteken. Dessutom är hela Bokmässans program, med sitt fokus på aktuell utgivning och litterära trender, också av stort intresse för bibliotekarier och ger dem möjlighet att upptäcka nya böcker och författarskap.
 
Under veckodagarna torsdag och fredag arrangeras Skolspåret, där lärare, skolledare och andra verksamma inom skola kan ta del av speciellt utvalda seminarier som sätter utbildningens utmaningar, kraft och möjligheter i centrum. Här ges inblick i skolvardagen och aktuell forskning, både nationellt och globalt. Många av samtidens främsta skolexperter, författare och inspiratörer medverkar, och samtalen fokuserar på de kunskaper och metoder som behövs för att bygga ett inkluderande samhälle. Dessutom är hela Bokmässans program, med sitt breda utbud av aktuella ämnen och författarskap, av stort intresse för lärare. Det ger dem möjlighet att upptäcka nya böcker och verk för undervisningen samt nätverka med kollegor och andra inom utbildningssektorn. Läs mer om årets program för förskola och skola på bokmassan.se/skola. 
 
Nytt Musikspår
Att musik kan vara litteratur har varit känt långt innan Bob Dylan fick Nobelpriset 2016. Tre tonsatta minuter kan ge oss stora litterära upplevelser - alltifrån dramatiska berättelser till bländande poesi. Nu utforskar Bokmässan låtskrivandets konst med hjälp av fantastiska låtskrivare från olika genrer, bland andra Miriam Bryant, Mwuana, Olle Jönsson, STOR, Maxida Märak och ADAAM.
 
BookTok-fenomenet på Bokmässan
BookTok-fenomenet är här för att stanna och i år har Bokmässan bjudit in influencers som Ayman Chaudhary, amerikansk influencer med över 900 tusen följare på TikTok, Jack Edwards, brittisk youtuber med 1,3 miljoner följare samt över 600 tusen följare på TikTok samt Jasmine Darban, svensk bookfluencer med över 40 000 följare på TikTok, som kommer att samtala med Matilda Westermark.
 
Crimetime firar 10 år
Crimetime är tillbaka med 15 seminarier och firar 10-årsjubileum genom att förlänga Crimetime till fredagen med öppna scenprogram. Årets stora namn inkluderar Chris Whitaker och några av Nordens mästare som Viveca Sten och Catrine Engberg, samt flera återkommande deckarfavoriter.  
 
Stjärnspäckade programpunkter
Bland årets höjdpunkter återfinns också Sven-Göran Eriksson, Ludmila Engqvist, Mark Levengood, Josef Fares, Carl-Johan de Geer, Lars Lerin, Camilla Hamid, Andréas Norlén, Stefan Holm och omåttligt populära I Just Want To Be Cool, som slog signeringsrekord förra året. Även jubilarer som Sven Nordqvist firas, med 40 år av Pettson och Findus.

En viktig påminnelse om yttrandefrihet
Mitt i firandet av jubileumsmässan, kommer Bokmässan också att minnas de som inte kan vara med oss. Dawit Isaak och Gui Minhai fyller båda 60 år men sitter fortfarande fängslade för att de yttrat sina fria ord. En manifestation kommer att arrangeras under Bokmässan på Yttrandefrihetsscenen. Läs mer på bokmassan.se/fangsladeforfattare
 
Frågor i tiden
Bokmässan har under sina 40 år blivit en viktig arena för det demokratiska samtalet, en plats för reflektion över och diskussion om de utmaningar vi står inför. Årets program tar upp ämnen som gängkriminalitet, politik, media och krig, med en mångfald av engagerade talare och experter. Läs mer i programmet på bokmassan.se/program
 
Andra spännande inslag på Bokmässan 2024:
 
Bokmässan by Night kommer tillbaka för tredje året i rad! Programmet presenteras den 7 augusti.
 
Gymnasiedagen på Bokmässan arrangerades första gången 2022 och i år skiftar programmet fokus mot demokrati. 1 500 gymnasieelever bjuds in, varav ett antal klasser även från Norge. Arrangeras i samarbete med Svensk-norska samarbetsfonden och bland annat kommer Sveriges riksdags talman Andréas Norlén att delta.
 
Högstadiedagen på Bokmässan
: förra året bjöd Bokmässan in 500 högstadieelever att skildra sitt Göteborg, som en del av förra årets staden-tema. I år arrangeras motsvarande men under namnet Högstadiedagen på Bokmässan, och temat är Rymden.  
 
Bokmässans barnområde med särskild familjeentré blev en succé förra året. I år har barnområdet fokus på Rymden och arrangeras i samarbete med Universeum.  
 
Bokmässan Här är ditt liv – en talkshow om vår älskade 40-åring - Vi gör en resa genom Bokmässans fantastiska historia och välkomnar gäster som satt sin prägel på Nordens största kulturevenemang.
 
Jubileumsutställning i the Gallery – en fotoutställning med stora gäster genom åren.
 
Fler nyheter presenteras löpande fram till Bokmässan.  

Bilaga till pressmeddelandet: Internationella författare på Bokmässan 2024
bild bild bild bild
Bokmässan, 412 94 Göteborg
bokmassan.se | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$