Pressmeddelande 240627 Bokmässan 2024: Nya samarbetspartner för Biblioteksscenen presenterar omfattande program på nya Mötesplats Bibliotek
Bokmässan lanserades 1985 som en fortbildningskonferens för bibliotekarier, med förhoppningen att nå 500 deltagare. I stället kom 5 000, vilket lade grunden för Nordens största kulturevenemang och en fyra decennier lång relation som fortsatt är en viktig del av Bokmässans DNA. Bibliotek och biblioteksfrågor återspeglas inte minst på Bokmässans mässgolv, där Biblioteksscenen i år tar plats på nya Mötesplats Bibliotek, en yta för att stärka fokus på biblioteksutställare. Nytt för i år är också att Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen får sällskap av Kungliga biblioteket och Svensk biblioteksförening som scenarrangörer till Biblioteksscenen. Tillsammans presenterar de över 30 programpunkter, med fokus på bibliotekens verklighet, utmaningar och möjligheter.
– I år firar vi vår fyrtionde Bokmässa och påminns om de 5000 förväntansfulla bibliotekarierna som stod vid entrédörrarna 1985. Jag ser fram emot att välkomna alla som arbetar på bibliotek och med biblioteksfrågan till Mötesplats Bibliotek. Tillsammans med Biblioteksscenens tre arrangörer har vi skapat en ännu tydligare mötesplats för nätverkande och spontana möten, inramat med ett rikt scenprogram, säger Sandra Lewinsson, Affärsansvarig förskola, skola och bibliotek på Bokmässan.
I scenprogrammet märks programpunkter som: ”Bibliotekens mediestrategiska arbete”, ”Hur främjar vi litteratur på urfolks - och minoritetsspråk?”, Att arbeta för yttrandefrihet via medlemskap i ICORN”, men även ”Elsa Beskow 150 år - ytlig idylliker eller radikal konstnär?”, där Litteraturbankens Paulina Helgeson samtalar med Lotta Olsson, barnboksredaktör på DN och Linda Holmer, HDK Valand om Beskows konstnärskap. Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen har under flera år stått som avsändare för Biblioteksscenen.
– Efter att i flera år ha drivit Biblioteksscenen i regional regi så är vi mycket glada för det här nya samarbetet med Kungliga biblioteket och Svensk biblioteksförening. Vi samarbetar sedan tidigare på flera nivåer och det känns självklart att vi tillsammans även ska lyfta biblioteksutveckling på bokmässan. I årets program ser vi en bredd inom bibliotek-, läsfrämjande- och litteraturfrågor som bär frågorna om bibliotekens roll in i framtiden. I det spännande programmet ser jag bland annat fram emot lyssna på seminariet om den norska boklagen, att arbeta för yttrandefrihet genom ICORN och presentationen av den nya webbplatsen för Barnens bibliotek, säger Daniella Pind, Enhetschef bibliotek och litteratur, Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen.
– Bokmässan är en självklar plats för oss att vara på och medverka i, och har varit så i många år. Vi ser väldigt mycket fram emot att i år få möta alla bibliotekarier genom Biblioteksscenen tillsammans med Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen och Kungliga biblioteket. Svensk biblioteksförening kommer särskilt att lyfta folkbibliotekens allt sämre ekonomi och bibliotekens mediestrategiska arbete, säger Silvia Ernhagen, generalsekreterare Svensk biblioteksförening.
– För mig som riksbibliotekarie känns det givet att vara på plats när Bokmässan firar 40 år. Årets samarbete på Biblioteksscenen ger en tilltalande bredd i programmet. Med tanke på det samiska temat vill jag särskilt lyfta fram vår programpunkt om hur vi kan främja litteratur på urfolks- och minoritetsspråk. Jag ser också fram emot att diskutera tillgång till litteratur och media för landets bibliotek, säger Karin Grönvall, riksbibliotekarie och chef för Kungliga biblioteket.
Biblioteksfrågor sätts också i fokus i årets seminarieprogram, som lanserades den 28 maj. Dessutom är de ett starkt inslag även i andra delar av årets jubileumsmässa, som till exempel i Skolspåret och i scenprogrammet för Förskola på Bokmässan.
Ta del av årets scenprogram på Biblioteksscenen Ta del av årets seminarieprogram skräddarsytt för bibliotekarier i Biblioteksspåret
Faktaruta: Bibliotek på Bokmässan
Kompetensutveckling och inspiration för bibliotek och bibliotekarier har varit en central del av Bokmässan sedan starten 1985. Mässans grundare hade båda rötter i biblioteksvärlden: Bertil Falck som administrativ chef på Stadsbiblioteket i Göteborg, och Conny Jacobsson som ansvarig för biblioteket i Hagfors. Tanken bakom den första Bokmässan var att skapa kompetensutveckling för bibliotekarier på ett så inspirerande sätt som möjligt – en upplevelse som gav ilningar i själen. Dessutom ville man samla bibliotekarierna, som ofta hade mindre möjlighet till fortbildning, på samma plats och i samma sammanhang som bibliotekschefer, kulturpolitiker, förlag och författare. Det lade grunden till en succé. Redan 1987 hade besökarantalet gått från 5000 till 45 000, och en bokfest var född.
Om Biblioteksscenen
Med fokus på biblioteksutveckling, läsfrämjande- och litteraturfrågor presenterar Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen, Kungliga biblioteket och Svensk biblioteksförening tillsammans ett varierat innehåll med över 30 programpunkter. Årets program speglar aktuella frågor om bibliotekens verklighet, utmaningar och möjligheter. Flera punkter lyfter även litteraturen i sig och årets samiska tema. Scenprogrammet ingår i entrébiljetten. Läs mer om programmet här Biblioteksscenen
Om Bokmässan
Bokmässan i Göteborg är Nordens största kulturevenemang och pågår 26-29 september på Svenska Mässan. Vår vision är att skapa ilningar i själen genom att göra den mest tankeväckande upplevelsen under året. Genom att främja läsning, bildning och litteraturens roll i samhället gör vi världen bättre. Årets teman är Sápmi och Rymden. Kulturinstitutionen Tjállegoahte och de samiska författarföreningarna Bágo och Sámi Girječálliid Searvi är 2024 års hedersgäster på Bokmässan. 2024 firar vi också 40 bokmässor – 40 år av ilningar i själen. Läs mer om Bokmässan på www.bokmassan.se
För mer information om Bokmässan, kontakta
Maria Rogstad Norberg Kommunikationschef 0722-119339 mn@bokmassan.se
För mer information om Kulturförvaltningen, Västra Götalandsregionen, kontakta
Daniella Pind Enhetschef bibliotek och litteratur, Kulturförvaltningen Västra Götalandsregionen 072 - 084 30 08 daniella.pind@vgregion.se
För mer information om Kungliga biblioteket, kontakta
Oskar Laurin Enhetschef, enheten för bibliotekssamverkan, Kungliga biblioteket 010 – 709 30 66 oskar.laurin@kb.se
För mer information om Svensk biblioteksförening, kontakta
Silvia Ernhagen, generalsekreterare, Svensk biblioteksförening 070 699 14 00 silvia.ernhagen@svbib.se
Pressbilder
För att ladda ner högupplösta pressbilder, besök Bokmässans pressrum Vänligen ange alltid fotografens namn.
Bokmässan äger rum den 26-29 september 2024 på Svenska Mässan i Göteborg.
Du får detta pressutskick i egenskap av din yrkesroll. Adresskällan är tidigare ansökt ackreditering eller offentliga adresser. Om du inte längre vill ta emot utskick från oss, avregistrera dig här. Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.