Biblioteksscenen tar plats på nya Mötesplats Bibliotek, en yta för att stärka fokus på biblioteksutställare. 
10560 7 bok40 press sv
LÄS PÅ WEBBEN 27 JUNI 2024
bild
BOKMÄSSAN 2023. FOTO: NIKLAS MAUPOIX
Pressmeddelande 240627
Bokmässan 2024: Nya samarbetspartner för Biblioteksscenen presenterar omfattande program på nya Mötesplats Bibliotek
Bokmässan lanserades 1985 som en fortbildningskonferens för bibliotekarier, med förhoppningen att nå 500 deltagare. I stället kom 5 000, vilket lade grunden för Nordens största kulturevenemang och en fyra decennier lång relation som fortsatt är en viktig del av Bokmässans DNA. Bibliotek och biblioteksfrågor återspeglas inte minst på Bokmässans mässgolv, där Biblioteksscenen i år tar plats på nya Mötesplats Bibliotek, en yta för att stärka fokus på biblioteksutställare. Nytt för i år är också att Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen får sällskap av Kungliga biblioteket och Svensk biblioteksförening som scenarrangörer till Biblioteksscenen. Tillsammans presenterar de över 30 programpunkter, med fokus på bibliotekens verklighet, utmaningar och möjligheter.
– I år firar vi vår fyrtionde Bokmässa och påminns om de 5000 förväntansfulla bibliotekarierna som stod vid entrédörrarna 1985. Jag ser fram emot att välkomna alla som arbetar på bibliotek och med biblioteksfrågan till Mötesplats Bibliotek. Tillsammans med Biblioteksscenens tre arrangörer har vi skapat en ännu tydligare mötesplats för nätverkande och spontana möten, inramat med ett rikt scenprogram, säger Sandra Lewinsson, Affärsansvarig förskola, skola och bibliotek på Bokmässan.

I scenprogrammet märks programpunkter som: ”Bibliotekens mediestrategiska arbete”, ”Hur främjar vi litteratur på urfolks - och minoritetsspråk?”, Att arbeta för yttrandefrihet via medlemskap i ICORN”, men även ”Elsa Beskow 150 år - ytlig idylliker eller radikal konstnär?”, där Litteraturbankens Paulina Helgeson samtalar med Lotta Olsson, barnboksredaktör på DN och Linda Holmer, HDK Valand om Beskows konstnärskap. Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen har under flera år stått som avsändare för Biblioteksscenen.

– Efter att i flera år ha drivit Biblioteksscenen i regional regi så är vi mycket glada för det här nya samarbetet med Kungliga biblioteket och Svensk biblioteksförening. Vi samarbetar sedan tidigare på flera nivåer och det känns självklart att vi tillsammans även ska lyfta biblioteksutveckling på bokmässan. I årets program ser vi en bredd inom bibliotek-, läsfrämjande- och litteraturfrågor som bär frågorna om bibliotekens roll in i framtiden. I det spännande programmet ser jag bland annat fram emot lyssna på seminariet om den norska boklagen, att arbeta för yttrandefrihet genom ICORN och presentationen av den nya webbplatsen för Barnens bibliotek, säger Daniella Pind, Enhetschef bibliotek och litteratur, Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen.

– Bokmässan är en självklar plats för oss att vara på och medverka i, och har varit så i många år. Vi ser väldigt mycket fram emot att i år få möta alla bibliotekarier genom Biblioteksscenen tillsammans med Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen och Kungliga biblioteket. Svensk biblioteksförening kommer särskilt att lyfta folkbibliotekens allt sämre ekonomi och bibliotekens mediestrategiska arbete, säger Silvia Ernhagen, generalsekreterare Svensk biblioteksförening.

– För mig som riksbibliotekarie känns det givet att vara på plats när Bokmässan firar 40 år. Årets samarbete på Biblioteksscenen ger en tilltalande bredd i programmet. Med tanke på det samiska temat vill jag särskilt lyfta fram vår programpunkt om hur vi kan främja litteratur på urfolks- och minoritetsspråk. Jag ser också fram emot att diskutera tillgång till litteratur och media för landets bibliotek, säger Karin Grönvall, riksbibliotekarie och chef för Kungliga biblioteket.

Biblioteksfrågor sätts också i fokus i årets seminarieprogram, som lanserades den 28 maj. Dessutom är de ett starkt inslag även i andra delar av årets jubileumsmässa, som till exempel i Skolspåret och i scenprogrammet för Förskola på Bokmässan.

Ta del av årets scenprogram på Biblioteksscenen
Ta del av årets seminarieprogram skräddarsytt för bibliotekarier i Biblioteksspåret
bild bild bild bild
Bokmässan, 412 94 Göteborg
bokmassan.se | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$