Bokmässan 2026 kommer att ta sig an ett av de mest aktuella och angelägna temana i vår tid – Folkbildning.
10560 7 bok40 press sv
LÄS PÅ WEBBEN 27 SEPTEMBER 2024
bild
Anna-Karin Lindbom, generalsekreterare vid Folkbildningsrådet, Anders Göranzon, generalsekreterare vid Svenska Bibelsällskapet, Frida Edman, Ansvarig för Bokmässan i Göteborg, Mats Malm, ständig sekreterare vid Svenska Akademien, Lena Ulrika Rudeke, Verksamhets- och programansvarig, Jonsereds herrgård – Göteborgs universitet, Foto: Natalie Greppi  
Pressmeddelande
Bokmässan Göteborg, 27 september 2024

Bokmässan 2026 sätter folkbildningen i fokus för ett starkare samhälle och demokrati
Bokmässan 2026 kommer att ta sig an ett av de mest aktuella och angelägna temana i vår tid – Folkbildning. I en tid där desinformation och ökad polarisering hotar den demokratiska dialogen, blir folkbildning en central kraft för att främja förståelse, kritiskt tänkande och det demokratiska samtalet. Bokmässan 2026 vill belysa hur tillgång till kunskap och kultur stärker både individen, samhällsgemenskapen och demokratin.

Temat avslöjas idag på Bokmässan i Göteborg.
Just nu pågår Bokmässan i Göteborg för fullt. På Yttrandefrihetsscenen sker en särskild programpunkt: En försmak av Bokmässan 2026 – ett unikt avslöjande av ett kommande tema. Nu står det klart att det är Folkbildning. Tema Folkbildning på Bokmässan 2026 belyser folkbildningens kraft att förena, inspirera och skapa delaktighet. Genom att erbjuda en plattform för oväntade möten, samtal och reflektion vill Bokmässan påminna om bildningens roll som en bärande pelare i ett öppet och demokratiskt samhälle.

Programpunkten inleds av Frida Edman, Ansvarig för Bokmässan i Göteborg, som presenterar en avsiktsförklaring för temat. Därefter talar Anna-Karin Lindbom, generalsekreterare vid Folkbildningsrådet, om folkbildningens betydelse. Sedan får temats övriga samarbetspartner säga några ord om deras syn på folkbildning: Mats Malm, ständig sekreterare vid Svenska Akademien, Pauli Kortteinen, vice rektor vid Göteborgs universitet och Anders Göranzon, generalsekreterare vid Svenska Bibelsällskapet. Tillsammans kommer de att ge en inblick i hur folkbildning kommer att genomsyra Bokmässan 2026.

– Folkbildningens roll i samhället har aldrig varit viktigare. Vi står inför en tid då kunskap och kultur inte bara är avgörande för det offentliga samtalet, utan även för människors personliga utveckling och förmåga att delta aktivt i samhället, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg.

– En förutsättning för att samhället ska fungera är bred tillgång till kultur, vetande och utbyte av det slag som är folkbildningens. En förutsättning för den sortens gemenskap är att alla har god tillgång till språket, inte bara för att kunna ta del i det privata eller offentliga samtalet utan också för att kunna sovra kritiskt i den ständigt ökande mängden budskap och berättelser, säger Mats Malm, ständig sekreterare på Svenska Akademien.

– Tillgång till utbildning, folkbildning och bildning för många människor och över livsloppet är och har varit en framgångsfaktor för Sverige och en särskild styrka vid vårt lärosäte, säger Malin Broberg, rektor vid Göteborgs universitet, säger Malin Broberg, rektor vid Göteborgs universitet.

Temat kommer både belysa en historisk kontext, utforska dagens folkbildning och blicka framåt. Med djupa rötter i 1800-talets folkrörelser, som syftade till att ge människor verktyg att förändra sina liv och samhället, har folkbildningen spelat en central roll i demokratins och det svenska välfärdssamhällets utveckling. Genom Sveriges unika system för folkbildning – som kombinerar statligt stöd med oberoende styrning och starkt fokus på demokrati och medborgarengagemang – kan alla individer få kunskap och engagera sig i samhället oavsett bakgrund.

Temat arrangeras med flera samarbetspartner: Folkbildningsrådet, Svenska Akademien, Göteborgs universitet tillsammans med Folkuniversitetet och Svenska Bibelsällskapet. Innehåll och aktiviteter kommer även att skapas tillsammans med andra förlag och aktörer.

Folkbildningsbegreppet är brett, men redan nu har aktörerna enats om flera viktiga beståndsdelar för temat:

Demokrati och medborgarengagemang
Demokrati bygger på upplysta, engagerade medborgare som aktivt deltar i samhällslivet. Folkbildning spelar en avgörande roll i att ge människor verktygen för att förstå, ifrågasätta och påverka sin omvärld. Genom att främja kritiskt tänkande, samhällsdeltagande och tillgång till kunskap skapar folkbildningen en plattform för ett starkare demokratiskt samhälle. På Bokmässan 2026 kommer vi att belysa hur folkbildning inte bara stärker individen, utan också främjar ett levande medborgarengagemang och en hållbar demokrati.


Särskilt fokus på språk och kultur
Studieförbund, folkhögskolor och kursverksamheter är pelarna i den organiserade folkbildningen, där kunskap, kultur och demokrati möts. Temat kommer särskilt att lyfta fram vikten av språklig och kulturell kompetens som nycklar till litteratur, konst och livslångt lärande, samt den kritiska dialogen med vårt kulturarv, där gamla idéer inte bara accepteras utan ifrågasätts och förstås ur ett nutida perspektiv.


Kritiskt tänkande och digitalisering
Digitala plattformar ger nya möjligheter för lärande och deltagande, men ställer också krav på mediekompetens och förmågan att navigera i en komplex digital verklighet. Temat kommer att betona folkbildningens roll i att inte bara sprida kunskap, utan också att rusta individer för att kunna förstå, tolka och hantera dagens informationsflöde på ett sätt som stärker demokratiska värderingar.


Existentiell hälsa och samhällsgemenskap
Folkbildningen har också en stark koppling till existentiell hälsa. Genom WHO:s åtta aspekter på existentiell hälsa, såsom harmoni, sammanhang och tillit, kommer tema Folkbildning på Bokmässan visa hur kulturell och existentiell reflektion inte bara kan bidra till personlig utveckling, utan även till social sammanhållning.


En smygpremiär för temat Folkbildning planeras redan till Bokmässan 2025. Ett seminarium kommer att arrangeras som ett startskott för satsningen, med alla samarbetspartners som gemensamma arrangörer. Detta förberedande seminarium kommer att ge en försmak av vad som väntar och inleda diskussioner om folkbildningens roll i vår tid.
bild bild bild bild
Bokmässan, 412 94 Göteborg
bokmassan.se | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$