Pressnotis 240928 Joyce Carol Oates har mottagit den allra första Sjöjungfrun i en ceremoni på Bokmässan i Göteborg
Joyce Carol Oates hedrades vid årets Bokmässa med den första Sjöjungfrun (the Mermaid Award) instiftad av Bokmässan med anledning av firandet av den fyrtionde mässan. Oates får hedersbetygelsen för gripande skönlitterära verk som berört svenska läsare på ett djupt och betydelsefullt sätt. Pressbilder finns nu tillgängliga i Bokmässans pressrum.
Hederspristagaren mottog en unik, handsnidad statyett av Bokmässans programchef Oskar Ekström. Statyetten har snidats av bildhuggaren Panogiotos Mamakos, och har formen av en sjöjungfru. Valet av symbol för statyetten speglar Bokmässans sjöjungfru – som i sin tur återfinns som illustration i den första tryckta boken på svenska.
Prisceremonin följdes av ett hedersprisseminarium, där Joyce Carol Oates intervjuades av den svenska författaren Karolina Ramquist. Under ett berörande samtal om litteratur och skrivande ställde Karolina Ramquist också frågan hur det känns att som mångfaldigt prisbelönt författare motta detta pris:
– Detta är det första [pris] som är så utsökt – en slags abstrakt sjöjungfru: essensen av en sjöjungfru snarare än en bokstavlig sådan, som i H.C. Andersens saga. Det här är mer som anden av en sjöjungfru: en individ som råkar vara kvinna men som egentligen är en andlig varelse, sa Joyce Carol Oates.
Motiveringen till hederspriset lyder i sin helhet ”Hon är en litterär tungviktare, vars imponerande produktion under sex decennier utmanat oss med frågor om våld, sexualitet, etnicitet och familj. Hennes skildringar av amerikanska drömmar och mardrömmar fungerar som en universell kartläggning av den moderna människans sociala problem och neuroser. Samtidigt innehåller hennes främsta verk de ibland förbisedda ingredienser som en gång gjorde de gamla klassikerna lästa: De är underhållande berättelser med stilfullt frammejslat driv. Sjöjungfrun 2024 tilldelas en av vår tids allra största författare – Joyce Carol Oates.”
Joyce Carol Oates, född 1938 i delstaten New York, är en av de mest framstående författarna i USA. Hon har utmärkt sig som en av de största inom den samtida amerikanska litteraturen och har tilldelats flera priser, inklusive National Humanities Medal, National Book Critics Circle Ivan Sandrof Lifetime Achievement Award och PEN/Malamud Award.
Varför är det en sjöjungfru i Bokmässans logotyp? Den läsande sjöjungfrun syntes först som illustration i den första bok som trycktes i Sverige 1483. Vid bokens jubileum 500 år senare, 1983, valdes sjöjungfrun som symbol för festligheterna. 1985, när Bokmässans grundare Bertil Falck och Conny Jacobsson letade efter en logotyp för den första mässan, hittade de en plastpåse från jubileumsåret. De slätade ut den, lade den i kopieringsapparaten och skapade den första versionen av Bokmässans logotyp. Tillkomsten var förklaringen till att Sjöjungfrun under första året hade en lite bucklig stjärtfena. Därefter fick formgivaren Bo Berndal uppdraget att göra en riktig logotyp av bilden. Sjöjungfrun vändes åt höger, namnet Bok & Bibliotek lades till – och Bokmässan hade fått en symbol som skulle hålla i decennier.
Om Bokmässan
Bokmässan i Göteborg är Nordens största kulturevenemang och pågår 26-29 september på Svenska Mässan. Vår vision är att skapa ilningar i själen genom att göra den mest tankeväckande upplevelsen under året. Genom att främja läsning, bildning och litteraturens roll i samhället gör vi världen bättre. Årets teman är Sápmi och Rymden. Kulturinstitutionen Tjállegoahte och de samiska författarföreningarna Bágo och Sámi Girječálliid Searvi är 2024 års hedersgäster på Bokmässan. 2024 firar vi också 40 bokmässor – 40 år av ilningar i själen. Läs mer om Bokmässan på www.bokmassan.se
Pressbilder finns nu tillgängliga i Bokmässans pressrum
För att ladda ner högupplösta pressbilder, besök Bokmässans pressrum Vänligen ange fotografens namn.
Bokmässan äger rum den 26-29 september 2024 på Svenska Mässan i Göteborg.
Du får detta pressutskick i egenskap av din yrkesroll. Adresskällan är tidigare ansökt ackreditering eller offentliga adresser. Om du inte längre vill ta emot utskick från oss, avregistrera dig här. Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.