Information till näringslivet gällande coronaviruset Visa i webbläsare
NÄRINGSLIVSENHETEN
HÄRNÖSANDS KOMMUN
Hej företagare, här kan du läsa vad vi konkret gör för dig idag.
Coronavirusets utbrott utmanar samhällets näringsliv och olika funktioner på många olika sätt. I Härnösand är den mest akuta krisen, just nu, kopplat till handel, besöksnäring, kultur, hotell och konferenser. Vårt fokus ligger nu på att ge information, erbjuda stöd och rådgivning, samt samverka med näringslivet med särskilt fokus på våra krisbranscher.

Aktuella insatser
 • Vi erbjuder en ”Företagsakut” med extern rådgivning och stöd till företagare. Här kan du få hjälp med bland annat rådgivning, handledning och goda råd. Läs mer och beställ tjänsten via Företagsakuten här.
 • Vi har utökat Hemsändningsbidraget. Alla livsmedelsbutiker kan söka bidrag för utskick till riskgruppen över 70 år. Läs mer om Hemsändningsbidraget här:
 • Kommunen och dess bolag betalar fakturor från våra lokala företag så fort det är möjligt.
 • Vi erbjuder löpande information och vägledning gällande insatser från Regeringen och andra stödaktörer. Via vår webbplats kan du ta del av aktuella länkar: Myndigheter och andra aktörer.
 • Vi jobbar med och kommer att prioritera kommunikation, kampanjer och marknadsföring – och uppmanar invånarna att stötta vårt viktiga näringsliv.
 • Vi har en löpande dialog i olika forum för att fånga företagens/företagarnas behov. Tillsammans hittar vi innovativa lösningar och samverkar för att hitta bästa lösningen i en svår situation.
 • Vi analyserar omvärlden kontinuerligt för att veta hur vi kan anpassa vårt stöd till dig som företagare. Vi följer utvecklingen och spridningen av coronaviruset, men vill också ha inspel av dig som företagare. Om du har idéer kan du alltid kontakta oss!
 • Under Frågor och svar hittar du svar på många av dina frågor. Du kan också kontakta oss via foretagslotsen@harnosand.se. Då får du svar på dina frågor via mail eller telefon. 
Långsiktig planering
 • Vi samverkar med banker och ALMI för att hitta långsiktiga finansieringslösningar för dig som driver företag. Vi vill att du ska ha möjlighet att fortsätta driva och utveckla ditt företag i Härnösand.
 • Vi utreder möjligheten att införa en personalpool för företag med F-skattsedel. Vi vill möjliggöra att företag och arbetstagare får ett naturligt utbyte av tjänster - där behovet är som störst. Det kan till exempel innebära att låna personal mellan företag, för att undvika uppsägningar.
 • Vi bjuder in företag till dialog kring omställning efter det nya läget. Vi påverkas alla av samhällssituationen, men kanske kan det innebära nya möjligheter för dig som företagare. Nya lösningar skapas av nya behov. Det kan till exempel handla om digitala arbetssätt, eller nya sätt att konsumera konst och kultur.
 • Vi vill fortsätta vår samverkan med näringslivet och investera i kampanjer och marknadsföring, för stötta våra viktiga företag i Härnösand.
Läs nyhetsbrev och följ länken kommunens informationssida harnosand.se/foretagshjalpen för att få mer information. Det hade varit trevligt att träffas men under rådande situation ber vi er använda foretagslotsen@harnosand.se eller ringa oss på 0611-34 80 34.
Hälsningar Näringslivsenheten i Härnösands kommun.
Företagsenkät gällande Covid-19
Efter önskemål från Sveriges regering via Handelsministern Anna Hallberg samlar Handelskammaren Mittsverige in information om hur företagen i Jämtlands- och Västernorrlands län uppfattar, påverkas av och hanterar situationen relaterat till Covid-19.
Syftet är få en helhetsbild av läget och för att kunna sätta in rätt proaktiva åtgärder.
Vi är tacksamma om du kan ta 10 minuter av din tid och svara på en enkät angående ditt företag och er nuvarande situation. Vi kommer att skicka ut enkäten regelbundet och i relation till händelseförloppet.
Enkäten är personlig och ska besvaras av någon i företagsledningen och vi vill endast ha ett svar per företag. Länken är specifik till adresslistan och ska inte delas på sociala medier eller på annat sätt. Enkäten hittar du HÄREnkäten stänger på torsdag 26:e mars klockan 12:00.
Vi samverkar med nedanstående organisationer och kommuner för att nå så många som möjligt. Det kan leda till att du får förfrågan om att svara från flera håll, vi hoppas att du har överseende med det. Vi tar tacksamt emot kommentarer och frågor via mail: info@midchamber.se
Tack för din medverkan!

Avsändare för denna enkät är:
- Region Jämtland Härjedalen, Östersunds kommun, Åre Kommun, Härjedalens kommun, Bergs kommun, Strömsunds kommun och Ragunda kommun, Bräcke kommun och Krokoms kommun.
- Region Västernorrland, Sundsvalls kommun, Härnösands Kommun, Timrå kommun, Ånge kommun, Sollefteå kommun, Örnsköldsviks kommun och Kramfors kommun.
- Företagarna Västernorrland och Jämtland, Jämtland Härjedalen Turism, Destination Höga Kusten, Destination Sundsvall. 
105 facebook106 twitter107 external link