Nyhetsbrev om näringsliv och tillväxt - maj 2020 Visa i webbläsare
NÄRINGSLIVSENHETEN
HÄRNÖSANDS KOMMUN
806 Kollage f%c3%b6retagsfrukost 15 maj
Härnösand blickar framåt!
Vårens tredje digitala företagsfrukost på tema – Härnösand blickar framåt, livesändes av Näringslivsenheten och HNEF, fredagen den 15 maj. Om du missade att se att se livesändningen, kan du se den i efterhand. Mer om företagsfrukosten och se frukosten här.
Företagsstöd och affärscoachning
640x640transp 800 F%c3%b6retagsakuten 3 block
Rådgivning och stöd via Företagsakuten
Härnösands kommun erbjuder olika sorters rådgivning och stöd att få för dig som är företagare i Härnösand.
Företagsakuten erbjuder dessa tjänster:
  • Ekonomisk rådgivning
  • Krishantering och samtalsstöd
  • Besöksnäringsakuten
På kommunens webbsida kan du läsa mer om Företagsakuten
803 Utvecklingscheck RVN
Glöm inte att söka utvecklingschecken 
– vi lotsar dig gärna!
Nu kan små företag söka en utvecklingscheck av Region Västernorrland för att utveckla sitt företag. Utvecklingschecken kan sökas av företag med verksamhet i hela Västernorrland, som har en till nio anställda och högst 20 miljoner kronor i omsättning.
Exempel på satsningar kan vara: Nya affärsområden, certifiering eller licensiering, kompetensutveckling, köpa in kompetens för att produktutveckla, marknadsföring, maskininvestering, anlita en konsult för att göra en marknadsstudie, att ställa om till e-handel.
Känner du dig osäker på hur du ska söka? Tveka inte att höra av dig till oss på Näringslivsenheten. Vi kan lotsa dig vidare för rätt stöd och hjälp. Skicka ett mail med dina kontaktuppgifter och beskriv din fråga till: foretagslotsen@harnosand.se
Mer information om hur du ansöker finns på Region Västernorrlands hemsida (klicka på länken). Utvecklingschecken kan sökas fram till 31 december 2020.
767 Omst%c3%a4llningsakuten BizMaker
Omställningsakuten
Driver du företag i Västernorrland? Har du utmaningar att lösa för att ta dig genom krisen? Just nu erbjuder BizMaker 8 timmar kostnadsfri affärscoachning för att stötta dig som företagare att hitta nya vägar fram för en hållbar omställning med ny eller förändrad affärsmodell i fokus. Maila ditt intresse på: omstallning@bizmaker.se
771 Almi bryggl%c3%a5n
Almis Brygglån
Almis Brygglån är riktad till bärkraftiga små och medelstora företag i Sverige där finansieringsbehov uppstår. Syftet är att överbrygga en period av svårigheter och lånet ger möjlighet till villkor som är särskilt anpassade till rådande situation.
Läs mer på Almis hemsida om Brygglånet.
Nu hittar du även -Besöksnäringsakuten under Företagsakuten
Är du besöksnäringsföretagare och behöver råd & stöd just nu? Då finns Besöksnäringsakuten. Regeringen har tillsatt en rad stödåtgärder för att underlätta för dig som företagare i denna svåra tid. Det kan vara svårt att hålla sig uppdaterad kring dessa åtgärder och att hitta relevant information.
Höga Kusten Destinationsutveckling har därför skapat en Besöksnäringsakut, där du som är företagare kan bolla tankar eller få hjälp och guidning med hur du praktiskt går till väga för att ansöka de olika stödåtgärder som finns. Välkommen att kontakta Besöksnäringsakuten!
Är du företagare och vill arrangera sommarlovsaktiviteter
Föreningar, organisationer, företagare och andra aktörer erbjuds nu att söka bidrag för att skapa kostnadsfria aktiviteter för lovlediga barn och ungdomar i sommar! Det är mycket som är annorlunda nu med tanke på den pandemi som finns bland oss alla just nu. Nu behöver vi alla ställa upp och hålla ut tillsammans. Ett sätt att bidra till detta är att skapa smittsäkra aktiviteter för barn och ungdomar, 6-20 år, under sommaren 2020.

Sista ansökningsdag är 24 maj. Här kan du läsa mer hur du söker.
Kulturella och kreativa näringar
769 3449443 konstnarspenslar
För dig som är verksam inom kulturella och kreativa näringar (KKN)
På Härnösands kommuns webbsida hittar du länkar till några av de myndigheter och aktörer som kan ha värdefull information för dig som är verksam inom kulturella och kreativa näringar. Sidorna fylls på och uppdateras kontinuerligt med ny information. Som företagare omfattas du självklart även av övriga generella insatser som riktar sig till näringslivet.
www.harnosand.se/foretagshjalpen
804 RVN kultur och kulturst%c3%b6d
Dialogmöte för dig som är kulturskapare
Regionen bjuder in till dialogmöte för dig som är kulturskapare. För att kunna diskutera frågor kring stöd, planerade arrangemang och arbeten tillsammans med samverkanspartners bjuds alla kulturskapare, -föreningar och -verksamheter till ett antal digitala träffar. Här finns samlad information om vilka kulturstöd som finns att söka.
Nästa möte är torsdag 28 maj kl: 10.00-11.00. Anslut dig till dialogmötet i Teams här.
Hänt i Härnösand
768 kronholmen flygbild
Härnösand – norra Sveriges bästa miljökommun!
Härnösand är landets fjärde bästa miljökommun i kategorin, Mindre städer och landsbygdskommuner, och bästa miljökommun bland landets fyra nordligaste län. Det visar den ranking som tidningen Aktuell Hållbarhet presenterade idag. 
Läs hela artikeln här.
777 Hemma bra ute b%c3%a4st!
Hemma bra, ute bäst – ett nytt sätt att träffas utomhus
Härnösands kommun har lanserat initiativet ”Hemma bra, ute bäst”. Syftet är att stötta små företagare i café- och restaurangbranschen samtidigt som vi hittar nya sätt komma ut och röra oss i friska luften. Läs mer om kampanjen på hemsidan här.

805 Endast bildkollage 2
Premiär och succé för Walk and Talk -pratpromenaden
Den första av flera pratpromenader har genomförts. Under pratpromenaden gavs det möjlighet och tid för företagare att lyfta viktiga företagarfrågor. Företagare, politiker och näringslivsenheten pratpromenerade två och två från Gådeåleden till Sparrudden! På Sparrudden blev det sedan möjlighet att äta en lunchpåse som självklart var inhandlat lokalt från våra företag i kommunen.

Fakta: Pratpromenaden är en del i Dialog 2020. För att inte tappa bort det viktiga arbetet som startades upp med Dialog 2020 vid årsskiftet, fortsätter dialogen utomhus. Pratpromenaden möjliggör ett nytt sätt att träffas tillsammans med våra viktiga företagare. #hemmabrautebäst #dialog2020 #näringslivhärnösand #mitthärnösand #härnösand