Näringslivsenhetens nyhetsbrev​​​​ Visa i webbläsare
103 NY banner
982 wGod Jul
29 möjligheter för näringslivet under coronapandemi
Våren 2020 lamslog coronaviruset världen och pandemin var ett faktum. Senhösten 2020 nås vi av andra vågen. Redan i mars sammankallade kommunstyrelsens ordförande, Andreas Sjölander HNEF, HÄR, Svenskt Näringsliv, politiker och tjänstepersoner till ett första mötet. Syftet var att tillsammans arbeta fram insatser för att stötta Härnösands företagare. Det har blivit 32 möten som resulterat i 29 olika möjligheter. Exempel på insatser är sommargåva till kommunens medarbetare, jultallrik från till anställda och boende i kommunens verksamheter och kostnadsfria tillsynsavgifter. Dessa insatser har genererat över 3,3 miljoner kronor till Härnösandsföretagen.
Läs mer om de 29 möjligheterna
Hallå där!...
Vi jobbar för att vara den företagsamma staden med den personliga livsmiljön.
Fråga 1. Vilken insats var viktigaste under 2020 för näringslivet?
Fråga 2. Vad behöver vi tillsammans jobba vidare med under 2021?
971 portr%c3%a4tt 1 sv
Andreas Sjölander, KSO
1. Det snabba inrättandet av en ”företagsakut”. Såväl den ekonomiska rådgivningen men också möjlighet till terapeutiska samtal och stöd i en svår tid.

2. Det goda samtalet och fantastisk samverkan. Det har inneburit att vi har kunnat vara snabbfotade och känt oss trygga med att de beslut vi fattat, varit ”rätt”
.
640x640transp
968 12
Anders Wahlqvist, ordförande HNEF
1. Svårt att plocka ut en sak av många bra, men beslutet att hjälpa näringslivet med snabba och omedelbara betalningar av fakturor tycker jag sticker ut. Effektivt och med oerhört bra signalvärde.
2. Det finns fortfarande många företag som kan och vill satsa, dessa måste vi stötta på bästa sätt för att bygga ett starkt Härnösand efter covid.
640x640transp
960 petra
Petra Forsström, näringslivschef 
1. Vi har en stor branschbredd och alla 29 insatser har varit viktiga på olika sätt, men om jag ska peka på något är det att vi har arbetat tillsammans och den Härnösandsanda vi har.
2. Vi ska fortsätta att bygga på den positiva andan. Projekt som redan är i gång är hotellet, Smitingen och IT-nätverket och mer kommer.  Vi har många företag i vår kommun som siktar framåt. 
983 bild1 1x1
1x1
Här är företagen som går bäst
I den senaste Kommunfakta-sammanställning lyfter UC Affärsfakta fram tio Härnösands bolag som bidragit extra mycket till kommunen. Här är hela listan!
"Kommunens lok" handlar om stabila bolag som varit verksamma i över 10 år och har god tillväxt. Soliditet, tillgångar, antal anställda och omsättning är några av de faktorer som räknas in.
SCA Energy AB, Norrlands Trä Aktiebolag, Edmolift Aktiebolag, Alrico Försäljning Aktiebolag, Sjöstedts Åkeri i Härnösand AB, Oktanomat AB/Gulf, 2ma Technoloyg AB, L Erlandsson Entreprenad AB, Jacobssons Bygg, Technichus i Mitt Sverige AB.
UC har även utsett "Kommunens raket". Där handlar det om yngre företag, som varit verksamma i fem till tio år och har bra tillväxt utifrån samma kriterier som "loken".
Bricon, Systemcontrol Sweden AB, Håkan Rydberg Entreprenad AB, Älba Skog AB, Tandläkarna Wiklund, Modern Omsorg Elle AB, Bht Stål & Montage AB, Tankestugan i Härnösand AB, Hernö Gin AB, Tomed AB.
978 Statistik
Uppåt men dyker i tillväxt
Trots coronapandemin går det bra för företagen i Härnösand. Vi har fler nya företag och färre konkurser om vi jämför med samma period ifjol. Däremot landar vi på sista plats i länet när det gäller tillväxt.
– Jag tror att våra företag är försiktiga och avvaktar med bland annat att anställa personal till nästa år. Stort grattis till Ånge som landar på plats 1 i länet, säger  Petra Forsström, näringslivschef.
Läs mer om Syna
967 max1
Välkommen Max och ungdomsjobben
Onsdagen den 16 december öppnade hamburgerrestaurangen Max sin nya restaurang. Kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander fick äran att inviga.
–  Nu har vi fulländat Norrland med etableringen i Härnösand och vi är otroligt tacksamma över att vi fått det här läget. Det är viktigt för oss, säger VD och koncernchef Richard Bergfors, Max.
– Det är otroligt glädjande att Max väljer oss. De etablerar sig inte var som helst och med etableringen kommer mellan 30-50 arbetstillfällen. Det är viktigt att kunna erbjuda unga jobb så att de får in en fot på arbetsmarknaden och allt vad det innebär med ansvar och utveckling, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander
Redan 2011 började Härnösands kommun uppvakta Max och idag klipptes bandet. Placeringen har varit viktig för Max och näringslivschef Petra Forsström ser synergier:
–  Max strategiska läge innebär att det kommer dra gäster från E4:an och på så vis öppnar vi hela Härnösand för nya besökare.
Max hittar du på handelsplats Ankare tillsammans med Coop, Apoteket, OK/Q8, Intersport, Sibylla, KappAhl, ICA Maxi och Apoteket Hjärtat.
640x640transp 977 20102045 business teamwork
Vill du göra affärer med kommunen?
Både små och stora företag kan vara med och konkurrera om kommunens behov. Tveka inte att höra av dig om du har några frågor till Upphandlingsenheten, e-post: upphandling@harnosand.se 
Vi ser fram emot ditt anbud!
Kommande upphandlingar  Q1 2021
  • Sanering av industrimark (entreprenad)
  • Planerade upphandlingar Q1 2021
  • BAAS back-up system
  • Central datalagring (SAN)
  • Konferensutrustning
  • Juridiska tjänster (annonserad)
  • Städtjänster
  • Fordon 2021
  • Mattransporter
  • Reklambyråtjänster
Upphandlingsplanen är preliminär och kan revideras.
975 tobbe
Årets sista Företagsfrukost
Missade du årets sista Företagsfrukost? Lugn, du kan se den igen på harnosand.se/play och ta del av Jon Hillgrens planer för hotellet, tillväxtarbetet och skönsång från Härnösands gymnasiums estetelever.
974 objetvision
Hitta lokal, mark, fastigheter, företag
På Objektvision hittar du objekt till salu i Härnösands kommun, så väl kommunägda som privatägda. Du kan också kostnadsfritt marknadsföra dina objekt på webbplatsen. Instruktioner på hur man gör finns.
981 43582736 christmas banner with toy donut
God Jul och Gott Nytt År!
God Jul och Gott Nytt År önskar vi på Näringslivsenheten, Härnösands kommun. Tack för ett bra samarbete i år och vi ser framemot ett fortsatt fint samarbete och att vi kan ses!
Önskar Petra Forsström med personal
105 facebook106 twitter107 external link
$$$open$$