Nyhetsbrev från Näringslivs- och destinationsutveckling Öppna i webbläsaren.
270 Header n%c3%a4ringsrikt2020

Varmt välkommen tillbaka,
För de flesta är semestrarna slut och vi är tillbaka på arbetet. Sommaren har på många sätt varit ett andrum, minskad smittspridning och ”turisterna återvände med sällan skådad ketchupeffekt” som man kunde läsa om i HD för några veckor sedan. Många branscher går på högvarv och besöksnäringen har haft en bra sommar. Men hösten medför också oro, både utifrån vad vi ser i långsiktiga effekter av pandemin och hur den kommer att utvecklas. Det är viktigt att vi fortsatt är medvetna och agerar så klokt och proaktivt som vi kan.

En fråga som till stor del ligger inom kategorin ”agera proaktivt” är kompetensfrågan. Oerhört viktig för näringslivet. Ofta behöver du vara steget före för att ligga rätt i tid. Utbildning, kompetensbehov – det gäller att förutse. I september månad har vi något av ett kompetens-tema. Det händer massor: vi har en näringslivsfrukost tillsammans med Sydsvenska Handelskammaren på tema kompetens, vi kallar till olika branschdialoger, påbörjar arbetet med ett YH Campus mm. Läs mer nedan om hela paketet av kompetensaktiviteter! Frukosten genomförs som ett hybridevent – både på plats och digitalt - för att kunna följa restriktionerna.

Och runt hörnet ligger också höstens stora näringslivsdag – HbgTalks den 7/10! Temat är passande nog ”vart är vi på väg?” och vi lovar ett fullmatat program när vi slår upp portarna till eventet på kongresscentret Clarion Hotel SeaU. Givetvis följer vi och bevakar utvecklingen av pandemin. Läs mer och anmäl dig redan nu för att få mer info via länken nedan. Vi längtar efter att få träffas!

Vi påminner också om att det nu är mindre än ett år kvar till H22 – stadsmässan där vi bjuder in världen till Helsingborg – mer info nedan.

Trevlig läsning och varma sensommarhälsningar,
image
Annette Melander Berg
Näringslivsdirektör
649 DSC 8730 1200px
Hbg Frukost är tillbaka – på riktigt!
14 september är det dags för Hbg Frukost och nu finns det återigen möjlighet att välja om man vill vara med på Hbg Frukost fysiskt eller digitalt. Det fysiska mötet kommer att ske på flera olika platser med max 50 personer på varje plats.

Peter Danielsson är som vanligt med och ger oss en kort uppdatering om vad som är på gång i staden innan vi går in på dagens tema som är högaktuellt och går under rubriken:

Kompetensutmaningen – så klarar ni den!
En av de stora utmaningarna i näringslivet är att hitta rätt kompetens. Kompetens som behövs för att företaget ska kunna fortsätta växa/överleva.

Med fokus på nordvästra Skåne kommer vi ta upp kompetensläget, yrkeshögskoleutbildningar – hur funkar det och vilka finns, nya vägar för kompetensförsörjning och det nya YH-campus.

Vi kommer att få träffa bland annat Ryds Glas och Nowaste Logistics som berättar hur de tar sig an kompetensutmaningen.

Efter den här frukosten hoppas vi att du ska vara full med inspiration och idéer kring hur du och ditt företag kan säkra er framtida kompetensförsörjning.

Välkommen till en inspirerande morgon med Sydsvenska Handelskammaren som värdar!

Näringslivsfrukostarna är ett samarbete mellan Helsingborgs stad, Sydsvenska Handelskammaren, Företagarna och Svenskt näringsliv
Anmäl dig till frukost fysiskt
Anmäl dig till frukost digitalt
429 SLF018853 1200px
Tema kompetens
Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt person med rätt kompetens så att företag kan utvecklas och växa. Framtidens utmaningar löser vi bäst genom att samverka över gränserna. Under september har vi på Näringslivs-och destinationsutveckling ett riktat fokus på kompetensfrågan.

Nedan kommer ett axplock av våra aktiviteter:

Snacka kompetensbehov med oss

Under v.38 kommer vi att ringa ett antal företag från en rad olika branscher i Helsingborg. Vi vill prata med er för att lyssna in era behov när det gäller tillväxt och tillgången på kompetent arbetskraft.

Hör av dig till jessica.skantze@helsingborg.se om du önskar bli kontaktad.
Nya samverkansformer för kompetensförsörjningsmodellen 
Vi vill samarbeta med dig och andra företag för att hitta gemensamma lösningar på hur vi kan möta kompetensbehoven. I mars 2020 fick avdelningen för näringslivs- och destinationsutveckling i Helsingborgs stad ett politiskt uppdrag att utveckla och testa ett nytt sätt att arbeta med kompetensförsörjning tillsammans med näringslivet. I september kommer vi att påbörja en fördjupad dialog med företag inom industri och tillverkning samt Tech/IT. Vi ser fram emot att lyssna in och utveckla det framtida arbetssättet tillsammans med er.

Hör av dig till emma.franklandgren@helsingborg.se om du vill veta mera.
KIP – Kompetensförsörjning i praktiken 
Den 8 oktober bjuder vi tillsammans med Sydsvenska Industri-och Handelskammaren, Skärteknikcentrum Sverige, IUC Syd och DigIT Hub in till en träff där vi tillsammans fokuserar på effektfull och genomförbar kompetensförsörjning.

Du får träffa företrädare från olika delar av näringslivet, framförallt tillverkande industri, som på olika sätt arbetar aktivt med kompetensförsörjning, dels i sin egen organisation men också på bransch- och näringslivsnivå.

Mer info och anmälan här.
648 campus (2)
Nytt YH Campus öppnar i Helsingborg
Helsingborgs stad arbetar nu för att kunna förenkla och skala upp etableringen av Yrkeshögskoleutbildningar som bidrar till det lokala näringslivets kompetensförsörjning. En av näringslivets stora utmaningar är tillgång till kompetent arbetskraft, och YH-utbildningar är en utbildningsform där över 90 % har anställning året efter examen enligt de senaste årens statistik från Myndigheten för Yrkeshögskolan. Planen är att öppna ett YH Campus under nästa sommar i anslutning till Lunds universitets lokaler. Ett YH Campus ger både YH-anordnare och YH-studerande en naturlig mötesplats med möjligheter att knyta kontakter, och skapar bryggor till både företag och andra studenter på Campus Helsingborg.

För frågor kontakta jessica.skantze@helsingborg.se
Se inslaget från SVT här
498 MG 2036 1 1200px
Gerdahallen expanderar
öppnar gym vid Campus Helsingborg
Det välkända Lundagymmet Gerdahallen, som drivs som en stiftelse av Lunds universitet, expanderar. I januari 2022 slår Gerdahallen upp portarna till sitt andra gym vid Campus Helsingborg. 
Läs mer här
645 LU shopping
Så hålls shoppinggatan levande
Många stadskärnor plågas idag av butiksdöden. Politiker, butiksägare och stadsplanerare frågar sig hur man håller en affärsgata levande. Devrim Umut Aslans har i sin avhandling undersökt hemligheten bakom en vibrerande shoppinggata.
Läs avhandlingen här
639 HBG Talks web
Vart är vi på väg?
Pandemin har satt oss på stora prov samtidigt som den i en sällan skådad hastighet har drivit på utvecklingen, tekniskt men kanske framför allt i våra beteende och i tillämpningen av tekniken.

Så vad händer nu då?  Blir våra arbetsplatser, umgängesformer och hälsningsritualer någonsin sig lika igen? Vart är vi på väg? Om detta och mycket annat ska vi prata om på Hbg Talks 7 oktober. Och ÄNTLIGEN får vi lov att träffas igen.

Hbg Talks nypremiär kommer äga rum på vårt nya kongresscenter Clarion Hotel Sea U den 7 oktober.  Efter en fantastisk dag med inspirerande föreläsningar och energigivande möten blir det fest. MiH Guld (tidigare Guldkärnan) är tillbaka i full skrud med underhållning, god mat och glamour.

Hbg Talks genomförs om förutsättningarna i samhället medger det och att vi kan följa de restriktioner från FHM som gäller.
Anmäl dig här och få mail när biljetterna släpps
650 franchisetorget logo
Byt karriär och starta eget som franchisetagare
Vill du starta ett eget företag? Då kan du bli franchisetagare. Istället för att komma på en ny affärsidé så kan du betala för rätten att använda ett redan etablerat företags affärsidé och varumärke. Det kallas franchising.

Tisdagen den 21 september har du möjlighet att delta kostnadsfritt under en information- och inspirationskväll som under 2 timmar ska ge dig en god inblick i franchise och kunskap i vad det innebär om man vill starta eget som franchisetagare.
Läs mer här och anmäl dig här
647 H22 City Expo 1200x800px Text
Missa inte!
Du och dina kollegor kommer väl till H22 City Expo?
Nästa sommar står Helsingborg värd för ett unikt evenemang – en 35 dagars stadsmässa med fokus på smart teknologi, nyskapande hållbarhetslösningar och innovationer som ökar livskvaliteten för alla i staden.  Över 70 samarbetspartners från näringslivet, akademin, start-ups och föreningslivet har annonserat sin medverkan. H22 City Expo ser fram emot besökare från när och fjärran för att uppleva och diskutera spännande lösningar och nya vägar framåt. Missa inte detta sällsynta tillfälle att få nya idéer och knyta kontakter.

Vi ses nästa sommar i Helsingborg!
Läs mer här
Läs de senaste nyheterna på LinkedIn
Click to visit us on LinkedIn
 För att avsluta din prenumeration, klicka här
$$$open$$