Nyhetsbrev från Näringslivs- och destinationsutveckling Öppna i webbläsaren.
270 Header n%c3%a4ringsrikt2020

Hej!
Nästa vecka är det dags att inviga H22 City Expo. Äntligen!

I detta nyhetsbrev laddar vi med matig näringslivsfakta att förbereda sig med. Andreas, vår omvärldsanalytiker, har preppat ett paket med spännande siffror att ta del av. Men han har faktiskt också preppat en lista med programpunkter på expot som kan vara lite extra intressanta ur ett näringslivsperspektiv. Vi har tagit med en del godbitar ur denna lista och tipsar om dem här, läs mer nedan.

Jag vill också lyfta att Helsingborg förra veckan blev utnämnd till Årets Stadskärna 2022. Detta skedde på Svenska Stadskärnors Årskonferens, där man under två dagar kunde kompetensutveckla kring hur man gör en plats attraktiv. Stadskärnan är allas angelägenhet, allas att ta del av och hjärtat i vår stad. Därför blir jag extra bedrövad och upprörd över bombdådet på Södra Storgatan. Helsingborg City har gått ut med information till verksamheterna i city och vi passar på att dela den här.

Men kopplat till Årets Stadskärna vill jag också lyfta något positivt och det är en programpunkt på expot som heter Sälja Helsingborg. Sälja Helsingborg är ett övergripande tema för tre tillfällen där vi pratar platsens attraktivitet ur olika perspektiv. Den 16 juni pratar vi destination och då finns representanter i panelen både för årets köpcentrum och årets stadskärna – och båda dessa ligger i Helsingborg! Det ska vi vara stolta över. Detta panelsamtal vill ni inte missa, anmälan görs i länken nedan.

Gå nu ut och njut av vår vackra stad och allt fantastiskt som finns att uppleva under 35 dagar på H22 City Expo.

Varma försommarhälsningar
image
Annette Melander Berg
Näringslivsdirektör

Med anledning av sprängningen på Södra Storgatan har vi under tisdagen vidtaget en del åtgärder tillsammans med Helsingborg City. Vi har ringt runt och även varit på plats och pratat med flera av verksamheterna i området.

Har ni några iakttagelser, ta gärna kontakt med Polisen i området eller ring till 114 14.

Information: 
  • Inga inrapporterade personskador.
  • Gruppen för EST (effektiv samordning för trygghet) är aktiverad.
  • Polisen och räddningstjänst har säkrat.
  • Stadsbyggnadsförvaltningen har städat området.
Arbetet kring en trygg och säker stad är prioriterat och staden samarbetar med polis, tryggare Sverige och näringslivet i form av flertalet branschorganisationer för att skapa ett sundare företagsklimat. Ett arbete med att ta fram prioriterade områden och fokusområden pågår just nu som kommer mynna ut i en aktivitetsplan för att gemensamt arbeta för ett tryggare Helsingborg.

Om vi på något sätt kan hjälpa till eller om ni har frågor vi kan skicka vidare, tveka inte att kontakta oss! info@helsingborgcity.se eller work@helsingborg.se
967 Statistik hbg
Var står Helsingborg inför H22?
Här hittar du ett axplock av fakta kring stadens invånare, näringsliv och händelser.
992 H22 Talks 1920x1080px Bild
Det har äntligen blivit dags för årets största händelse i Helsingborg – H22 City Expo är här!
Det har äntligen blivit dags för årets största händelse i Helsingborg – H22 City Expo är här!
Framför oss ligger 35 dagar av spännande innovationer, aktiviteter och nya möten. Stadsmässan är ett smörgåsbord av möjligheter för den som vill lära sig mer om Helsingborgs stadsövergripande innovationssatsning, internationella företags hållbarhetsstrategier, den senaste utvecklingen inom smart teknik och mycket, mycket mer.

Missa inte att utforska de mest spännande innovationerna från några av världens mest hållbara städer på Urban Brilliance mellan 30 maj och 2 juni på Hamntorget. Städer som Tallinn, som utnämndes till European Green Capital 2023 av EU-kommissionen, och österrikiska Linz som är en föregångare i digitalisering ställer ut sina lösningar. Därutöver kommer Valencia, Oslo, Tammerfors, och Greater Copenhagen. På den öppna scenen på Hamntorget blir det samtidigt ett späckat föreläsningsprogram öppet för alla.
Vill du lära dig mer om, och förbättra, innovationssamarbeten mellan startups och stora företag? Delta i dialogen om innovationsledning den 15 juni med bland annat RISE (Research Institutes of Sweden), Tetra Pak, Alfa Laval och IKEA.

Missa inte heller att besöka den interaktiva utställningen Space to Innovate på Sundstorget, där Helsingborgs stad visar upp ett urval av de över 300 smarta lösningar som framkommit genom stadens långsiktiga investering i innovation, H22. Se hur blickspårning används för att förbättra skolundervisning, hur blockkedjeteknik gör att torsken som serveras i skolmaten är mer hållbar och hur invånare kan träna på språket eller inför anställningsintervjuer med en AI-robot.

Såklart sjuder dessutom hela H22 City Expo av mängder med underhållning, musik, mat, lek och underhållning för hela familjen. Vi ses på stan!
887 7871 1200px
Sälja Helsingborg!
Hur utvecklar vi en attraktiv plats tillsammans med näringslivet och akademin? Under detta H22 talk ger avdelningen för näringslivs- och destinationsutveckling i Helsingborg olika perspektiv, verktyg och exempel på hur Helsingborg arbetar med att utveckla en attraktiv plats för våra målgrupper näringsliv, besökare och studenter. Under programpunkten träffar du givetvis också dem vi gör det tillsammans med, det vill säga spännande gäster från näringslivet och akademin.

Vi kör vid tre tillfällen:
1/6 Fokus på hur målmedvetet arbete med innovation och företagsamhet skapar attraktion för en plats.
16/6 Fokus på destinationsutveckling.
22/6 Fokus på spännande fakta om Helsingborg och olika perspektiv på vad som är en attraktiv plats för olika målgrupper.

Platsen är Oceanhamnen.
Läs mer och anmäl dig här
960 181017 HBG DSCF2699 1200px
Hbg Frukost 7 juni
Välkommen till Hbg Frukost som startar den andra veckan av H22 City Expo som har lite extra mycket näringslivsintressanta programpunkter. Förutom en liten uppdatering på vad som är på gång kommer vi denna morgon får träffa Rebecka Carlsson.

Rebecka Carlsson är hållbarhetsentreprenör och klimataktivist. Hon har medgrundat en handfull hållbarhetsföretag och arbetat som politiskt sakkunnig till Sveriges klimat- och miljöminister samt vice statsminister, bland annat då Parisavtalet förhandlades fram. Hon är utbildad i exponentiella teknologier vid Singularity University på NASA och i socialt entreprenörskap vid Stanford Graduate School of Business. 2020 var hon finalist till “Årets talare” hon är författare till böckerna Exponentiell klimatomställning och Sustainable Business Canvas.

Morgonen avslutas med prisutdelning när Företagarna delar ut sitt pris till ”Årets Företagare”.
Anmäl dig till Hbg Frukost
959 MicrosoftTeams image (12)
En plats full av färg
Under mässans 35 dagar har Familjen Helsingborg och Helsingörs kommun gått samman för att marknadsföra vår fantastiska plats för mässans besökare. Målet är att få dem att vilja upptäcka mer av nordvästra Skåne och Helsingör.

Destinationspaviljongen hittar du på Stortorget och här får man som besökare tips och trevliga förslag på vad man kan hitta på i regionen. Kom gärna förbi och utmana din kollega i vårt quiz eller ta vårt test "Vilken restyp är du?". Svaret ger dig tips på olika resor du kan göra och ger dig möjligheten att vinna fina priser från Lottohjulet.

Tipsa gärna kunder, kollegor och besökare att komma förbi för att få ut mer av regionen under H22 City Expo.
Läs mer här
958 kompetenspaviljongen
Kompetensfrukost
Den 8 juni - mitt under Lunds universitets forskningsfestival på Campus Helsingborg - Our Future City - bjuds du och andra näringslivsrepresentanter in till en kompetensfrukost.

Vi kommer att träffas klockan 07.30 till 09.00 i Kompetenspaviljongen som ni hittar inne på festivalområdet. Syftet med morgonen är att nätverka och lyfta fram några lokala framgångsexempel från våra tre branschråd inom Tech/IT, Industri/Tillverkning och Besöksnäring.

OSA: 3 juni
Plats: Kompetenspaviljongen, Campus Helsingborg
Tid: Programmet startar kl. 08.00. Frukost och mingel från kl. 07.30
Anmäl dig här
888 DJI 0034 1200px
H22 Arena och lansering av Helsingborgsdeklarationen
Under två dagar, 14-15 juni, sätter vi extra mycket ljus på hållbar logistik och grön omställning - vi kallar dagarna "Logistikarena" och är en del av H22 Arena, 13-16 juni, på Hamntorget. Aktörer som PostNord TPL, Öresundskraft, CLOSER, BABLE/Nordic Edge, Johnson&Johnson, Ragn-Sells och Saint-Gobain är bara några av de som kommer att finnas i anslutning till området och i värdskapshus med program.

Den 14 juni lanseras Helsingborgsdeklarationen kl 17.10 på huvudscenen av Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson. Helsingborgsdeklarationen är en överenskommelse som samlar hela logistikkedjan med sikte på att bli Europas mest snabbrörliga och hållbara logistiknav. Samtliga aktörer som ansluter sig till deklarationen har ett intresse och en ambition att accelerera sin gröna omställning mot klimatneutralitet år 2030.

Förutom lanseringen får vi se andra spännande initiativ: Öresundskraft inviger sin nya el laddstation för tung trafik, det visas upp eldrivna lastbilar tillsammans med Börje Jönsson Åkeri, Volvo, Nowaste Logistics och Everfresh. Tillsammans sätter vi verkligen Helsingborg på kartan.
Läs mer om H22 Arena
886 Business
Business Arena – en mötesplats i världsklass
Business Arena är Nordens största mötesplats för aktörer på ledande befattning i fastighets- och samhällsbyggnadssektorn. I år går Business Arena Syd för första gången av stapeln i Helsingborg.

Självklart är det de gemensamma frågorna kring framtidens städer som lockar till Helsingborg och H22 i sommar. Business arena är på Clarion Hotel Sea U den 8 juni.

Läs mer och boka din plats
854 NPB
Efter pandemin skapas attraktiva platser
“Creating better places for people and business” är en konferens med fokus på vad en plats behöver för att förtjäna sitt rykte. Temat 2022 är ”Reimagining places in a post-covid world” och konferensen är den 14 juni på Radisson Blu Metropol.

Bland talarna finns Palle Lundberg, Helsingborgs stadsdirektör som håller ett föredrag ”From laid back to one of Europé´s most innovative & green cities in 10 years”.
Läs mer och boka din plats
955 181017 HBG DSCF0727 1200px
Highlights I H22 City Expo
Ett 35-dagars långt city expo fullt med aktiviteter från morgon till kväll. Vi förstår, vi vill med vara överallt - samtidigt. Men det går ju inte. Därför har vi tagit fram ett axplock av aktiviteter för att hjälpa till lite på traven. På H22 City Expo programsida kan du skräddarsy ditt besök och filtrera utifrån vad du är intresserad av.
Glöm inte bort att uppleva H22 med familjen. Här kommer några kul tips:

Invigningen 31 maj
Invigningen i Slottshagen blir en livlig show med något för alla med ett underhållande program av bland annat musik, cirkus, dans, humor, trummor och barnens favoritsuperhjältar.

Open up for gastronomy
Den prisbelönte kocken Daniel Berlin har ett nära samarbete med H22 City Expo och ligger bakom flera spektakulära evenemang och koncept under mässans 35 dagar – gästspel, föreläsningar och evenemang.

The Sounds på Kärnan
Giganter strålar samman när två av Helsingborgs mest kända ikoner möts – världskända rockgruppen The Sounds och medeltidstornet Kärnan.

Swedish Street Food Awards
Hur smakar Sveriges bästa streetfood? Det får du veta när Swedish Street Food Awards samlar landets mest prestigefulla food trucks på Hamntorget för att kora nästa svenska mästare!

Havoteket
Välkommen hem till havet! På Havoteket i Oceanhamnen får du dyka ner i havets spännande – och för oss livsviktiga – värld. Paviljongen suddar ut gränsen mot land, så att du kan komma närmare allt som finns under havsytan, lära dig mer om det marina livet och uppleva havets värde med alla sinnen.  
Planera ditt H22 här
954 936 WORK
Nytt nummer av Work ute nu
Årets andra nummer av Work är nu klar och förhoppningsvis har du redan fått den.
Den här gången lägger vi fokus på ”HBG företag på prispallen”.

Helsingborg ska vara en bra plats att starta, driva och etablera företag på. Vår stad är entreprenörsdriven och här vill vi passa på att lyfta några av de företag som har prisats på olika sätt och som har bidragit och bidrar till Helsingborgs företagsamhet och framgång.
Vi skriver också om Sveriges bästa logistikläge och det arbetet som fortgår kring att bibehålla den platsen.
Läs den digitalt här
961 Visit
Ännu mer om destinationen i nya Visit
Visit 2 finns snart ute hos hotell, restauranger och intressanta besöksmål inom hela Familjen Helsingborg och i Helsingör.

I det här numret hoppas vi kan förmedla inspiration till utflykter för de små, möjligheter till en aktiv semester, tips på mysiga platser att njuta av god mat och dryck och mycket mer.

Vill du vi ska skicka dig ett ex går det också bra – maila till work@helsingborg.se.

Läs den digitalt här
Bli blodgivare på H22 i Helsingborg
I Sverige behövs det i snitt en blodpåse i minuten. Region Skånes blodgivartrailer finns på H22 City Expo under fem tillfällen. I den kan du testa dig direkt för att se om just du kan bli blodgivare. Som arbetsgivare kan ni även ansluta er till "Rädda liv på arbetstid".

Här hittar ni blodgivartrailern på H22:
City 30 maj, 14-15 juni
Slottshagen 1-2 juli

Läs mer om Rädda liv på arbetstid
Om att bli blodgivare
HH Executive Forum 2022 - Vägen framåt för en fast HH-förbindelse
I takt med att Sverige öppnar upp igen är det dags att fokusera på satsningar som långsiktigt kan bygga Sverige och Öresundsregionen starkare. Coronapandemin har satt ljus på att vår beredskap måste stärkas på flera områden. På arbetsmarknaden väntar fortsatt tuffa utmaningar, förutsättningar för jobbskapande och arbetsmarknadsintegration behöver prioriteras under lång tid framöver.

HH Executive Forum är en plattform för dig som löpande vill veta mer om projektet, vara med och underteckna upprop/debattartiklar, eller på andra sätt engagera dig för projektet.

Läs mer och anmäl dig här.
Läs de senaste nyheterna på LinkedIn
Click to visit us on LinkedIn
 För att avsluta din prenumeration, klicka här
$$$open$$