Nyhetsbrev från Näringslivs- och destinationsutveckling Öppna i webbläsaren.
270 Header n%c3%a4ringsrikt2020
452 DSC 2442 1200px

Hej,
I fredags kom nya, ännu striktare restriktioner som påverkar många redan utsatta näringar, och under en period när man kanske i vanliga fall har en god månad. Julen för de flesta erbjuder normalt sett vila, återhämtning, glädje, samvaro, tillförsikt. Även om det inte blir en normal jul i år, så hoppas jag att vi ska finna andningshålen och återhämtningen som behövs. Nu behöver vi verkligen hjälpas åt att ta oss igenom det här. Vi har ett allvarligt smittläge och många verksamheter går på knäna. Läs gärna mer i Andreas, vår omvärldsanalytiker, krönika nedan.

För att underlätta tog Helsingborgs stads kommunfullmäktige nyligen beslut om att ge eftergift och återbetala vissa myndighetsavgifter 2020 som berör speciellt drabbade näringar. Läs mer nedan i nyhetsbrevet om vad som gäller kring detta. Som företagare hittar du alltid all uppdaterad information om vad som gäller avseende olika åtgärder och hjälp som finns att få på foretagare.helsingborg.se. Uppdaterad information om de nya restriktionerna finns upplagt där. Vi bevakar utvecklingen och tittar hela tiden på vilka möjligheter vi som kommun har att stötta och komplettera statliga och regionala åtgärder.

Men vi jobbar givetvis också med framåtriktade insatser och tittar just framåt, med fokus på hur det ska se ut på andra sidan Corona. Både YH Acceleratorn och det vi kallar ”Verktygslådan” är exempel på initiativ som ska stötta det lokala näringslivet på olika framåtriktade sätt. Nyfiken? Läs mer om det längre ner i nyhetsbrevet.

Detta är det sista Näringsrikt för det här året. Nästa nyhetsbrev kommer i januari 2021. Till dess vill jag önska en riktigt fin Jul och ett Gott Nytt 2021. Ett 2021 som innebär att vi dragit viktiga lärdomar från 2020 som kanske ger oss nya insikter, men också ett 2021 då vi kan återuppta efterlängtade aktiviteter, möten och vanor som vi mår bra av. Ett 2021 då vi kan få träffas igen – göra fysiska företagsbesök till exempel.

Varma julhälsningar,
image
Annette Melander Berg
Näringslivsdirektör
#ingenkangöraalltmenallakangöranågot
424 IMG 0984 1 1200px
Vi blickar mot 2021 - med covid-19 i bagaget
Vår omvärldsanalytiker Andreas Roth sätter ord på många av de tankar vi har efter ett 2020 präglat av covid-19 och riktar blicken mot 2021. Vad ser vi för utmaningar och ljuspunkter framåt och hur ska vi ställa om för att lyckas? Läs Andreas inledande ord nedan och läs vidare här.

Just nu pekar allt på att vi har en stor samhällsspridning av covid19 i nordvästra Skåne. Läget är ansträngt och belastningen på sjukvården är hög. Smittspridning, sjukfrånvaro, restriktioner, utbredd oro och inte minst ändrade konsumentbeteenden påverkar näringsliv och arbetsmarknad kraftigt.

Vi har upplevt tio månader av pandemin och dess effekter, inte minst en global lågkonjunktur utan jämförelse. Trots detta är kunskapsläget fortsatt osäkert och förändras hela tiden. Vi står och stampar med utbredd frustration och oro. Inte minst såhär i juletid är det lätt att fantisera om en återgång till det normala, det vi är vana vid.
Läs hela Andreas krönika här
454 Fo%cc%88retagare covid nyhetsbrev 640x640transp
Löpande information om Covid-19 640x640transp
Här hittar du som företagare i Helsingborg samlad information om vilka åtgärder och möjligheter till stöd som erbjuds.

Vi samlar all aktuell information kring covid-19 på en sida som uppdateras kontinuerligt. Allt för att du ska känna dig trygg och få rätt information.
640x640transp
Läs mer här
640x640transp
449 IMG 8450 800px 640x640transp
Se över säkerhetsarbetet 640x640transp

Inbrott och skadegörelse kan öka i spåren av pandemin, dels p.g.a. ”tristess” och dels p.g.a att kriminella behöver få in intäkter när annat begränsas. Butiker och andra näringslivsaktörer bör se över sin säkerhet, få till ett samarbete, exempelvis via Coyards, samt arbeta med stöldskyddsmärkning. Vid skadegörelse är det viktigt med snabb anmälan och snabb sanering.
640x640transp
278 181017 HBG DSCF2903 1200px
Statligt omsättningsstöd för
enskilda näringsidkare
Många företagare har drabbats hårt ekonomiskt till följd av den pågående pandemin. Sedan i november kan därför enskilda näringsidkare söka ett nytt statligt omsättningsstöd. Detta eftersom de som driver enskild firma inte har kunnat dra nytta av de åtgärder som tidigare införts under pandemin.
Läs mer här
460 DSC 9393 1200px
Staden efterger vissa tillsynsavgifter för 2020
Kommunfullmäktige beslöt i sitt sammanträde den 15 december att efterge avgifter för tillsyn av serveringstillstånd 2020 samt markhyra för uteserveringar sommarsäsong 2020 samt vintersäsong 2020-2021. Beslutet ska vinna laga kraft innan det kan hanteras praktiskt. Berörda företag kommer att få besked direkt efter att beslutet vunnit laga kraft.
Läs mer här
453 YH medpartners 1
Kickoff YH-ansökningar 2021 
Den 26/11 arrangerade YH-acceleratorn Familjen Helsingborg en kickoff för nästa års ansökningsomgång av Yrkeshögskoleutbildningar. Under Kickoffen fick fem branschrepresentanter från nordvästra Skåne pitcha sina kompetensutmaningar direkt mot ett 60-tal utbildningsföretag i och utanför Skåne som just nu letar efter nya uppslag och idéer att söka medel till under 2021 för att kunna starta relevanta Yrkeshögskoleutbildningar. Branscherna som deltog på Kickoffen var IT/Tech, Energibranschen, Tillverkande industri, Hälso-och sjukvård och Transport/logistik. Du kan ta del av hela Kickoffen här

Hur ser kompetensbehovet ut i ditt företag och bransch inför 2021? Om du har tips på behov eller idéer som kan omsättas till utbildning för din befintliga eller framtida personal får du gärna höra av dig till jessica.skantze@helsingborg.se
Kontakt för mer information
450 0733 800px
Verktygslåda för att marknadsföra Helsingborg
Vi har utvecklat en plats där ni hitta presentationer, både om näringslivet men även H22, statistik och bakgrundsbilder att använda i Teams. Sedan tidigare finns här även en bildbank, texter och filmklipp. Ta del av materialet och använd det fritt i era kanaler. Skulle ni sakna något för att kunna lyfta Helsingborg på ett bra sätt i era kanaler är ni välkomna att återkomma med feedback och önskemål. Tillsammans sprider vi Helsingborg som stad.
Marknadsmaterial
425 DSC 9585 1200px
Kontaktcenters öppettider i jul och nyår

Måndag-torsdag 07:00-19:00
Fredag 07:00-17:00
Lördag 10:00-15:00
Dag före röd dag stänger vi 17:00

Julafton, juldagen och annandag jul, stängt
Nyårsafton och nyårsdagen, stängt


Kontaktcenter
640x640transp 465 helena lopes UZe35tk5UoA unsplash
Vill du vara med och påverka framtidens kompetensförsörjning? 
Vill du lära dig mer om den generation som är i skolan idag, som i framtiden kommer att vara din arbetskraft? Vill du veta hur skolan förbereder barn och ungdomar för deras framtida arbetsliv? Den 21-22 april är det dags för SSA Rikskonferens (samverkan, skola och arbetsliv) där vi lyfter perspektivet om en inkluderande arbetsmarknad med temat likvärdiga livschanser. Genom att delta lär du dig mer om hur skola och arbetsliv tillsammans kan samarbeta för en långsiktig kompetensförsörjning och du får ta del av aktuell forskning, föreläsningar och givande diskussioner.
Läs mer här
640x640transp 468 DSC 2250 1200px

2020 har varit både hårt och tungt
Vi har nog alla gått omkring i Covid-dimma
Alla har vi kämpat och slitit, det har varit allt annat än lugnt
Nu längtar vi till 2021 års första timma
Vi ser framemot vaccin och ett covid-fritt år
Vi vet att vi i våran stad, tillsammans alltid framåt går
Snart ser vi tomtens silhuett
Han måste lång väg knalla
God jul och gott nytt 2021
Det önskar vi er alla!
 För att avsluta din prenumeration, klicka här
$$$open$$