Nyhetsbrev från Näringslivs- och destinationsutveckling Öppna i webbläsaren.
270 Header n%c3%a4ringsrikt2020

Hej,
Årets andra nyhetsbrev - Näringsrikt - kommer fullmatat med information, men ännu fler näringslivsnyheter kommer med årets första nummer av WORK, magasinet om och för näringslivet i Helsingborg. Tema framåtblick och nybyggaranda. Håll utkik i brevlådan!

Trots pandemi eller kanske just på grund av pandemin, gäller det att ha stort fokus på att just blicka framåt. Läs mer i pressmeddelandet om etablering av en Science Park i Helsingborg. Den ska bland annat bli en framtida hemvist för H22-initiativ.

Sedan vill jag passa på att lyfta kommande näringslivsfrukost den 30/3. Där kommer vi att prata om cityexpot H22 och vad det innebär för företagare och näringsliv i regionen, men med betydligt mer här och nu fokus. Med förhoppningsvis många besökare på plats under 35 dagar är det lätt att förstå att besöksnäringen berörs positivt, men det finns fler sätt att engagera sig och bli delaktig som företag. Anmäl dig redan nu och läs mer om frukosten nedan.

En oerhört viktig och mer basal fråga för att Helsingborg ska vara attraktivt för företag är tryggheten. Förra året framgick det bland annat i enkäten från Svenskt Näringsliv att brottslighet påverkar företagare i Helsingborg negativt. Vi jobbar hårt med frågan tillsammans i staden och med näringslivet, läs nedan om trygghetsåtgärder som ligger i plan.
 
Vi har också nyligen vidtagit fler åtgärder för att skapa lättnader för branscher drabbade av pandemin. Som företagare hittar du alltid all uppdaterad information om vad som gäller avseende olika åtgärder och hjälp som finns att få på foretagare.helsingborg.se

PS. Missa inte heller Andreas, vår omvärldsanalytikers, krönika – alltid lika läsvärd!

Trevlig läsning och varma hälsningar,
image
Annette Melander Berg
Näringslivsdirektör
541 H22 frukost
Hur kan lokala företag tjäna på H22?
Vi har sett att stora företag som IKEA, Riksbyggen och Nowaste Logistics engagerar sig tungt i H22 och verkligen vill vara involverade i skapandet av en smartare, mer hållbar och omtänksam stad. Men H22, som manifesteras av H22 City Expo nästa sommar innehåller fantastiska möjligheter för så många fler, både små och stora företag. Idag ska vi prata om hur lokala företag kan dra nytta av H22 City Expo och resan dit.

På Hbg Frukost den 30/3 kommer vi att få svar på vad H22 egentligen är och varför det behövs. Vi får träffa beslutsfattare och genomförare såväl som några av dem som valt att engagera sig. Vi får en liten tjuvtitt på stadsmässan som kommer att pågå varje dag under 35 dagar nästa sommar och vi kommer att zooma in på vilka möjligheter det finns för lokala företag att dra nytta av denna jättehändelse. Något som H22 har aldrig gjorts förut och vi vågar lova att du både som människa och i din yrkesroll kommer vilja veta vad som sägs denna morgon.

Anmäl dig idag
539 Ungdomar
SSA Rikskonferens 2021
– Samverkan, Skola och Arbetsliv
Framtidens medarbetare finns i skolan! Men hur ska vi ta oss an den matchningsproblematik som finns i dagens arbetsklimat? Hur kommer framtidens kompetenser att se ut efter coronapandemin? Och hur bygger du ett starkt arbetsgivarvarumärke? Detta är bara ett axplock av ämnen och frågeställningar som vi kommer att diskutera på årets SSA Rikskonferens när den arrangeras digitalt av Helsingborgs stad den 21-22 april. Du kan förvänta dig många spännande föreläsningar, inte minsta av våra fyra huvudtalare Per Schlingmann, Anders Parment, Anna Dyhre och Alexandru Panican!

Anmäl dig redan nu för att säkra din plats. Nytt för i år är att vi kraftigt reducerat priset så att det är tillgängligt för alla att vara med. Länk till anmälan
Mer information här
503 DSC 3303 1200px
Tryggare Sverige och Helsingborgs stad tar gemensamt krafttag för ökad trygghet bland företagare
Näringslivet står inför större utmaningar än någonsin när det gäller frågor som handlar om brott och otrygghet. Förutom minskad omsättning till följd av den pågående pandemin rapporterar många företag om ökade problem med våld, hot och trakasserier.

Den oberoende tankesmedjan Stiftelsen Tryggare Sverige och Helsingborgs stad tar nu gemensamt fram och genomför en Företagens trygghetsundersökning, FTU, för att kartlägga utsattheten för brott samt otryggheten bland företagare i kommunen. Det här är första gången som det görs i Sverige och Helsingborg blir den första pilotkommunen.
Läs pressmeddelandet här
540 pexels nothing ahead 4502492
Framtiden är digital, gränsöverskridande, osäker. Så är det bara!
Här följer ett kort utdrag ur vår omvärldsanalytiker Andreas Roths krönika om läget just nu:

Krisen har blivit det nya normala för oss alla, dess förutsättningar och osäkerhet den nya vardagen för de flesta företag. Det lokala näringslivet och arbetsmarknaden påverkas fortsatt kraftigt av pandemin och dess effekter. Samtidigt ger den stora variationer både mellan och inom branscher, ibland finns stora skillnader inom ett och samma företag.

Det råder fortsatt osäkerhet kring hur stora och bestående effekterna av krisen blir. Framtiden är digital, gränsöverskridande, osäker. Så är det bara. Det enda vi kan göra är att försöka hänga med så gott det går.
Läs hela krönikan här
533 IKEA H22 Presstra%cc%88ff 1200x675
IKEA startar tre H22-projekt i Helsingborg
En ekomarknad, ett hållbart samhälle i en skog och morgondagens teknik i en oanvänd lagerlokal. Inom kort startar IKEA tre olika projekt i tre olika stadsdelar i Helsingborg. Projekten är en del av H22 och kommer att visas upp under stadsmässan H22 City Expo 2022.
 
Stadsdelarna där projekten ska genomföras är Drottninghög, Fredriksdal och Oceanhamnen. Men hela city kommer att involveras och förhoppningsvis kommer det vara fullt med folk i stan sommaren 2022.

Pandemin har inneburit många utmaningar för delar av stadens näringsliv. Arbetet med H22 är ett sätt att försöka ligga ett steg före i de mer långsiktiga utmaningarna.

Hur kan mitt företag vara med på tåget?
Det finns möjlighet att vara medskapare som partner, utställare eller något som kallas Friends of H22. Med H22 bjuder vi in till staden som testbädd och vi lyssnar gärna på hur ni ser på er roll i det. Hör av dig så pratar vi vidare: jan.magnusson@helsingborg.se

Läs mer om IKEAs satsningar tillsammans med H22 här. Se presskonferensen om samarbetet här.
538 Du %c3%a4r H22
640x640transp H22 är något som angår oss alla
640x640transp Det handlar om dig, dina nära och den stad som du vill leva och verka i. Det handlar om lösningar på dagens och morgondagens utmaningar. Om att skapa en smartare, mer hållbar och omtänksam stad.
I broschyren ”Du är H22” kan du läsa mer.
Läs mer här
535 kf kulturnytt 26februari
Hoppfullt runt Dunkers kulturhus och förstärkt digital närvaro
Just nu visas en mindre utställning i fönstren runt omkring Dunkers kulturhus, en triss i upplevelser. Under våren fortsätter Dunkers kulturhus också att stärka sin närvaro på webben. Trine Søndergaards digitala fotografiutställning WORKS förlängs till och med 14 maj och i mars blir det premiär för Söndagsscen online. Omtaget på Söndagsscen betyder att barn och dess vuxna får uppleva teaterföreställningarna om häxor och rymdresor direkt i datorn från hemmet. 
Läs mer här
536 SBF034910 1200px
Jobbar ni aktivt för lika möjligheter?
Helsingborgs stad arbetar för en inkluderande och öppen stad, där mångfalden har en plats och ingen blir diskriminerad. Vi har undersökt hur våra största leverantörer jobbar med frågan. De flesta gör analyser och har satt in aktiviteter, som att ha en god representation bland sina anställda och arbetar med ett inkluderande bemötande mot sina kunder. Hälften av de som svarade vill utbyta erfarenheter med andra företag i arbetet för lika möjligheter. Har ni erfarenheter som ni vill dela med er av? Vill ni vara med och bidra till lika möjligheter? Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle.
Läs mer här
537 AMF
Samhällsnytta och affärsnytta hör ihop - Det här kan arbetsmarknadsförvaltningen erbjuda dig!
Många arbetsgivare upplever det svårt och tidskrävande att hitta arbetskraft. Kanske känner du igen dig? Samtidigt står många helsingborgare utan jobb. Denna klyfta vill vi överbrygga tillsammans med er, stadens företagare, för en mer välmående och hållbar stad.
Upplägg varierar:
  • Direktrekrytering (kandidaten uppfyller kravprofilen och kan börja direkt)
  • Praktik inför anställning (en perfekt ”testbädd” inför eventuell anställning både för dig som arbetsgivare och kandidaten i fråga)
  • Branschvecka (kandidaten boostas med bransch-info, veckan avslutas med snabbintervjuer där bäst lämpade kandidater presenteras för dig)
  • Arbetsträning (perfekt för dig som vill agera språngbräda och hjälpa en individ att närma sig arbetsmarknaden, där det primära syftet här och nu inte är anställning)
Vi har även möjlighet att erbjuda skräddarsydda utbildningsinsatser för att öka individens anställningsbarhet utifrån företagets behov och ge er information om Arbetsförmedlingens olika anställningsstöd.
Nyfiken på att veta mer om detta eller vad vi som förvaltning gör i övrigt? Hör av dig till mariaserena.baretta@helsingborg.se

Extra välkommen till dig som arbetar inom lager och industri då vi har inplanerade insatser mot dessa branscher under våren. Först ut är lagerveckan i vecka 9. Vi har redan uppemot 100 kandidater som har anmält sitt intresse!
 För att avsluta din prenumeration, klicka här
$$$open$$