Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tre institutioner kan bli en

Gul byggnad bakom träd. Foto
Geocentrum I och II (bilden) lär bli aktuella lokaler för den nya institutionen. Foto: Petra Francke

Naturvetenskapliga fakulteten utreder möjligheten att skapa en stor institution av tre små. Geologiska institutionen, Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC) samt Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenkap (INES) kan slås samman redan nästa år.

– Vi tog ett inriktningsbeslut för ett par veckor sedan. Jag tror att sammanslagningen kan ske under 2024, säger Sven Lidin, dekan på Naturvetenskapliga fakulteten.

Han poängterar att det inte är tal om en papperskonstruktion. Om planerna blir verklighet ska anställda vid de tre institutionerna bli sambor med gemensam administration och gemensamma rekryteringsplaner.

Räcker att bygga om

Vad gäller lokaler för den nya storinstitutionen ligger Geocentrum I och II bra till. Idag huserar geologerna, ekosystemvetarna och naturgeograferna i byggnaderna. Förmodligen räcker det med att bygga om så blir det plats för CEC också, menar Sven Lidin och berättar att fakultetens lokalsamordnare håller på att ta fram underlag för en utredning.

– Jag uppfattar att det från institutionsledningarna finns ett stort intresse för detta. Sedan är det klart att det finns mycket reservationer på institutionerna, det är alltid så med förändringar. Man vet vad man har men inte vad man får.

Unik inriktning i Lund

Han betonar att processen är i sin linda. Två av varandra fristående utvärderingar bekräftar möjligheterna med en sammanslagning. Forskning och utbildning inom området skulle bli starkare, möjligheterna att rekrytera bli bättre, administrationen samordnas och lokalutnyttjandet effektivare.

Medan miljö- och klimatforskningen vid andra svenska lärosäten är mer inriktad mot samhällsvetenskap och ekonomi domineras miljö- och klimatforskningen i Lund av naturvetare. Det gör den unik i landet, menar Sven Lidin. Han anser att slagkraften skulle öka ännu mer vid en sammanslagning.

Stor är stark

– Var för sig är enheterna små och de ägnar sig helt eller delvis åt miljö- och klimatfrågor. Det här handlar om att få till en stor institution vars huvudfokus ligger på klimat och miljö. Det finns en styrka i att vara stor för då klarar man av nysatsningar utan att hela verksamheten skakar, vilket ofta händer på små enheter.

– Min bild är att CEC idag har en väldigt tydlig synlighet medan de andra två inte har samma synlighet utåt, samtidigt som de har starka samarbeten runt om i världen. Tillsammans tror jag att de tre skulle bli väldigt mycket starkare.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.