Gratis kurs för alumner | När förkylningen blir livsfarlig | Nytt viruscentrum Webbversion
100 linkedin 32 101 facebook 32 102 twitter 32 4755 Instagram logo 103 youtube 32 180 gbflag
97 Lunds universitet C2r RGB
Lundensaren – blir viral!
Nyhetsbrev för alumner | 3 vabruari 2022
Vabruari... månaden alla småbarnsföräldrar (och chefer) fruktar...
Barnens infektioner avlöser varandra samtidigt som lönen ska förtjänas och helst ska ju inte kollegor och chefer göras besvikna eller belastas, eftersom stora personalbortfall är jobbigt för alla. I detta nummer av Lundensaren fokuserar vi lite extra på virus, jobb och vabruari.
Vabba, vobba eller jobba. Vad är bäst för din psykiska hälsa?
5846 vobba
Om du har en två-åring hemma, kan du förmodligen räkna med att vabba mycket i år. Två-åringar är nämligen statistiskt sett mest sjuka. Men man har noterat en uppgång i antal vabbdagar inom alla åldersgrupper.

Så är det en bra idé att vobba? Och vad bör chefen tänka på? Vilken är egentligen den mest effektiva åtgärden på arbetsplatsen för att minska vabb-stressen?
Läs mer
Sanningar och myter om vinterkräksjukan
5840 Namnl%c3%b6s (59 %c3%97 42 cm) (28)
Kasta upp, spy, vomera, kalva, lägga en (eller flera) pizzor – "kärt barn" (eller nja...) har många namn. Välkommen, vinterkräksjukesäsongen är här! 🤮

Forskare vid Lunds universitet och överläkare vid Infektionskliniken Skånes universitetssjukhus och på Vårdhygien Skåne, Carl-Johan Fraenkel svarar på Lundensarens frågor om denna återkommande plågaVarför biter till exempel inte handsprit på denna basilusk och är det sant att viruset inte fanns i Sverige på 80-talet?
Läs mer
När förkylningen blir livsfarlig
5849 Namnl%c3%b6s (59 %c3%97 42 cm) (31)
Det finns mer är 200 varianter av förkylningsvirus. Det betyder att risken att smittas av förkylningsvirus är relativt hög eftersom det finns så många olika virus som cirkulerar runt. 

För riskgrupper så som äldre, immunsupprimerade, nyfödda och personer med lungsjukdomar kan en vanlig förkylning bli livsfarlig.
Läs mer
5679 nyheter 600x90 px
5847 viruscenter
Nytt centrum för virusforskning
LUVC, Lunds universitets viruscentrum, är ett nytt centrum för virusforskning vid Lund universitet som planeras starta under 2023. Joakim Esbjörnsson-Klemendz visar och berättar. Film: Skånes universitetssjukhus.
Se filmen

Ny antikroppsmekansim öppnar för nya terapier mot grupp A-streptokocker

Danmark har ett 30-årigt försprång i arbetet mot gängvåld

Ständiga krisrekord kan göra oss handfallna

Befjädrad robotvinge banar väg för framtidens flaxande drönare

LU välkomnade 700 nya internationella studenter till vårterminen

Swedengate – snålt eller respektfullt att inte utfodra andras barn?

Returnerade varor slängs – billigare än att sälja igen

Ja från regeringen till projektering för renovering av Universitetshuset


Ny typ av solceller testas i rymden
Analys av effekten av pandemi-rekommendationerna för personer 70+
Sverige hade under delar av pandemin specifika rekommendationer för social distansering för personer 70 år och äldre. I augusti 2022 publicerades en artikel baserad på data från COVID Symptom Study Sverige i tidskriften European Journal of Public Health där effekten av rekommendationerna analyserades.
Läs mer
3559 banner 600x90 sv
Modern presentationsteknik och Storytelling – webbinarium 28 mars
Att ha en bra idé, produkt eller tjänst är bara halva jobbet. Kan du inte presentera den på ett intressant sätt så faller det ändå. På föreläsningen Modern presentationsteknik berättar föreläsare Anna Ekblom från retorikbyrån Snacka Snyggt, om hur du skapar ett fängslande intryck – och lämnar ett oförglömligt avtryck! Webbinarium äger rum den 28 mars (endast för Alumnnätverkets medlemmar). Inbjudan skickas ut i början av mars.
Läs mer
5856 snackasnyggt
Ta hjälp av framtidens kommunikationsstrateger 
Vill ditt företag eller organisation växla upp ert kommunikationsarbete? Gör som Framtidslabbet 2.0, Återbruket, Lindab Innovation Hub och Revam – ta stöd av Lunds universitets studenter från Institutionen för strategisk kommunikation på Campus Helsingborg.
Läs mer
3501 p%c3%a5g%c3%a5ng svenska
Se hela Lunds universitets kalendarium här

4 februari – Quantumshow i Vattenhallen

8 februari – Guidad visning: Växter från golv till tak

9-12 februari – Lund Contemporary 2023

15 februari – Helsingborg Live – Vart tog den sansade samhällsdebatten vägen? Och varför är vi så arga på sociala medier?


23 februari – Thursday Talks: Hasse & Tage – Musiken och filmerna

1 mars – Fika-to-fika workshop: Human-friendly AI

8 mars – Internationella kvinnodagen vid Lunds universitet. Tema: Myter om kvinnor

8 mars – Alumnnätverket uppmärksammar Internationella kvinnodagen

9 mars – Föreläsningar om diabetes, kost och hälsa

12 mars – Symfonikonsert med Veterankapellet

5 april – Guidad visning: Vår i växthusen
2604 lasalyssnatitta rosa
Titta: Tre utmaningar för chefens ledarskap efter pandemin
Stefan Sveningsson, professor i Organisationsstudier, kommenterar Ledarskap efter pandemin och de tre viktigaste utmaningarna för organisationer och ledare. (på engelska)

Lyssna: Kan febern göra nytta?
Vetenskap & hälsas podcast. Varför får man feber när man är sjuk – är det ett symtom eller något som hjälper immunförsvaret att bekämpa sjukdomen?

Lyssna: Zoonoser – när djur och människor smittar varandra
Vetenskap & hälsas podcast. Zoonoser handlar om smittor som sprids mellan djur och människor.

Titta: När världen blir viral
Medicinska fakulteten vid Lunds universitet och Region Skåne tillsammans med Eric K. Fernströms Stiftelse bjöd i november 2022 in allmänheten till Forskningens dag.
5841 forskningens dag
När ”spanskan” härjade vid akademin
5899 spanskasjukan
Nej, titeln ovan syftar inte på något inom forsknings- och undervisningsämnet romanska språk. Den syftar på ett virus. Fredrik Tersmeden, Arkivarie vid universitetsarkivet berättar om när Lunds universitet drabbades av Spanska sjukan.

När man tänker på kombinationen universitet och virus så associerar man kanske främst till medicinsk eller naturvetenskaplig forskning. Eller möjligen mer vardagligt till hur grasserade säsongsinfluensor och liknande kan leda till temporära ökningar i sjuk- och VAB-frånvaro bland lärosätets enskilda anställda. Men att vissa virus även kan påverka ett lärosäte mer grundläggande, ja det har om inte annat de senaste årens covidpandemi – med hemskickad personal, hastig övergång till nätbaserad undervisning och inställda promotioner – lärt oss.

Och coronaviruset Sars-cov-2 var heller inte det första i sitt slag; redan för drygt hundra år sedan drabbade en av dess äldre kusiner, influensaviruset A(H1N1), Lunds universitet – och inte minst dess studenter – hårt.
Läs mer
Avsluta prenumeration